Domaće mleko od badema je biljni napitak za čiju vam pripremu treba blender, sirovi badem i voda (po mogućstvu čista, filtrirana voda).
Biljna mleka, u kućnoj radinosti, možete pripremiti i od ostalih orašastih plodova po istom principu, ali bademovo mleko, u odnosu na ostala orašasta mleka, osvaja svojim blagim ukusom zato je moj favorit.
Bademovo mleko se jednostavno priprema, dok pulpu koja vam ostane nakon pripreme mleka možete odmah iskoristiti za izradu energetskih bombica i tako, duplo zadovoljstvo.
Ako želim poseban užitak, onda sa dodatkom kašičice sirovog kaka praha, pripremim šolju čokoladnog mleka od badema.
Mleko možete obogatiti i svežim urmama ili nekim drugim zaslađivačem, cimetom, šipkom vanile, sve po sopstvenom ukusu.
Mleko od badema bogato kalcijumom
Mleko od badema je odlična zamena za kravlje mleko, naročito tokom posta. Ne sadrži ni holesterol niti laktozu pa je pogodno za sve one sa netolerancijom na lektozu. Za vegane, ljude koji ne konzumiraju proizvode životinjskog porekla, neizostavno!
Bademovo mleko je nisko kalorično (u jednoj čaši – 250 ml) svega 40 kalorija, a obiluje hranljivim materijama, kao i sam badem.
Ono što je mene posebno iznenadilo, jeste da jedna čaša bademovog mleka ima gotovo duplo više kalcijuma u poređenju sa čašom kravljeg mleka.
Pored toga, ovo biljno mleko je bogato kalijumom, fosforom, cinkom i gvožđem, magnezijumom, vitaminom E, A i B6.
Sutlijaš od integrnog pirinča na bademovom mleku je odlična poslastica.
Bademovo mleko recept
Za recept i sve detalje oko pirpreme bademovog mleka skroluj naniže.
Mleko ostaje sveže u naredna 3 dana pri čuvanju u frižideru.