Pretraga

Posni belgijski vafli

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 30 minuta
4 porcije komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Belgijski vafli su planetarno popularna poslastica. Služe se uglavnom u slatkim kombinacijama, preliveni sirupima, džemovima, puterima od orašastih plodova, čokoladnim i drugim prelivima ili samo posuti prah šećerom.

Osim što ih možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama za vafle, kao i u brojnim kafićima i restoranima koji su ih uvrstili u svoj meni, možete ih pripremiti vrlo lako i kod kuće.

vafli

Domaći belgijski vafli

Za domaće vafle biće vam potreban kalup za vafle ili kalup za galete/bakin kolač. Moram priznati da ja volim te duboke rupice koje imaju vafli iz kalupa. Savršene da se upotpune nekim finim namazom.

Međutim ukoliko nemate kalup za vafle, možete testo peći i u tiganju za palačinke, deblje i manje kao američke palačinke. Pri tome vodite računa da testo za vafle nije retko kao za palačinke već je za dosta gušće.

Belgijski vafli nisu isto što i galete ili bakin kolač, mada postoji često izjednačavanje. Vafli su lagani i vazdušasti unutra, a spolja blago hraskavi. Bakin kolač je mekan, a galete više keksaste strukture.

Uz šta služiti belgijske vafle?

Volim da vafle poslužim uz javorov sirup ili med, neki domaći džem i dodatak iseckanog sezonskog voća, ali i da ih prelijemo domaćom crnom čokoladom.

Posni/veganski vafli recept

Recet koji vam donosim za belgijske vafle je recept za posne vafle, bez jaja i mlečnih proizvoda. Savršeno blago hrskavi spolja, a važdušati unutra. Za ovu spoljašnju hrskavost, ali i unutrađnju mekoću posnih vafli je zaslužno kokosovo mleko.

Spremaju se jako jednostavno od svega par sastojaka, uz upotrebu samo ručne mutilice, jednostvnim odmeravanjem i spajanjem suvih i vlažnih sastojaka.

Ostaje da ih ispečete i imaćete na stolu jedan zdrav, sladak, malo drugačiji doručak.

Tradicionalno je testo za vafle sadržalo kvasav. Danas se uglavnom prave sa praškom za pecivo, kao u mom receptu.

Ako isprobate recept, verujem da će ovi vafli biti češće vaš izbor za doručak.

Potrebni sastojci za 4 porcije:

  • 200 g brašna spelte ili drugog brašna po izboru
  • 100g ovsenih pahuljica (samlevenih u seckalici u brašno)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica burbon vanile (ili ekstrata vanile)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/3 šolje vode
  • 1 konzerva 400 ml punomasnog kokosovog mleka (dobro promućkati konzervu pre otvaranja)

Priprema:

  1. Spojiti suve sastojke: Brašno, šećer, so, prašak za pecivo, začine.
  2. Izmešati vlažne sastojke: kokosovo mleko, ulje, vodu. Spojiti ih sada sa suvim sastojcima i zamesiti testo.
  3. Kalup podmazati sa malo kokosovog ulja, dodati dve kašike testa i svaku porciju peci po 3 minuta,
  4. Vafle preliti javorovim sirupom ili drugim prelivom po želji.

PREPORUKA

Preporučujem vam da pogledate i isprobate i recept za starinske domaće galete od oraha i kakaa, pripremljene uz zdraviji uzbor namirnica.

galete-od-oraha-i-kakaa
Galete od oraha i kakaa

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za domaće belgijske vafle, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 200 g brašna spelte ili drugog brašna po izboru
  • 100g ovsenih pahuljica (samlevenih u seckalici u brašno)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica burbon vanile (ili ekstrata vanile)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1/3 šolje vode
  • 1 konzerva 400 ml punomasnog kokosovog mleka (dobro promućkati konzervu pre otvaranja)

Priprema

  1. Spojiti suve sastojke: Brašno, šećer, so, prašak za pecivo, začine.
  2. Izmešati vlažne sastojke: kokosovo mleko, ulje, vodu. Spojiti ih sada sa suvim sastojcima i zamesiti testo.
  3. Kalup podmazati sa malo kokosovog ulja, dodati dve kašike testa i svaku porciju peci po 3 minuta,.
  4. Vafle preliti javorovim sirupom ili drugim prelivom po želji.

Povezani recepti

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.