Pred sam ovogodišnji odmor sam pripremila rolat sa džemom od kajsija. Htela sam da pripremim nešto na brzaka, što klinci vole i da potrošim teglicu džema od kajsija koju sam nedavno otvorila. Žao mi je bilo da se pokvari dok se mi ne vratimo.
Ubrzo sam shvatila da u toj teglici nema dovoljno džema da nafilujem rolat i da moram da otvorim novu. I, šta sad? Ili da kora bude sa oskudnim filom ili otvaranje nove teglice. Naravno otvaranje nove.
I cela ova uvodna priča je dovela do novog otkrića! I nakon povratka sa odmora, nakon dve nedelje, džem iz teglice koju sam pred odmor načela se nije pokvario. Sada je prošlo već tri nedelje, a on i dalje dobar! Ali ulazak u četvrtu nije izdržao.
Tako da ona priča da ukoliko proizvod nema konzervansa (pa makar i prirodnog ) ne može da se održi duže od 7 dana, ne pije više vodu. Odmah menjam rok upotreba u postu za džem od 100% voća, sada glasi do 3 nedelje.
Ono što je bitno da bi džem opstao duže je da se ispoštuje završnica kod pripreme džema. Čiste tegle u rernu na 10 minuta da se serilišu i onda u njih vruć džem. Poklopac odozgo i nama greške.
Takođe, pazi da se ne zaboraviš da kada otvoriš i počneš da konzumiraš džem, nema zahvatiš džem kašikom, oližeš je i onda sa tom kašikom ponovo u teglu. Jer onda je rok upotrebe zagarantovan na par dana.
Ceo postupak oko pripreme džema od 100% voća, pogledaj na primeru Džema od šljiva.
Rolat sa džemom od kajsija recept
Ja se rapisala o džemu, a rolat i ne pominjem. Ovo je zapravo recept moje mame i dobitna kombinacija kod ovog rolata je sadržana u broju 5.
5 jaja, 5 kašika šećera i na kraju 5 kašika brašna. Jeli smo ga tako samog za sebe, ali je služan i za izradu kore za čuvenu banana tortu.
Priprema rolata je skroz jednostavna! Ovog puta sam ga obogatila veganskim šlagom, ali je i bez njega zdrava poslastica ili užina.
Izborom namirnica sam dobila jednu bezglutensku verzijue. U nastavku recept.
Potrebne namirnice:
Za rolat:
- 5 jaja
- 5 ravnih kašika šećera
- 5 kašika brašna (koristila pirinčano)
- 1 kašičica ravna praška za pecivo
- 1 kašika maslinovog ulja
- 250g – džem od kajsije (za filovanje kore)
Veganski šlag:
- 1 šolja indijskih oraha
- Manja konzerva kokosovog mleka 200 ml
- Jedna kašika soka od limuna
- 1 kašika meda
Postupak pripreme:
- Razdvoji belance od žumanca. Pa mikserom u dubljoj posudi umuti prvo belanca sa šećerom. Kada se napravi čvrst sneg od belanaca, dodaj žumanca ( ukupno vreme mućenja oko 3 minuta).
- Isljuči mikser pa dodaj ostale sastojke: Brašno, prašak za pecivo, ulje. Sve prvo izmešaj sa mutilicama bez uljučivanja miksera ( ručno), a onda uključi mikser i na srednju brzinu muti još 1 minut.
- Smesa je penasta. Izruči je u dublji pleh od šporeta, obložen papirom za pečenje. Koru peći u zagrejanoj rerni na 180C, 12-15 minuta. Da kora blago porumeni. Vodi računa da ti kora ne izgori.
- Pečnu koru izvadi iz pleha i položi na kuhinjsku krpu ( bez skidanja papira za pečenje).Uz pomoć krpe koru urolati o ostaviti da se prohladi.
- Kada se kora prohladila izrolati je i polako odvojiti od nje papir za pečenje
- Sada sledi filovanje sa džemom po izboru. Nakon što je nafilovan ponovo ga lagano urolaj, samo sada samo koru, bez krpe.
- Za šlag u blender dodati indijske orahe ( prethodno namočene na 2 h) , sok od limuna i med . Ako treba i malo vode da se pokrene blender . Sve izmiksati u kremastu strukturu. Zatim dodak kokosovo mleko i sve sjedini i umutiti na nižoj brzini.
- Preli rolat kremom od indijskih oraha i odloži u frižider da se stegne.
Od ovog rolata kao osnove pravim laganu tortu sa bananama, a za veću tortu mi trebju dva ovakva rolata.
Mislim da se približava trenutak da vam i nju predstavim. Ovo je torta kojoj se uvek rado vraćam i nikako da mi dosadi.