Rolat sa džemom od kajsija

Pred sam ovogodišnji odmor sam pripremila ovaj rolat sa džemom od kajsija. Htela sam da pripremim nešto na brzaka, što klinci vole, a i da potrošim teglicu džema od kajsija koju sam nedavno otvorila. Žao mi je bilo da se pokvari dok se mi vratimo. A onda sam shvatila da nema u toj teglici dovoljno džema da nafilujem rolat, i da moram da otvorim novu. I, šta sad i? Ili da kora bude sa oskudnim filom ili otvaranje nove teglice.

I cela ta priča oko teglica i džema je dovela do novog otkrića! I nakon povratka sa odmora, nakon dve nedelje, džem iz teglice koju sam pred odmor načela, se nije pokvario. Sada je prošlo već tri nedelje, a on i dalje dobar! Tako da ona priča da ukoliko proizvod nema konzervansa ( pa makar i prirodnog ) ne može da se održi duže od 7 dana, ne pije više vodu. Tako da menjam rok upotreba u postu za džem od 100% voća. Za sada glasi do 3 nedelje.

Ono što je ovde bitno, je da se ispoštuje završnica kod kuvanja džema. Čiste tegle u rernu na 10 minuta da se serilišu i onda u njih vruć džem. Poklopac odozgo i nama greške. Ali, pazi da se ne zaboraviš kada otvoriš i počneš da konzumiraš džem. Nema ono zahvatiš džem kašikom , oližeš je i onda sa tom kašikom ponovo u teglu. Jer onda je kvarenje zagarantovano u roku od par dana.

Uglavnom ceo postupak pripreme džema od 100% voća, pogledajte ovde.

Rolat sa džemom od kajsija

Ja se rapisala o džemu, a rolat i ne pominjem. Ovo je zapravo recept moje mame. I dobitna kombinacija kod ovog rolata je sadržana u broju 5. 5 jaja, 5 kašika šećera i na kraju 5 kašika brašna.  Jeli smo ga tako samog za sebe, ali je služen i za izradu kore  za čuvenu banana tortu.

Priprema rolata je skroz jednostavna! Ovog puta sam ga obogatila veganskim šlagom ali je i bez njega savršena poslastica. Izborom namirnica sam dobila jednu bezglutensku verzijue. U nastavku recept.

 

Recept

Potrebno:

Za rolat:

  • 5 domaćih jaja
  • 5 ravnih kašika kokosovog šećera
  • 5 kašika brašna (koristila pirinčano)
  • 1 kašičica ravna praška za pecivo ( ili sode bikarbone sa kašičicom limuna)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250g – Domaći džem od kajsije ( za filovanje kore)

 

Veganski šlag:

  • 1 šolja indijskih oraha
  • Manja konzerva kokosovog mleka
  • Jedna kašika soka od limuna
  • Opciono – 1 kašika zaslađivača ( agava, javorov sirup, organski med..)

Priprema

  1. Razdvoji belance od žumanca. Pa mikserom u dubljoj posudi umuti prvo belanca sa šećerom. Kada se napravi čvrst sneg dodaj žumanca ( ukupno vreme mućenja oko 3 minuta)Isljuči mikser pa dodaj ostale sastojke: Brašno, prašak za pecivo, ulje. Sve prvo izmešaj sa mutilicama bez uljučivanja miksera ( ručno), a onda uključi mikser i na srednju brzinu muti još 1 minut.
  2. Smesa dođe penasta. Izruči je u dublji pleh od šporeta, obložen papirom za pečenje. Ubaci koru u zagrejanu pećnicu na 180C i peci 12-15 minuta. Da kora blago porumeni. Vodi računa da ti kora ne izgori.
  3. Pečnu koru izvadi iz pleha i položi na kuhinjsku krpu ( bez skidanja papira za pečenje).Uz pomoć krpe koru urolati o ostaviti da se prohladi.
  4. Kada se kora prohladila izrolati je i polako odvojiti od nje papir za pečenje
  5. Sada sledi filovanje. Sa džemom po izboru. Nakon što je nafilovan ponovo ga lagano urolaj, samo sada samo koru , bez krpe.
  6. Može odmah da se služi.
  7. Za šlag u blender dodati indijske orahe ( prethodno namočene na 2 h) , sok od limuna i eventualno zaslađivač . Ako treba i malo vode da se pokrene blender . Sve izmiksati u kremastu strukturu. Zatim dodak kokosovo mleko i sve sjedini i umutiti na nižoj  Preli rolat i odloži u frižider da se stegne.

 

Kao što pomenuh, od ovog rolata kao osnove, pravim laganu tortu sa bananama. A za tortu mi trebju dva ovakva rolata.  Mislim da se približava trenutak da vam i nju predstavim. Ovo je torta kojoj se uvek rado vraćam i nikako da mi dosadi.

Rolat sa džemom od kajsija

Vreme pripreme ukupno : 30 minuta
Za 1 rolat:
Vreme pečenja : 12-15 minuta

ZA ROLAT

  • 5 domaćih jaja
  • 5 ravnih kašika kokosovog šećera
  • 5 kašika brašna (koristila pirinčano)
  • 1 kašičica ravna praška za pecivo ( ili sode bikarbone sa kašičicom limuna)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 250g - Domaćeg džem od kajsije ( 100% voće, za filovanje kore)
  • VEGANSKI ŠLAG
  • 1 šolja indijskih oraha
  • Manja konzerva kokosovog mleka
  • Jedna kašika soka od limuna
  • Opciono - 1 kašika zaslađivača ( agava, javorov sirup, organski med..)

Priprema:

  1. Razdvoji belance od žumanca. Pa mikserom u dubljoj posudi umuti prvo belanca sa šećerom. Kada se napravi čvrst sneg dodaj žumanca ( ukupno vreme mućenja oko 3 minuta)
  2. Isljuči mikser pa dodaj ostale sastojke: Brašno, prašak za pecivo, ulje. Sve prvo izmešaj sa mutilicama bez uljučivanja miksera ( ručno), a onda uključi mikser i na srednju brzinu muti još 1 minut.
  3. Smesa dođe penasta. Izruči je u dublji pleh od šporeta, obložen papirom za pečenje. Ubaci koru u zagrejanu pećnicu na 180C i peci 12-15 minuta. Da kora blago porumeni. Vodi računa da ti kora ne izgori.
  4. Pečnu koru izvadi iz pleha i položi na kuhinjsku krpu ( bez skidanja papira za pečenje).Uz pomoć krpe koru urolati o ostaviti da se prohladi.
  5. Kada se kora prohladila odmotaj je i polako odvojiti od nje papir za pečenje
  6. Sada sledi filovanje. Sa džemom po izboru. Nakon što je nafilovan ponovo ga lagano urolaj, samo sada samo koru , bez krpe.
  7. Može odmah da se služi.
  8. Za šlag u blender dodati indijske orahe ( prethodno namočene na 2 h) , sok od limuna i eventualno zaslađivač . Ako treba i malo vode da se pokrene blender . Sve izmiksati u kremastu strukturu. Zatim dodak kokosovo mleko i sve sjedini i umutiti na nižoj brzini. Preli rolat i odloži u frižider da se stegne.

Dodatne Informacije

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Rolat sa džemom od kajsija"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom