Zdrava bonžita užinu, jutarnje zavaravanje gladi, posle treninga i da se nadje u kući kada padne šećer, mi smo se u kući ozbiljno navukli na isti :))
Kada ih budete probali, uverićete se kako se lako i brzo i koliko su ukusni, a uz to još i zdravi.
Ovo su za nas dovoljni razlozi za navlakušu.
U zdravoj bonžiti nema dodatog šećera, šećer koji sadrži je iz isključivo iz slatkih zrelih banana i suvog voća.
Zdrava bonžita recept
Potrebne namirnice:
- 3 manje zrele banane
- tri kašike kokosovog ulja
- sok od 1/2 limuna
- 3 kašike sirovog kaka u prahu
- 1/4 kašičice cimeta
- prstohvat soli
- 200g ovsenih pahuljica sitnih
- kašika susenih brusnica i kašika suvog groždja ili ista količina nekog koštunjavog voća ( oraha, badema lešnika), goži bobica, crne čokolade, već po ličnom izvoboru.
Priprema
- U jednu činiju pomešaj ovsene pahuljice, so, kakao, cimet i suvo voće.
- U drugu činiju izgnječi viljuškom banane, dodaj sok od limuna i kokosovo ulje.
- Obe smese spoji i sve lepo sjediniti mešajući.
- Uzmi posudu u kojoj ćeš utisnuti smesu. Ja koristim keramičku posudu 20×15cm. Dno i stranice posude obložiti tankom prijanjajućom folijom.
- Smesu ravnomerno rasporedi po posudi i utisnuti prstima na dno posude. Prekri smesu tankom prijanjajućom folijom sa stranica posude i odložiti u frizider.
6. Barove možeš jesti posle dva – tri sata, ali je najlepse kada smesa prenoći u frižideru.
7. Ujutru izvadi smesu iz kalupa i iseci na štanglice.
Mera je za 10 barova kao sa slike. Mogu da stoje u frižideru i po 7 dana. .
Dodaci za zdravu bonžitu
Polovinu ovsenih pahuljica možeš da zameniš kokosovim brašnom, sok od limuna sokom od pola manje narandže.
Umesto kombinacije brusnica i suvog grožđa, može i kombinacija brusnica i suvih kajsija, suvih višanja i godži bobica.
Možete i potpuno izostaviti suvo voće, ali dodajete orašaste plodove po izboru.
PREPORUKA
Ukoliko ste ljubitelj sirovih poslastica preporučujem vam da isprobate receš za sočne lešnik kuglice os svega 5 sastojaka.