Keksići gingerbread zamirišu u mojoj kuhinji sa prvim, hladnim jesenjim danima, širi se miris cimeta, đumbira, muskatnog oraščića…
Svi u kući volimo čaj, a oni uz čaj baš idu. Dovoljni su sami za sebe, a mogu se preliti čokoladom ili premazati sa jedne strane džemom ili nekim drugim slatkim namazom i spojiti.
Ipak, pred novogodišnje praznike posebna je čarolija u pripremi keksića, tada biramo modlice u obliku jelkice, zvezde, zvončića, …
Novogodišnji gingerbread keksići
Mi svo uveliko u novogodišnjem raspoloženju, okitili smo jelku, prozore ukrasili pahuljicama, a sneg koji provejava je bio povod da pišemo i deda Mrazu.
Deda Mraz kada dođe sa poklonima, koje mu drugo ostaviti posluženje, nego naše gingerbread keksiće. To je razlog više da ih uvek imamo u kući, pa mešam prste u testo, sa zadovoljstvom, svako malo.
Kada damo signal deci da bi deda Mraz mogao da navrati baš večeras, dečaci pune činiju keksićima, a za irvase se ostavlja šargarepa. To toliko očarava da se radujem da klinci u ovu bajku i dalje veruju.
Koje brašno koristiti u izradi gingerbread keksića?
U pripremi gingerbread keksića koristim različita integralna brašna. Speltino, speltino u kombinaciji sa ražanim brašnom, speltino i heljdino.
Za pripremu keksića možete da koristite sve vrste brašna od belog do integralnog. Ja sam uvek za to deo brašna bude od celog zrna žitarice jer je ono nutritivno bogatije
Takođe, zaslađivač koristite po sopstvenoj želji. Mera za zaslađivač u receptu je 100g. Tako na primer 100g kokosovog šećera zamenite samo sa 100g malteksa ili meda ili nekog drugog zaslađivača.
Kada god imam u kući koristim kokosov šećer u izradi keksića. Kokosov šećer keksićima daje posebnu boju i aromu. Izgledaju, od tamne boje brašna i karamel boje kokosovog šećera, kao da sadrže i kakao.
Danas sam spremala novu turu gingerbread keksićekombinujući speltino i heljdino brašno, a kao zaslađivač sam koristila malteks.
Keksići zaslađeni malteksom nisu previše slatki pa su definitivno moj izbor kada želim da ih jedem spojene slatkim namazom ( džemom od šljiva ili kajsija ili sirovim čoko – lešnik namazom).
Ovi keksići su odlični kao zamena za sve industrijske kekse. Sadrže svega tri – četiri glavna sastojka, ne sadrže nikakve aditive i konzervanse, a i pored toga mogu da stoje duže odloženi u tegli ili hermetičkoj posudi.
U nastavku, skroluj niže, sledi recept za mirisne novogodišnje keksiće gingerbread.
Drage moje, umešajte prste u testo i uživajte u čaroliji!