Sirova čoko mus torta

Kremasta, punog čokoladnog ukusa – Sirova čoko mus torta.

Svako veče pre nego što im ugasimo svetlo za spavanje, naši dečaci čitaju knjigice bar 15 minuta. Nekada im čitamo suprug i ja, ali od ove godine sve češće čitaju sami. Upravo u tih 15 minuta njihovog rituala je nastala i ova lepotica.  

Brzina pripreme sirovih torti je jedan od razloga zašto ih toliko volim.  

Danas sam potpuno neplanirano i neočekivano  našla domaće jagode, mirisne, sočne,  slatke,  koje su se savršeno uklopile uz čoko mus tortu.   

Kod pripreme ove torte nisam ništa namenski kupovala, kombinovala sam one namirnice koje sam imala u kući.  

Recept za sirovu čoko mus tortu

Potrebni sastojci:

Kora

  • Po ¼ šolje pekan oraha, indijskog oraha, lešnika i badema (od svga po malo dok nisam napunila šolju)
  • 3 kašike  kokosovog brašna
  • 3 kašike sirovog kakao praha
  • 13 urmi očišćenih od koštica.  

Čoko mus fil:

  • 1 zreo avokado
  • 1 zrela banana
  • 1 šolja kokosovog mleka (čvrste mase)
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike kokosove vode (iz kokosovog mleka) ili  nekog biljnog mleka samo da proradi blender.

Postupak pripreme:

  1. Kora: orašaste plodove usitniti u multipraktiku ili secku, zatim dodati ostale sastojke i sjediniti ih. Premazati kalup za tortu sa malo kokosovog ulja. Ravnomerno rasporediti i utisnuti smesu u kalup, a zatim je odložiti u frižider. Koristiti manji kalup prečnika 20-22 cm.   
  2. Fil: staviti sve sastojke u blender i umutiti fil na nižoj brzini. Da smesa postane kompaktna i kremasta. Ukoliko nemate blender, možete avocado i bananu izgnječiti viljuškom, dodati ostale sastojke i umutiti fil mikserom.
  3. Fil rasprediti po kori i vratiti u frižider da se fino rashladi i stegne.

Za dekoraciju korišćena štangla crne čokolade usitnjena nožem na sitnije komade.

Kompletna priprema torte je gotova za 15 minuta.

Čoko mus torta je služena uz domaće jagode sa kojima se savršeno uklopila.

Napomena: Umesto putera od kikirikija za fil možete koristiti i drugi biljni puter ( badem, lešnik…).

Umesto kombinacije orašastih plodova možete za koru koristiti i samo orahe ili bademe, lešnike, šta već imate.

Kokosovo mleko prethodno staviti u frižider da se stegne i to tako što ćete konzervu kokosovog mleka okrenuti naopačke, da poklopac bude sa donje strane. Prilikom otvaranjanja kokosovo mleko će vam tako biti na samom vrhu, a kokosova voda će ostati na dnu konzerve.

PREPORUKA:

Ukoliko ste ljubitelji kvalitetne crne čokolade predlažem vam da proverite i isprobate recept za domaću crnu čokoladu. ručno pravljenu. Ovo je prvi recept na blogu iz BIO Prostor kuhinje.

crna cokolada

No Replies to "Sirova čoko mus torta"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom