Alva sa kikirikijem

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
12 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Alva znači “slatkiš” na arapskom. Glavni sastojak ovog slatkiša su susam, odnosno susamova pasta – tahini i med ili šećer. Svi ostali sastojci kao kikiriki, pistaći, kakao, kokos i dr. dopunjuju  i obogaćuju poznati ukus alve.

Alva vodi poreklo sa Bliskog istok, a kao poslastica se najviše konzumira u arapskim zemljama kao i na Balkanu.   

Alva je bogata gvožđem i kalcijumom

Glavi sastojak avle je tahini (susamova pasta koja se pravi od 100% susamovog zrna). Susamovo seme  svoju punu aromu dobija kada se blago proprži na tihoj vatri.

Susam je izuzetno bogat kalcijumom i gvožđem pa samim tim i alva. Otuda se alva preporučuje tokom posta  upravo kao dobara izvor  kako gvožđa tako i kalcujuma, kalijuma. Pored toga alva je bogata i vitaminima iz B kompleksa.

Recep – Alva sa kikirikijem

Tradicionalni recepti za alvu se baziraju na kuvanju vode i šećera, kojoj se zatim dodaje tahini.

Recept za alvu sa kikirikijem koji vam pišem u nastavku nije jedan od tradicionalnih, ali je zadržao pun, poznati ukus alve. Svi dodatni sastojci koje sam dodala ubacila, su povećali hranljivu i energetksu vrednosti  slatikiša.

Naravno vi možete kombinovati sami svoje dodatke. Prva tri sastojka iz recepta su obavezna, a preostalo je stvar izbora. Tako da umesto kikirikija možete staviti i pistaće, umeso brašna od ovsenih pahuljic brašno od badema, kokosov protein i dr.

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje tahinija (susamoe paste)
  • ½ šolje susama u zrnu
  • ¼ šolje meda
  • ½ brašna od ovsenih pahuljica (samlevene ovsene pahuljice)
  • ¼ šolje kokosovog brašna (3 kašike)
  • ½ šolje kikirikija (suvo pečeni, oljušteni, neslani)
Alva

Postupak pripreme:

  1. U činiju sipati sve sastojke sem kikirikija, sjediniti ih kutlačom dok se ne dobije kompaktna lepljiva masa.
  2. Zatim dodati kikiriki i sjediniti ga sa smesom.
  3. Rasporediti i utisnuti smesu alve  u kalup ili prigodnu dublju posudu i odložit u frižider da se ohladi i stegne.
Alva

PREPORUKA:

Preporučujem ti da isprobaš i recept za Rafaelo kuglice.

rafaelo kuglice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  1. ½ šolje tahinija (susamoe paste)
  2. ½ šolje susama u zrnu
  3. ¼ šolje meda
  4. ½ brašna od ovsenih pahuljica (samlevene ovsene pahuljice)
  5. ¼ šolje kokosovog brašna (3 kašike)
  6. ½ šolje kikirikija (blanširani, neslani)

Priprema

  1. U činiju sipati sve sastojke sem kikirikija, sjediniti ih kutlačom dok se ne dobije kompaktna lepljiva masa. Zatim dodati kikiriki i sjediniti ga sa smesom.
  2. Rasporediti i utisnuti smesu alve u kalup ili prigodnu dublju posudu i odložit u frižider da se ohladi i stegne.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski braunis sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

Letnji Čiz kejk - cheese cake

Letnji čiz kejk

Letnji čiz kejk je zdravija, laganija varijant svima omiljenog cheese cake. Bez slatke pavlake.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.