Čoko-lešnik krem

Na tržištu postoji veliki broj industrijskih proizvođača čoko – lešnik kremova. Od onih par svima poznatih marki, pa do velikog broja malih, ne baš našire poznatih proizvođača. Svima je zajedničko da na ambalažama svojih proizvoda ističu prisustvo lešnika i kakaa.

A koliko u stvari u njima ima lešnika i kaka? Lako je utvrditi ako pročitate dekleraciju.

Svojevremeno sam se pozabavila ovom temom i konstatovala da najveći deo ovih industrijskih kremova čine šećer i ulja (suncokretovo ulje i palmina mast) i preko preko 80%, u najboljem slučaju, pa čak i do 95% sadržaja.

Uz to učešće lešnika se kreće od 3%-13% kod poznatijih marki pa do 0,1% kod manje poznati proizvođača. Procenat kakao mase je od 7% -3% pa i niže. Pored toga ne prolaze bez: emulgator sojin lecitin, aroma, proizvoda od soje.

Kada osvestite činjenicu da u industrijskim kremovima ima najmanje lešnika i kakaa, verujem da ćete poželeti da napravite ovu domaću varijantu čoko – lešnik krema (domaće hutele). A ako ste ljubitelj pečenih lešnika onda vam to toplo i preporučujem.

Po čemu je tako poseban domaći krem?

Za moju porodicu je domaći čoko-lešnik krem postao značajan onog trenutka kada sam donela odluku da neću kupovati industijske kremove, a adekvatnu zamenu je trebalo naći.

Posebnost domaćeg čoko lešnik krema je u tome što je bogat lešnikom. Praktično je njegova osnova puter od lešnika. Zatim tu je sirovi kakao u prahu. Ima i on šećera (šećer iz svežih urmi), malo kokosovog ulja, vode i to je to.

Priprema ga jednostavno i brzo od svega 5 sastojaka. Jedina masnoća ovog krema je iz lešnika i malo pridodatog kokosovog ulja.

Da se podsetimo

Lešnik – U 100 g ploda sadrži: oko 60g masti, 17g ugljenih hidrata ( od toga vlakana 11g), 15g proteina. Minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum,forfor, mangan. Lešnici su bogati vitaminima A, B i E i folnom kiselinom. Sadrže i 6,3 mg vitamina C.

Ovaj krem nije tako gladak i sjajan kao industrijski kremovi, ali punoća ukusa i činjenica da je napravljen od svega 5 kvalitetnih zdravih sastojaka, dovoljni su razlozi da mu ovo ne zamerite.

 

Upotreba i čuvanje

Fenomenalan je kao namaz na hleb za sladak doručak, uz sveže iseckano voće po izboru. Kao namaz za palačinke, galete, ili kao namaz za spajanje keksića.

Za punjenje kiflica ili pak  knedli. Sam na kašičicu ide savršeno, a možete da iskoristite ovaj domaći čoko – lešnik krem i kao fil za neku sirovu poslasticu.

Čoko-lešnik krem

Od date mere dobije se jedna puna manja teglica, baš kao ova na slici.

Kod nas čoko-lešnik krem nikada nije trajao duže od 7 dana, uz čuvanje u frižideru. To znači da se u roku od sedam dana pojede (da ne dođe do zabune).

Skroluj niže za recept.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate rcept za knedle punjene lešnik kuglicama.

knedle

Čoko-lešnik krem

Ukupno vreme pripreme: 25 minuta
Vreme pečenja lešnika : 15 minuta
Mera za: 1 teglicu

Potrebni sastojci:

  • 150g sirovih lešnika ( 1 šolja)
  • 5 kašikaka sirovog kakaa u prahu
  • 1 kašike kokosovog ulja
  • 10 svežih urmi ( ili nkog drugog zaslađivača, npr. meda)
  • 125ml vode ( pola šolje)
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Staviti lešnike da se peku u rerni, na papiru za pečenje, 15 minuta na 180C. Toliko da zamirišu i da omot počne da se odvaja. Nakon pečenja istrljati ih u krpi, kako bi se spoljni omot odvojio.
  2. U blender, multipraktik/ seckalicu staviti lešnike i kokosovo ulje i miksajte sve dok se ne dobije lepljivo testo gotovo kao maslac.
  3. Dodajte ostale sastojke i izmiksajte sve zajedno dok se ne dobije fina kompaktna kremasta masa.
  4. Izručite u teglicu i uživajte u ovom predivnom namazu

Dodatne Informacije

Tekstura lešnika/putera od lešnika ( u trećem koraku) mnogo zavisi i od jačine blendera / multipraktika. Ako vam bude i malo gušće ( manje kremasto) nemojte brinuti podjednako je ukusno. Ja blendam obično oko 3-5 minuta. Budite uporni, po potrebi pravite i pauze ako vam je slabiji aparat.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Čoko-lešnik krem"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom