Džem od šljiva

Priprema 30 minuta
Vreme pečenja 150 minuta
1,2 kg kuvanog džema komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Već neko vreme se raspitujem kako pripremiti džem od šljiva, gde je  džem = šljive.

I čula sam da je koleginicina tetka i prijateljicina baka spremala ovakav džem od šljiva i da tu nekog recepta i nema. Ili, ako ga ima, glasi ovako:

Zrele šljive  staviti u rernu,  peći dok se ne zgusne i to je to.

A meni nekako trebalo samo malo više detalja. Ali kako ih nisam imala, rešila sam da se upustim u avanturu i da već jednom probam da ga pripremim, bez izgovora.

džem od šljiva

Prethodnih dana sam imala problem da nađem šljive na pijaci. Više gotovo da ih i nema, a ono našta sam nailazila po kvalitetu nije bilo prihvatljivo.

I taman kada sam rešila da  odrešim kese iz zamrzivača, danas naletim na pijaci na stenlejke. Tako da džem se krčka u rerni i miriše fenomenalno!

Sav umor koji sam osećala do pre sat vremena i dilema da li da ovo ostavim za sutra, su isparili kao voda iz šliva, sa mirisom koji seširio pri prvom otvaranju rerne i mešanju džema.

Imala sam dilemu i u čemu da ga pečem? I nakom merenja i odmeravanja,  odlučila sam se za vatrostalnu posudu sa poklopcem i to pre svega zato što vidim ceo proces pripeme. Prskanja džema pri pečenju uopšte nema. I toga sam se pribojavala.

Džem od šljiva recep

Recept za džem od šljiva sa onih malo više detalja.

Potrebni sastojci:

  • 2 kg zrelih šljiva (oprati, izvaditi košticu i razdvoiti polovine).

Postupak pripreme:

  1.  Šljive staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem ( li neku dublju šerpu)  pa u prethodno zagrejanoj rernu peći oko 2,5h na 200 stepeni. Mešati ih na svakih sat vremena.
  2. Posle dva sata  pečenja džem se stegao po mom ukusu, ali sam ga ipak ostavila još dvadeset minuta u rerni uz još dva mešanja.
  3. Staklene tegle oprati pa staviti u vruću rernu na  5 minuta da se sterilišu,
  4. A zatim u vrele tegle sipati vreo džem. Tegle otvorene vratiti u rernu na još  10 minuta.
  5. Nakon toga ih zatvoriti poklopcem, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladie na sobnoj temperaturi.

Od 2 kg šljiva ispadne oko 1,2 kg džema.

Čuvanje džema od šljiva

Ukus džema je fenomenalan,  slatko – kiselkast (ukus varira uzavisnosti od ukusa/ zrelosti šljiva), a jedina mana je što ga nema više. Tako da slobodno duplirajte meru, ukoliko imate odgovaarajuću šerpu za pečenje.

Obzirom da nema nikakvih dodataka treba ga iskoristiti u roku do 15 dana nakon otvaranja. Iz tog razloga bilo bi dobro da se pakuje u manje teglice, sve naravno u zavisnosti od individualnih potreba.

Međutim, moje iskustvo je pokazalo da može da traje i duže od dve nedelje nakon otvaranja. Najduže opstao, a da ne promeni ukus, tri nedelje (21 dan).

Čuva se na tamnom i hladnom mestu i kažu da tako može da traje celu zimu. Nama je trajao najduže 5 meseci. Možda bi trajao i duže, ali smo ga pojeli.

Po istom principu možete da pravite i džem od ostalog voća: kajsija, breskvi, borovnica. Sve varijacije na temu sam isprobala i od sada džem pravim isključivo na ovaj način,100% voće i ništa više.

PREPORUKA

Evo i odličnog recepta za Rolat sa džemom od kajsija a može i sa džemom od šljiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 2 kg zrelih šljiva (oprati, izvaditi košticu i razdvoiti polovine).

Priprema

    1. Šljive staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem ( li neku dublju šerpu) pa u prethodno zagrejanoj rernu peći oko 2,5h na 200 stepeni. Mešati ih na svakih sat vremena.
    2. Staklene tegle oprati pa staviti u vruću rernu na 5 minuta da se sterilišu.
    3. U vrele tegle sipati vreo džem. Tegle otvorene vratiti u rernu na još 10 minuta.
    4. Nakon toga ih zatvoriti poklopcem, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladie na sobnoj temperaturi.

Čuva se na tamnom i hladnom mestu. Potrošiti u maksimalnom roku od 3 nedelj od otvaranja tegle.

Povezani recepti

Krem od heljde

Čoko-heljda krem

Savršen krem čokoladnog ukusa čija je baza kuvana heljda. Posno i bez glutena.

humus sa avokadom

Humus sa avokadom

Humus je odličan izvor proteina, zdravih masti, bogat je vitaminima i mineralim, sve to u jednom, savršeno kremastom namazu.

lešnik krem

Čoko-lešnik krem

Kada osvestite da u industrijskim kremovima ima najmanje lešnika i kakaa, napravite ovu domaću varijantu nutele.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.