Keleraba čuvar Vašeg zdravlja

Ljubav prema kelerabi mi je prenela moja svekrva koja je volela da jede mladu krelerabu, svežu kao jabuku…

Žašto treba uvrstiti kelerabu u ishranu?

Keleraba je bogat izvor minerala ( kalijuma , kalcijuma, magnezijuma i gvoždja) i vitamina C. 100g ploda sadrži 62 mg vitamina C što je čini značajnim prirodnim antioksidansom. Pored tog značjan je izvor vitamina A kao i vitamina B6. Pripada porodici kupusa pa kao takva sadrži indole – supstance koje štite od raka debelog creva i prostate. Mlado lišće i stabljika su takođe jestivi, sadrže mnoštvo važnih vitamina i minerala, posebno karoten i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom vitamina A, važnim za očuvanje ćelija
Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana, i niskoj kaloriskoj vrednosti ( 27kcal na 100 g ploda) idealna je za dijetu. Korisna je i u prevenciji i lečenju anemije, povoljno utiče na varenje i protiv opstipacije. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Poželjna je u ishrani dijabetičara jer stabilizuje nivo šećera u krvi. Budući da je bogata kalcijumom štiti kosti i zube. Jednostavno, keleraba je čuvar zdravlja!

Kako kupovati/čuvati kelerabu?

Dostupna je u nekoliko sorti koje se razlikuju po boji od svetlo zelene do ljubičaste. Kod nas je najzastupljenija bledo zelena.
Posto brzo postane drvenasta, vlaknasta, najbolje je birati mladu kelerabu sa lišćem i bez napuklina na kori. Mlada keleraba ima sveže, tamno zeleno lišće. Ukoliko kelerabu nakon kupovine ne ikoristite odmah, obavezno je cuvajte u frižideru i iskoristite u narednih par dana.

Kako je koristiti?

Najbolje je da se koristi sveža, sirova. Odlična je narendana u salati u kombinaciji sa jabukom i šargarepom ili sa peršunom i mladim lukom. Začinjeno sa sokom od jednog limuna. Lišće kelerabe je odlično za zeleni smoothie. Od mladog ploda možete pripremiti i sok prijatnog ukusa.

Recept za salatu od kelerabe:
2 mlade kelerabe (manje)
2 srednje šargarepe
1 jabuka
Sok od jednog limuna
Sve izrendati, pomešati i začiniti sokom od jednog limuna

Zeleni smoothie sa lišćem mlade kelerabe

Lišće od jedne mlade kelerabe
veza svežeg peršuna
1 banana
1 pomorandža
1 zelena jabuka
sok od jednog limuna
1 kašičica lanenog semena
1 kašičica goji bobica
3 dl vode

Sve sastojke izblendirati.

Prijatno!

No Replies to "Keleraba čuvar Vašeg zdravlja"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom