Džem od šljiva

Već neko vreme se raspitujem kako pripremiti džem od šljiva, gde je  džem = šljive

I čula sam  da je koleginicina tetka i prijateljicina baka spremala ovakav džem od šljiva i da tu nekog recepta i nema. Ili, ako ga ima, glasi ovako:

Zrele šljive  staviti u rernu,  peći dok se ne zgusne, i to je to.

A meni nekako trebalo samo malo više detalja. A kako ih nisam imala, rešila sam da se upustim u avanturu i da već jednom probam da ga pripremim, bez izgovora.

Prethodnih dana sam imala problem da nađem šljive na pijaci. Više gotovo da ih i nema, a ono našta sam nailazila, po kvalitetu nije bilo prihvatljivo.

I taman kada sam rešila da  odrešim kese iz zamrzivača, danas naletim na pijaci na stenlejke. Tako da džem se krčka u rerni a miriše fenomenalno! Sav umor koji sam osećala do pre sat vremena i dilema da li da ovo ostavim za sutra, su isparili kao voda iz šliva, sa mirisom koji seširio pri prvom otvaranju rerne i mešanju džema.

Imala sam dilemu i u čemu da ga pečem? I nakom merenja i odmeravanja,  odlučila sam se za vatrostalnu posudu sa poklopcem,  i to pre svega zato što vidim ceo proces pripeme. Prskanja đema pri pečenju uopšte nema, a i toga sam se pribojavala.

Moj recept za džem od šljiva

Recept za džem od šljiva sa onih malo više detalja.

Potrebni sastojci:

 • 2 kg zrelih šljiva (oprati, izvaditi košticu i razdvoiti polovine).

Postupak pripreme:

 1.  Šljive staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem ( ili neku dublju šerpu)  pa u prethodno zagrejanoj rernu peći oko 2,5h na 200 stepeni. Mešati ih na svakih sat vremena.
 2. Posle dva sata  pečenja džem se stegao po mom ukusu, ali sam ga ipak ostavila još dvadeset minuta u rerni uz još dva mešanja.
 3. Staklene tegle oprati pa staviti u vruću rernu na  5 minuta da se sterilišu,
 4. A zatim u vrele tegle sipati vreo džem  i  otvorene vratiti u rernu na još  10 minuta.
 5. Nakon toga ih zatvoriti poklopcem,  umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Od 2 kg šljiva ispadne oko 1,2 kg džema.

Čuvanje džema od šljiva

Ukus džema je fenomenalan,  slatko – kiselkast ( ukus varira u zavisnosti od ukusa/ zrelosti šljiva),  a jedina mana je što ga nema više. Tako da slobodno dupliraj meru, ukoliko imaš odgovaarajuću šerpu za pečenje.

Obzirom da nema nikakvih dodataka treba ga iskoristiti u roku do 15 dana nakon otvaranja. Iz tog razloga bilo bi dobro da se pakuje u manje teglice, sve naravno u zavisnosti od individualnih potreba.

Međutim, moje iskustvo je pokazalo da može da traje i duže od  dve nedelje nakon otvaranja. Najduže opstao, a da ne promeni ukus, tri nedelje ( 21 dan).

Čuva se na tamnom i hladnom mestu, i kažu da tako može da traje celu zimu. Nama je trajao najduže 5 meseci. Možda bi trajao i duže,  ali smo ga pojeli.

Po istom principu možeš da praviš i džem od ostalog voća: kajsija, breskvi, borovnica. Sve varijacije na temu sam isprobala,  i od  tada džem pravim isključivo na ovaj način, 100% prirodno.

Evo i odličnog recepta za Rolat sa džemom od kajsija a može i sa džemom od šljiva.

rolat

Džem od šljiva

Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja: 150 minuta
Za : Za 1 kg džema

Potrebni sastojci:

 • 2 kg šljiva

Priprema:

 1. 2 kg šljiva ( oprati, izvaditi košticu i razdvoiti polovine)
 2. Šljive staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem, pa u prethodno zagrejanu rernu peći okom 2,5h na 200 stepeni
 3. Mešati ih na svakih sat vremena. Posle dva sata pečenja džem se stegao po mom ukusu, ali sam ga ipak ostavila još dvadeset minuta u rerni uz još dva mešanja
 4. Staklene tegle oprati pa staviti u vruću rernu na 5 minuta da se sterilišu , a zatim u vrele tegle sipati vreo džem i otvorene vratiti u rernu na još 10 minuta
 5. Nakon toga ih zatvoriti poklopcem, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi

Dodatne Informacije

Od 2 kg šljiva ispadne 1kg džema. Ja sam u drugoj turi koristila tepsije od rerne. U dublju tepsiju od rerne mi je stalo 4 kg šljiva, a poklopila sam tanjom tepsijom.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Džem od šljiva"

  Ostavi komentar

  Ili se prijavite sa Facebook nalogom