Alva sa kikirikijem

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
12 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Alva znači “slatkiš” na arapskom. Glavni sastojak ovog slatkiša su susam, odnosno susamova pasta – tahini i med ili šećer. Svi ostali sastojci kao kikiriki, pistaći, kakao, kokos i dr. dopunjuju  i obogaćuju poznati ukus alve.

Alva vodi poreklo sa Bliskog istok, a kao poslastica se najviše konzumira u arapskim zemljama kao i na Balkanu.   

Alva je bogata gvožđem i kalcijumom

Glavi sastojak avle je tahini (susamova pasta koja se pravi od 100% susamovog zrna). Susamovo seme  svoju punu aromu dobija kada se blago proprži na tihoj vatri.

Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvožđem pa samim tim i alva. Otuda se alva preporučuje tokom posta  upravo kao dobara izvor  kako gvožđa tako i kalcujuma, kalijuma. Pored toga alva je bogata i vitaminima iz B kompleksa.

Recep – Alva sa kikirikijem

Tradicionalni recepti za alvu se baziraju na kuvanju vode i šećera, kojoj se zatim dodaje tahini.

Recept za alvu sa kikirikijem koji vam pišem u nastavku nije jedan od tradicionalnih, ali je zadržao pun, poznati ukus alve. Svi dodatni sastojci koje sam dodala ubacila, su povećali hranljivu i energetksu vrednosti  slatikiša.

Naravno vi možete kombinovati sami svoje dodatke. Prva tri sastojka iz recepta su obavezna, a preostalo je stvar izbora. Tako da umesto kikirikija možete staviti i pistaće, umeso brašna od ovsenih pahuljic brašno od badema, kokosov protein i dr.

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje tahinija (susamoe paste)
  • ½ šolje susama u zrnu
  • ¼ šolje meda
  • ½ brašna od ovsenih pahuljica (samlevene ovsene pahuljice)
  • ¼ šolje kokosovog brašna (3 kašike)
  • ½ šolje kikirikija (suvo pečeni, oljušteni, neslani)
Alva

Postupak pripreme:

  1. U činiju sipati sve sastojke sem kikirikija, sjediniti ih kutlačom dok se ne dobije kompaktna lepljiva masa.
  2. Zatim dodati kikiriki i sjediniti ga sa smesom.
  3. Rasporediti i utisnuti smesu alve  u kalup ili prigodnu dublju posudu i odložit u frižider da se ohladi i stegne.
Alva

PREPORUKA:

Preporučujem ti da isprobaš i recept za Rafaelo kuglice.

rafaelo kuglice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  1. ½ šolje tahinija (susamoe paste)
  2. ½ šolje susama u zrnu
  3. ¼ šolje meda
  4. ½ brašna od ovsenih pahuljica (samlevene ovsene pahuljice)
  5. ¼ šolje kokosovog brašna (3 kašike)
  6. ½ šolje kikirikija (blanširani, neslani)

Priprema

  1. U činiju sipati sve sastojke sem kikirikija, sjediniti ih kutlačom dok se ne dobije kompaktna lepljiva masa. Zatim dodati kikiriki i sjediniti ga sa smesom.
  2. Rasporediti i utisnuti smesu alve u kalup ili prigodnu dublju posudu i odložit u frižider da se ohladi i stegne.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.