Keleraba čuvar vašeg zdravlja

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Ljubav prema kelerabi mi je prenela moja svekrva koja je volela da jede mladu krelerabu, svežu kao jabuku…

Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti (27kcal na 100 g ploda) keleraba je idealna za dijetu.

Žašto treba uvrstiti kelerabu u ishranu?

Keleraba je bogat izvor minerala (kalijuma , kalcijuma, magnezijuma i gvoždja) i vitamina C. 100g ploda sadrži 62 mg vitamina C što je čini značajnim prirodnim antioksidansom.

Pored tog značjan je izvor vitamina A kao i vitamina B6. Pripada porodici kupusa pa kao takva sadrži indole – supstance koje štite od raka debelog creva i prostate.

Mlado lišće i stabljika su takođe jestivi, sadrže mnoštvo važnih vitamina i minerala, posebno karoten i fosfor. Listovi su naročito bogati provitaminom vitamina A, važnim za očuvanje ćelija


Zahvaljujući značajnom sadržaju biljnih vlakana i niskoj kaloriskoj vrednosti ( 27kcal na 100 g ploda) idealna je za dijetu.

Korisna je u prevenciji i lečenju anemije, povoljno utiče na varenje i protiv opstipacije. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola u krvi. Poželjna je u ishrani dijabetičara jer stabilizuje nivo šećera u krvi.

Budući da je bogata kalcijumom štiti kosti i zube. Jednostavno, keleraba je čuvar zdravlja!

Kako kupovati/čuvati kelerabu?

Dostupna je u nekoliko sorti koje se razlikuju po boji od svetlo zelene do ljubičaste. Kod nas je najzastupljenija bledo zelena.Posto brzo postane drvenasta, vlaknasta, najbolje je birati mladu kelerabu sa lišćem i bez napuklina na kori.

Mlada keleraba ima sveže, tamno zeleno lišće. Ukoliko kelerabu nakon kupovine ne ikoristite odmah, obavezno je cuvajte u frižideru i iskoristite u narednih par dana.

Kako koristiti kelerabu?

Najbolje je da se koristi sveža, sirova. Odlična je narendana u salati u kombinaciji sa jabukom i šargarepom ili sa peršunom i mladim lukom. Začinjeno sa sokom od jednog limuna. Lišće kelerabe je odlično za zeleni smoothie. Od mladog ploda možete pripremiti i sok prijatnog ukusa.

Recept za salatu od kelerabe

Potrebni sastojci:

  • 2 mlade kelerabe (manje)
  • 2 srednje šargarepe
  • 1 jabuka
  • Sok od jednog limuna

Sve izrendati, pomešati i začiniti sokom od jednog limuna

Zeleni smoothie sa lišćem mlade kelerabe

Potrebni sastojci:

  • Lišće od jedne mlade kelerabe
  • veza svežeg peršuna
  • 1 banana
  • 1 pomorandža
  • 1 zelena jabuka
  • sok od jednog limuna
  • 1 kašičica lanenog semena
  • 1 kašičica goji bobica
  • 3 dl vode

Sve sastojke izblendirati.

Prijatno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani recepti

kokosov orah

Kokosov orah

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda

nar

Nar ili šipak

Nar je mediteranska biljka čija je sezona od kraja septembra pa do kraja februara. U ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u