Sirova čoko mus torta

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
16 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Kremasta, punog čokoladnog ukusa – Sirova čoko mus torta.

Svako veče pre nego što im ugasimo svetlo za spavanje, naši dečaci čitaju knjigice bar 15 minuta. Nekada im čitamo suprug i ja, ali od ove godine sve češće čitaju sami. Upravo u tih 15 minuta njihovog rituala je nastala i ova lepotica.  

Brzina pripreme sirovih torti je jedan od razloga zašto ih toliko volim.  

Danas sam potpuno neplanirano i neočekivano  našla domaće jagode, mirisne, sočne,  slatke,  koje su se savršeno uklopile uz čoko mus tortu.   

Kod pripreme ove torte nisam ništa namenski kupovala, kombinovala sam one namirnice koje sam imala u kući.  

Čoko mus torta sirova torta

Recept za sirovu čoko mus tortu

Potrebni sastojci:

Kora

  • Po ¼ šolje pekan oraha, indijskog oraha, lešnika i badema (od svga po malo dok nisam napunila šolju)
  • 3 kašike  kokosovog brašna
  • 3 kašike sirovog kakao praha
  • 13 urmi očišćenih od koštica.  

Čoko mus fil:

  • 1 zreo avokado
  • 1 zrela banana
  • 1 šolja kokosovog mleka (čvrste mase)
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike kokosove vode (iz kokosovog mleka) ili  nekog biljnog mleka samo da proradi blender.

Postupak pripreme:

  1. Kora: orašaste plodove usitniti u multipraktiku ili secku, zatim dodati ostale sastojke i sjediniti ih. Premazati kalup za tortu sa malo kokosovog ulja. Ravnomerno rasporediti i utisnuti smesu u kalup, a zatim je odložiti u frižider. Koristiti manji kalup prečnika 20-22 cm.   
  2. Fil: staviti sve sastojke u blender i umutiti fil na nižoj brzini. Da smesa postane kompaktna i kremasta. Ukoliko nemate blender, možete avocado i bananu izgnječiti viljuškom, dodati ostale sastojke i umutiti fil mikserom.
  3. Fil rasprediti po kori i vratiti u frižider da se fino rashladi i stegne.

Za dekoraciju korišćena štangla crne čokolade usitnjena nožem na sitnije komade.

Kompletna priprema torte je gotova za 15 minuta.

Čoko mus torta je služena uz domaće jagode sa kojima se savršeno uklopila.

Napomena: Umesto putera od kikirikija za fil možete koristiti i drugi biljni puter ( badem, lešnik…).

Umesto kombinacije orašastih plodova možete za koru koristiti i samo orahe ili bademe, lešnike, šta već imate.

Kokosovo mleko prethodno staviti u frižider da se stegne i to tako što ćete konzervu kokosovog mleka okrenuti naopačke, da poklopac bude sa donje strane. Prilikom otvaranjanja kokosovo mleko će vam tako biti na samom vrhu, a kokosova voda će ostati na dnu konzerve.

PREPORUKA:

Ukoliko ste ljubitelji kvalitetne crne čokolade predlažem vam da proverite i isprobate recept za domaću crnu čokoladu. ručno pravljenu. Ovo je prvi recept na blogu iz BIO Prostor kuhinje.

crna cokolada

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

KORA

  • Po ¼ šolje pekan oraha, indijskog oraha, lešnika i badema (od svga po malo dok nisam napunila šolju)
  • 3 kašike kokosovog brašna
  • 3 kašike sirovog kakao praha
  • 13 urmi očišćenih od koštica.

FIL

  •  1 zreo avokado
  • 1 zrela banana
  • 1 šolja kokosovog mleka (čvrste mase)
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 1 kašika meda
  • 2 kašike kokosove vode (iz kokosovog mleka) ili nekog biljnog mleka samo da proradi blender.

Priprema

KORA

  1. Orašaste plodove usitniti u multipraktiku ili secku, zatim dodati ostale sastojke i sjediniti ih.
  2. Premazati kalup za tortu sa malo kokosovog ulja. Ravnomerno rasporediti i utisnuti smesu u kalup, a zatim je odložiti u frižider. Koristiti manji kalup prečnika 20-22 cm.

FIL

  1. Staviti sve sastojke u blender i umutiti fil na nižoj brzini, da smesa postane kompaktna i kremasta. Ukoliko nemate blender, možete avocado i bananu izgnječiti viljuškom, dodati ostale sastojke i umutiti fil mikserom.
  2. Fil rasprediti po kori i vratiti u frižider da se fino rashladi i stegne.

 

Za dekoraciju korišćena štangla crne čokolade usitnjena nožem na sitnije komade.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

Letnji Čiz kejk - cheese cake

Letnji čiz kejk

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijant svima omiljenog cheese cake. Bez slatke pavlake.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.