Vafli sendvič doručak

Vafli su belgijska poslastica koja je planetarno popularna, možete ih kupiti i u Beogradu. Služe se uglavnom u slatkim kombinacijama, prelivene sirupima, džemovima, puterima od orašastih plodova sa dodatkom voća, čokoladnim i drugim prelivima, Ili samo posuti šećerom.

Osim što ih možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama za vafle, kao i u brojnim kafićim i restoranima koji su ih uvrstili u svoj meni, možete ih pripremiti vrlo lako i kod kuće.

Za kućnu izradu je poželjno da imate kalup za vafle ili galete. Moram priznati da ja volim te rupice koje imaju vafli iz kalupa. Savršene da se upotpune nekim finim namazom.

Ukoliko nemate kalup za vafle, možete testo peći i u tiganju za palačinke, deblje i manje kao američke palačinke. Isprobano i pojedeno sa podjednakim zadovoljstvom!

Recet koji vam donosim je recept za posne vafle, bez jaja i mlečnih proizvoda. Savršeno hrskave spolja – vazdušaste unutra.

Obožavamo da ih jedemo sa domaćim džemom od kajsija, svežim voćem ili da ih prelijem domaćom čokoladom. Kombinacije su brojne.

vafli

Recept – Vafli sendvič doručak

Potrebni sastojci :

  • 200 g brašna spelte ili drugog brašna po izboru
  • 1 šolja ovsenih pahuljica (samlevenih u seckalici u brašno)
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica burbon vanile ( ili ekstrata vanile)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike smedjeg šećera
  • ¼ šolje maslinovog ili kokosovog ulja
  • 1/3 šolje vode
  • 1 konzerva od 400 m kokosovog mleka (dobro promućkati konzervu pre otvaranja)

Napomena: 1 šolja je 200 ml.

Priprema:

  1. Spojiti suve sastojke: Brašno, šećer, so, prašak za pecivo, začine.
  2. Zatim dodajte ostale sastojke: Kokosovo mleko, ulje, vodu i zamešati testo.
  3. Kalup podmazati sa malo kokosovog ulja i svaku porciju peci po 3 minuta,
  4. Vafle premazati željenim namazom, dodati voće i spojiti u sendvič.

PREPORUKA:

Preporučujem vam da pogledate i isprobate i recept za domaće galete od oraha i kakaa.

galete-od-oraha-i-kakaa

U nastavku verzija recepta za vafle za štampanje. Skroluj naniže.

Vafli sendvič doručak

Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme pečenja: 30 minuta
Porcija: 6

Potrebni sastojci:

  • 200 g brašna spelte ( mekog tip 630)
  • 1 šolja ovsenih pahuljica ( samlevenih u seckalici u brašno)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ½ kašičice soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica burbon vanile ( ili ekstrata vanile)
  • 2 kašike smedjeg šećera
  • 1 konzerva od 400 m kokosovog mleka ( dobro promućkati konzervu pre otvaranja)
  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • 1/3 šolje vode

Priprema:

  1. Spojiti suve sastojke: brašno, šećer, so, prašak za pecivo .
  2. Zatim dodajte ostale sastojke: kokosovo mleko, ulje, vodu i zamešati testo.
  3. Kalup podmazati sa malo kokosovog ulja i svaku porciju peci po 3 minuta,
  4. Vafle premazati željenim namazom, dodati voće i spojiti u sendvič. 

Dodatne Informacije

Moj aparat za galete ima 5 podeoka za podešavanje temperature i ja uvek podesim na 4 ti. Pre nego što ga uključim podmažem plotne i čekam da se zagreju a zatim svaku turu pečem po 3 minuta. Što se tiče ovsenih pahuljica one nisu samlevene u potpuno fino brašno već onoliko koliko je to seckalica omogućila. U zavisnosti od brašna koje koristite za izradu, može biti potrebno da se doda i malo više vode. Pogotovo ako koristite integralna brašna od celog zrna. Kada ispečete vafle nikada nemojte da ih redjate jedne preko drugih jer će se od toplote potpariti. 1 Šolja iz recepta 200 ml.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Vafli sendvič doručak"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom