Keleraba čuvar vašeg zdravlja

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ljubav prema kelerabi mi je prenela moja svekrva koja je volela da jede mladu krelerabu, svežu kao jabuku…

Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti (27kcal na 100 g ploda) keleraba je idealna za dijetu.

Žašto treba uvrstiti kelerabu u ishranu?

Keleraba je bogat izvor minerala (kalijuma , kalcijuma, magnezijuma i gvoždja) i vitamina C. 100g ploda sadrži 62 mg vitamina C što je čini značajnim prirodnim antioksidansom.

Pored tog značjan je izvor vitamina A kao i vitamina B6. Pripada porodici kupusa pa kao takva sadrži indole – supstance koje štite od raka debelog creva i prostate.

Mlado lišće i stabljika su takođe jestivi, sadrže mnoštvo važnih vitamina i minerala, posebno karoten i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom vitamina A, važnim za očuvanje ćelija


Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti ( 27kcal na 100 g ploda) idealna je za dijetu.

Korisna je u prevenciji i lečenju anemije, povoljno utiče na varenje i protiv opstipacije. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Poželjna je u ishrani dijabetičara jer stabilizuje nivo šećera u krvi.

Budući da je bogata kalcijumom štiti kosti i zube. Jednostavno, keleraba je čuvar zdravlja!

Kako kupovati/čuvati kelerabu?

Dostupna je u nekoliko sorti koje se razlikuju po boji od svetlo zelene do ljubičaste. Kod nas je najzastupljenija bledo zelena.Posto brzo postane drvenasta, vlaknasta, najbolje je birati mladu kelerabu sa lišćem i bez napuklina na kori.

Mlada keleraba ima sveže, tamno zeleno lišće. Ukoliko kelerabu nakon kupovine ne ikoristite odmah, obavezno je cuvajte u frižideru i iskoristite u narednih par dana.

Kako koristiti kelerabu?

Najbolje je da se koristi sveža, sirova. Odlična je narendana u salati u kombinaciji sa jabukom i šargarepom ili sa peršunom i mladim lukom. Začinjeno sa sokom od jednog limuna. Lišće kelerabe je odlično za zeleni smoothie. Od mladog ploda možete pripremiti i sok prijatnog ukusa.

Recept za salatu od kelerabe

Potrebni sastojci:

  • 2 mlade kelerabe (manje)
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 jabuka
  • Sok od jednog limuna

Sve izrendati, pomešati i začiniti sokom od jednog limuna

Zeleni smoothie sa lišćem mlade kelerabe

Potrebni sastojci:

  • Lišće od jedne mlade kelerabe
  • veza svežeg peršuna
  • 1 banana
  • 1 pomorandža
  • 1 zelena jabuka
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašičica lanenog semena
  • 1 kašičica goji bobica
  • 3 dl vode

Sve sastojke izblendirati.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani recepti

kokosov orah

Kokosov orah

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda

nar

Nar ili šipak

Nar je mediteranska biljka čija je sezona od kraja septembra pa do kraja februara. U ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u