Ljubav prema kelerabi mi je prenela moja svekrva koja je volela da jede mladu krelerabu, svežu kao jabuku…
Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti (27kcal na 100 g ploda) keleraba je idealna za dijetu.
Žašto treba uvrstiti kelerabu u ishranu?
Keleraba je bogat izvor minerala (kalijuma , kalcijuma, magnezijuma i gvoždja) i vitamina C. 100g ploda sadrži 62 mg vitamina C što je čini značajnim prirodnim antioksidansom.
Pored tog značjan je izvor vitamina A kao i vitamina B6. Pripada porodici kupusa pa kao takva sadrži indole – supstance koje štite od raka debelog creva i prostate.
Mlado lišće i stabljika su takođe jestivi, sadrže mnoštvo važnih vitamina i minerala, posebno karoten i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom vitamina A, važnim za očuvanje ćelija
Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti ( 27kcal na 100 g ploda) idealna je za dijetu.
Korisna je u prevenciji i lečenju anemije, povoljno utiče na varenje i protiv opstipacije. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Poželjna je u ishrani dijabetičara jer stabilizuje nivo šećera u krvi.
Budući da je bogata kalcijumom štiti kosti i zube. Jednostavno, keleraba je čuvar zdravlja!
Kako kupovati/čuvati kelerabu?
Dostupna je u nekoliko sorti koje se razlikuju po boji od svetlo zelene do ljubičaste. Kod nas je najzastupljenija bledo zelena.Posto brzo postane drvenasta, vlaknasta, najbolje je birati mladu kelerabu sa lišćem i bez napuklina na kori.
Mlada keleraba ima sveže, tamno zeleno lišće. Ukoliko kelerabu nakon kupovine ne ikoristite odmah, obavezno je cuvajte u frižideru i iskoristite u narednih par dana.
Kako koristiti kelerabu?
Najbolje je da se koristi sveža, sirova. Odlična je narendana u salati u kombinaciji sa jabukom i šargarepom ili sa peršunom i mladim lukom. Začinjeno sa sokom od jednog limuna. Lišće kelerabe je odlično za zeleni smoothie. Od mladog ploda možete pripremiti i sok prijatnog ukusa.
Recept za salatu od kelerabe
Potrebni sastojci:
- 2 mlade kelerabe (manje)
- 2 srednje šargarepe
- 1 jabuka
- Sok od jednog limuna
Sve izrendati, pomešati i začiniti sokom od jednog limuna
Zeleni smoothie sa lišćem mlade kelerabe
Potrebni sastojci:
- Lišće od jedne mlade kelerabe
- veza svežeg peršuna
- 1 banana
- 1 pomorandža
- 1 zelena jabuka
- sok od jednog limuna
- 1 kašičica lanenog semena
- 1 kašičica goji bobica
- 3 dl vode
Sve sastojke izblendirati.
Prijatno!