Pretraga

Paradajz čorba sa povrćem

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
4-6 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

Obradujte sebe, porodicu ili prijatelje sa ovom ukusnom i hranljivom čorbom i poslužite je sa hrskavim komadićima prepečenog hleba.

Jednostavno se i brzo priprema (biće na stolu za oko 35 minuta) a zagrejaće vas tokom hladnih, snežnih zimskih dana.

Krem paradajz čorba je posna, veganska, bez glutena, bogata vlaknima, hranljiva i zdrava.

Paradajz čorba Bio prostor

U nastavku teksta saznaćete:

Koji su sastojci korišćeni kod propreme paradajz čorbe i sa kojima ih zameniti

Savete za pripremu čorbe

Paradajz čorba recept

Dodatne predloge za serviranje čorbe

Još predloga za supe i potaže

Sastojci korišćeni u pripremi paradaz čorbe i šta umesto…

Maslinovo ulje

Koristite hladno ceđeno ili maslonovo ulje od komine masline koje je pogodno za kuvanje. Maslinovo ulje možete zameniti uljem od koštica grožđa.

Crni luk

Crni luk je važan i nezamenljiv sastojak svake dobre čorbe. Birajte između klasičnog ili ljubičastog luka, nema greške koji god da izaberete.

Beli luk

Beli luk dodajte u svežem stanju iseckan ili izgnječen. Nemojte ga zaobići obzirom da deluje kao antiseptik i poboljšava probavu, a svojom aromom obogatiće ukusu čorbe.

Kao zamenu za svež beli luk možete koristiti beli luk u prahu.

Šargarepa

Prilikom kupovine šargarepe proverite da li miriše, da li je slatkstog mirisa. Ništa gore od bezukusne šargarepe koje nema miris.

Nasekajte šargarepu na kolutove ili sitnije kockice, kako vam je lakše, jer će se svakako izmiksati na kraju.

Beli krompir

Beli kropir dodatno će pojačati nutritivnu vrednost čorbe, učiniti je krastijom i ukusnijom.

Stabljike celera rebraša

Celer rebraš je celer bez korena koji se koristi za pripremu soka od celera. Jako je aromatičan i obogatiće ukus paradajz čorbe.

Očistite štapove od viška lišća i iseckajte na manje komade kako bi se dobro skuvao.

Paradajz pelat

Kupite seckani paradajz na kockice u konzervi ili ukoliko imate svoj domaći kuvani paradajz koristite njega.

Začini i začinsko bilje

Od biljnih začina preporučujem da koristite: suvi začin, biber u prahu, mlevenu slatku crvenu papriku, svež ili sušeni bosiljak i so.

Dodajte malo ljute papričice ako želite dodatno da se zagrejete i pojačate cirkulaciju..

Slobodno prilagodite izbor začine prema sopstvenom ukusu.

Ponekad tokom kuvanja dodam i lovorov list koji uklonim iz čorbe nakon kuvanja a pre miksanja. Možete dodatu pri serviranju paradajz čorbe i svež peršun ako ga volite.

Saveti za pripremu čorbe

Sledi nam malo pripremnog posla pre nego što stavimo povrće da se kuva za našu čorbu.

  • Operite i isecite povrće pre nego ga stavite da se kuva.
  • Očistite i sitno naseckajte crni i beli luk (ručno nožem ili u seckalici)
  • Šargarepu i celer nasecite na kolutove brže će se kuvati.
  • Beli krompir operite, oljuštie i isecite na kockice kako bi se potpuno skuvao.
  • Obratite pažnju kada supa proključa da nastavite da je kuvate na umerenoj temperaturi. Povremeno je promešajte tokom 15 minuta kuvanja
  • Za kraj kod miksanja/ blendanja supe u čorbu, obatite pažnju da je povrće dobro izmiksano jer u ovoj paradajz čorbi nebi trebalo da ima većih komada povrća.

Čorba treba da je potpuno glatka i kremasta. Za tu namenu možete koristiti štapni mikser ili blender (samo ukoliko vaš blender ima opciju blendiranja vrele tečnosti).

Paradajz čorba recept

Za pripremu paradazj čorbe dovoljne za 4-6 osoba, potrebne su vam sledeće količine navedenih namirnica:  

  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe srednje
  • 2 štapa celera (rebraš)
  • 1 srednji beli krompir
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Konzerva pelata (kockice) – 400g
  • 800 ml vode
  • Začini (po kašičica): suvi začin, bosiljak, so, tucana slatka paprika i biber po ukusu
Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Postupak pripreme čorbe od paradajza

  1. Na maslinovom ulju kratko prodinstati naseckan luk, šargarepu i celer svega 2 minuta. Zatim im dodati pelat i krompir. Dodati začine i sve kratko još prodinstati 2-3 minuta
  2. Zatim naliti povrće sa vodom i kuvati kada proključa na srednjoj temperaturi 15 minuta.
  3. Nakon što je povrće skuvano izmiksati štapnim mikserom supu u kremastu čorbu.
  4. Poslužiti toplu čorbu uz komadiće prepečenog hleba.

Dodatni predlozi za serviranje čorbe

Paradajz čorba se može servirati uz prepečene komadiće hleba – krutone, krekere, kriške svežeg hleba ili  spelta štapiće.

Budite slobodni da obogatite svoju paradajz čorbu kašikom kisele pavlake, naseckanom ljutom papričicom ili samo svežim peršunom.

Još predloga za supe i potaže

Potaž od bundeve

Šumsko pile – kremasti potaž

Supa od leblebija

NAPOMENA

Ako vam preostane praradajz čorba, čuvajte je u frižideru. U frižideru paradajz čorba može da se čuva 5 dana.

Zagrevajte ponovo samo onoliko koliko ćete da pojedete po obroku. Nemojte zagrevati svu količinu preostale čorbe i ponovo je vraćati u frižider.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko ste isprobali recept za paradajz čorbu sa povrćem, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe srednje
  • 2 štapa celera (rebraš)
  • 1 srednji beli krompir
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Konzerva pelata (kockice) – 400g
  • 800 ml vode
  • Začini (po kašičica): suvi začin, bosiljak, so, tucana slatka paprika i biber po ukusu

Priprema

  1. Na maslinovom ulju kratko prodinstati naseckan luk, šargarepu i celer svega 2 minuta. Zatim im dodati pelat i krompir. Dodati začine i sve kratko još prodinstati 2-3 minuta
  2. Zatim naliti povrće sa vodom i kuvati kada proključa na srednjoj temperaturi 15 minuta.
  3. Nakon što je povrće skuvano izmiksati štapnim mikserom supu u kremastu čorbu.
  4. Poslužiti toplu čorbu uz komadiće prepečenog hleba.

 

Napomena:

Ako vam preostane praradajz čorba, čuvajte je u frižideru. U frižideru može da se čuva 5 dana. Zagrevajte ponovo samo onoliko koliko ćete da pojedete po obroku.

Nemojte zagrevati svu količinu preostale čorbe i ponovo je vraćati u frižider.

Povezani recepti

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.