Pretraga

Sirova torta Čoko bomba

Priprema 25 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
16 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Svi volimo za novogodišnje i božićne praznike da u kući  imamo kolače ili tortu ( ili još bolje oba ) da počastimo i sebe i goste. To praznicima i prazničnoj trpezi daje posebnu čaroliju a i popravlja raspoloženje.

U mom domu pored novogodišnjih keksića ginger bread biće i ova sirova čoko bomba torta.

Naravno da su slatkiši sasvim ok, kako tokom praznika, tako i nakon njih. Ali, pripemljeni od kvalitetnih namirnica. To znači da margarin, šlag krem,slatka pavlaka, piškote… pri izradi torte, ne dolaze u obzir.

Ne jedem često slatkiše i torte, ali kada poželim parče torte onda volim da je jaka, po mogućstvu čokoladna i punog ukusa. I to mi je bila i osnovna smernica pri izradi ove sirove torte.

Uspomene na torte iz detinjstva

Kada sam ja bila mala, mama nam je stalno, što za rođendane, što za novu godinu, pripremala tortu koje se zvala bomba torta. I to se znalo, a rođendan, bomba torta, Nova godina, bomba torta. Bilo je tu i drugih keksića i novogodišnjih/božićnih kolačića, ali bez ove torte ništa.

Ne sećam se po čemu je ta torta bila toliko bombastična, samo znam da se vukla od mog prvog rođendana dosta dugo, a onda nam je u nekom trenutku dosadila i pala u zaborav. Nju je zatim nasledila čokoladna torta, pa banana torta.

Uglavnom uvek smo imali po neku tortu, koja je određeni duži period bila na meniju a onda bi je zamenila neka druga,

Bio je tu i onaj period pravog buma torti od piškota i raznih šlag kremova, različitih aroma i ukusa. Brza priprema glavni adut ovih torti, kao i niska cena, smuti/umuti varijanta bez pečenja. A ako bi pročitali dekleraciju namirnica koje čine ove torte, samo da se smrzneš i zaobiđeš ih.

Sirova torta Čoko bomba

I ova moja sirova torta Čoko bomba  je smuti varijanta, ali i te kako znam zašto je bombastična i zašto ću je rado pripremati kada god poželim parče čokoladne torte.

Sirova torta Čoko bomba 1

Pripremljena je od kvalitetnih, celovitih namernica. Jaka je, punog čokoladnog ukusa i to zahvaljujući kako kakao prahu, tako i kakao butteru.

I ako spade u sirove poslastice, čvrsta je, kompaktna i nema potrebe da se zamrzava.

To je zahvaljujući i avokadu koji je sastavni deo fila.  I ne da je ova sirova torta zdravija, nego je 100% zdrava sirova torta, a priperma se brzo i lako.

Ps. Od svih torti iz detinjstva koje nam je mama pripremala,  moram priznati, da se banana torti i dalje vraćam i uvek je rado priperemam.

PREPORUKA

Ako volite sirove poslastice, predlažem vam da probate i ovaj recept za Sirovu Čoko mus tortu. U pitanju je lagana torta gotova za 15 minuta.

4 Responses

  1. Ja sam srećnica koja je parče ove torte dobila „ničim izazvano“ i ne znam da li je odstojalo ili ne, ali TVRDIM da je FANTASTIČNA! Sve sa malinama odozgo. Hvala ti i bravo za tebe!
    I baš je novogodišnja!

    1. Hvala Majo! Nema na čemu! Ti si dobila sveže pripremljenu , nakon jedno 7 sati 🙂

    1. Za fil blender svakako. A za koru probaj ručno da sitno nasečkaš urme, a orahe ili u mašinicu pa da ih samelješ ili bolje očišćene u krpu pa ih izlupaš cekićem, drškom od noža…. Verujem da će podjednako biti dobro 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

KORA:

  • 250 g oraha ( namočenih tokom noći)
  • 18  svežih urmi, očišćenih od koštice
  • 1 kašika kokosovog  ulja hladno ceđenog
  • 2 kašike sirovog kakaa

FIL

  • 2 zrela avokada
  • 2 zrele banane
  • 1 šolja indijskih oraha (namočenih tokom noći)
  • 20 svežih urmi, očišćenih od koštice
  • sok od ½ limuna
  • 100g kakao butera, rastopljenog na pari
  • 4 kašike sirovog kakao praha
  • prstohvat soli
  • Dekoracija: maline, sirova kakao zrna i listići badema

Priprema

 

  1. KORA: Orahe isprite i procedite. Stavite u seckalicu ( multipraktik) orahe , urme i kokosovo ulje, kakao prah i sve sjedinite.Smesu utisnite ravnomerno u kalup i ostavite 15 minuta da se stegne u frižideru.
  2. FIL: Indiski orah procedite i stavite u blender. Dodajte sve preostale sastojke i miksajte dok ne dobijete glatki kremasti fil.Nafilovati preko kore a zatim odložiti u frižider.  Nakon što se rashladi (oko 3 sata,) može da se konzumira.
  3. Ukrasiti svežim malinama, komadićima kakaa i bademom u listićima.

Kalup je od 22 cm.  I ako se torta može jesti već nakon 3 sata ipak je najlepša sutradan,  kada se fino rashladi i stegne. Odlično se slaže uz sveže maline a najlepše je kada se podeli sa prijateljima.

Povezani recepti

Veganski braunis sa batatom

Veganski brauni sa batatom

Čokoladni, posni braunis pripremljen od svega nekoliko kvalitetnih sastojaka. Sočan, jednostavno se priprema i jako ukusan.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.