Alva znači “slatkiš” na arapskom. Glavni sastojak ovog slatkiša su susam, odnosno susamova pasta – tahini i med ili šećer. Svi ostali sastojci kao kikiriki, pistaći, kakao, kokos i dr. dopunjuju i obogaćuju poznati ukus alve.
Alva vodi poreklo sa Bliskog istok, a kao poslastica se najviše konzumira u arapskim zemljama kao i na Balkanu.
Alva je bogata gvožđem i kalcijumom
Glavi sastojak avle je tahini (susamova pasta koja se pravi od 100% susamovog zrna). Susamovo seme svoju punu aromu dobija kada se blago proprži na tihoj vatri.
Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvožđem pa samim tim i alva. Otuda se alva preporučuje tokom posta upravo kao dobara izvor kako gvožđa tako i kalcujuma, kalijuma. Pored toga alva je bogata i vitaminima iz B kompleksa.
Recep – Alva sa kikirikijem
Tradicionalni recepti za alvu se baziraju na kuvanju vode i šećera, kojoj se zatim dodaje tahini.
Recept za alvu sa kikirikijem koji vam pišem u nastavku nije jedan od tradicionalnih, ali je zadržao pun, poznati ukus alve. Svi dodatni sastojci koje sam dodala ubacila, su povećali hranljivu i energetksu vrednosti slatikiša.
Naravno vi možete kombinovati sami svoje dodatke. Prva tri sastojka iz recepta su obavezna, a preostalo je stvar izbora. Tako da umesto kikirikija možete staviti i pistaće, umeso brašna od ovsenih pahuljic brašno od badema, kokosov protein i dr.
Potrebni sastojci:
- ½ šolje tahinija (susamoe paste)
- ½ šolje susama u zrnu
- ¼ šolje meda
- ½ brašna od ovsenih pahuljica (samlevene ovsene pahuljice)
- ¼ šolje kokosovog brašna (3 kašike)
- ½ šolje kikirikija (suvo pečeni, oljušteni, neslani)

Postupak pripreme:
- U činiju sipati sve sastojke sem kikirikija, sjediniti ih kutlačom dok se ne dobije kompaktna lepljiva masa.
- Zatim dodati kikiriki i sjediniti ga sa smesom.
- Rasporediti i utisnuti smesu alve u kalup ili prigodnu dublju posudu i odložit u frižider da se ohladi i stegne.

PREPORUKA:
Preporučujem ti da isprobaš i recept za Rafaelo kuglice.
