Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda u svetu. Sazreva i dostupan je tokom cele godine.
Dobrobiti konzumiranja kokosa?
Kokosov orah je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i lako je svarljiv.
Bogat je vlaknima, mineralima, uključujući žvožđe, magnezijum, kalcijum, natrijum i fosfor. Od vitamina sadrži E, B1, B3, B5 i B6. Gogat je zasićenim masnim kiselinam.
Zasićene masnoće u koksu štite od srčanih oboljenja, moždanog udara i začepljenja arterija. Konzumiranjem proizvoda od kokosa, ublažavaju se upalna stanja, podstiče regeneracija i brže zarastanje rana.
Dobar je kod odbrane i bržeg oporavka organizma od posledica izazvanih virusnim i bakterijskim infekcijama. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, i usporava pojavu osteoporoze.
Kako odabrati svež kokos pri kupovini i kako ga očistiti ?
Kada kupujete kokos protresite ga. Ako čujete mućkanje to je kokosova voda i znak da je kokos svež.
Najviše kokosove vode ima u mladom kokosu, nezrelog jezgra. Dok je još zelen. Takav kokosov orah daje napitak bogat kalijumom i mineralima i u svakom kokosu ga ima oko 1l. Mesnati deo zrelog kokosa upija ovu vodu i čuva je. Tako da je u zrelom kokosu koločina kokosove vode znatno manja.
Svaki kokos na vrhu ima tri tamna kruga koje su tanja nego ostatak kore. Najlakši način da kroz njih probušite kokos i oslobodite kokosovu vodu je uz pomoć vadičepa za vino. Iz jednog kokosa sam dobila oko 125 ml kokosove vode.
Zanimljiv podatak je da kokosova voda sadrži isti udeo i sadržaj elektrolita kao i ljudska plazma tako da je odlično da se konzumirati za potrebe okrepljenje organizma i hidrataciju.
E sada treba doći do kokosovog mesa. A to zahteva da se razbije kokos. Kokos razbijte pomoću drške noža okrenutog naopako, tako da oštrica bude gore. Kako se ne bi posekli, obložite oštricu noža kuhinjskom krpom. Lupajte kokos po sredini i tako po celom kokosu u krug, dok ne pukne. Kada pukne odvojite nožem meso od ostatka kore.
Ja sam od jednog kokosa dobila 350 g mesa. A od te količine mesa se dobija oko 2,6 l kokosovog mleka. Kako mi je to bila velika količina koju planiram da popijem u naredna 3 dana, odlučila sam se da polovinu mesa zamrznem. Ali da krenemo korak po korak.
Izrada mleka od svežeg kokosa
Nakon što ste razbili kokos oslobodite belo meso kokosa od ostatka kore. Naseckajte da i stavite u multipraktik / seckalicu ili jednostavno narendajte. Količinu narendanog kokosa koju sam dobila, podelila sam na dva dela (2 x 175g). Jedan deo sam zaledila a drugi iskoristila za pripremu kokosovog mleka i sirovih kokos kuglica.
Zamrznuto kokosovo meso može da se čuva u zamrzivaču do 6 meseci
Na 50 g kokosovog mesa se doliva 400 ml čiste tople vode. Ja sam uzela jednu veću teglu od 1 kg , u nju stavila narendani kokos i prelila sa litar vode. Zatvorila poklopcem i ostavila par sati da odstoji, 3-4 sata.
Nakon toga sve zajedno izručiti u blender, dodati još 300 ml vode i izblendirati. Procediti kroz gazu ili vrećicu za orašasta mleka. Smesa koja ostane na gazi je zapravo kokosovo brašno a tečnost je kokosovo mleko. Naliti mleko u staklenu flašu, odložiti u frižider i iskorititi u naredna tri dana.
Kokosovo mleko je bez laktoze,tako da je dobra opcija i za one koji ne podnose laktozu, vegane i sve one koji poste iz verskih ili medicinskih razloga.
Kokosovo brašno preostalo od izrade mleka možete odmah iskoristiti u pripremi hleba, peciva ili kolača. Ili zamrznuti pa iskoristiti neki naredni dan.
Ja sam ga ovog puta iskoristila za izradu sirovih rafaelo kuglica.
Moram da napomenem da sam svež kokosov orah platila 100 dinara. Imajući u vidu sa sam od njega dobila kokosovu vodu 125 ml, mleko 2,6l i kokosovo brašno, višestruko se isplatio.
Evo još jedna napomena: Hladno ceđeno kokosovo ulje je odlično za dinstanje i pečenje, jer kod zagrevanja i izlaganja visokim temperaturama ne gubi svoje prehrambene karakteristike.
Takođe, kokosovo ulje je i odlična prirodna nega za lice, telo i kosu.
3 Responses
Odlično! Nisam dosta toga znala … lepo i hvala.
A nije skupo … mislila sam da jeste, predrasuda …
Obećavam da ću probati.
Upravo ono što sam tražila i našla na jedan „klik“ – veganske rafaelo kuglice. A uz to ste nam podarili i ovaj divan uvod u magičnost kokosa! Hvala Vam, divni ste!
Hvala Vama Jelena na divnom komentaru.