Recept za sve ljubitelje pesta! Crveni pikantni pesto sos ovog puta pripremljen sa korijanderom. Našla sam na pijaci mladi korijander (što nije čest slučaj) i odmah poželela da napravim pesto sos.
Umesto korijandera možete koristiti i bosiljak, kao i sremuš. U zavisnosti od sezone napravite i izbor.
Pesto sos je savršen uz pastu za brzinski ručak ili večeru, a podjednako je dobar i kao užina uz krekere ili kao namaz na parčetu hleba. Sa čime god da ga kombinujete, daće svojim ukusom posebnu notu jelu.
Crveni pikantni pesto sos recept
Potrebni sastojci:
- 1 čen belog luka
- 1 manja teglica suvog paradajza (oko 180 g )
- 50 g oraha (sirovih) ili 50g pinjola
- 20 g svežeg korijandera (ili bosiljka)
- 4 kašike maslinovog ulja (ili ulja iz teglice sušenog paradajza)
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika nutritivnog kvasca (opciono)
- 3 kašike vode
Priprema:
- Orahe odmeriti, potopiti u hladnu vodu i ostaviti par sati da odstoje. Nakon toga ih isprati i staviti u blender. Ako umesto oraha koristite sirove pinjole nije potrebno namakanje.
- Sve preostale sastojke dodajte u blender ili multipraktik i miksati dok se ne sjedine.
On navedenih namernica se dobije jedna srednja tegla pesta. Korijander doprinosi da ovaj pesto zaista bude pikantan. Sa bosiljkom je blažeg ukusa.
Predlažem da sos servirate sa špagetama izradjenih od svežiš tikvica.
Za pripremu špageta od tikvice koristite spiralizator. Ukoliko nemate spiralizator, poslužiće vam i obične rende ili se opredelite za testeninu po izboru.
Uživajte. Prijatno!
PREPORUKA
Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za još jedan zdrav posni namaz. U pitanju je namaz od pečenih lešnika i sirovog kakao praha – Čoko-lešnik krem. Zdrava, ukusna zamena za sve kupovne kremove. Bogata lešnicima!