Pretraga

Nar ili šipak

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Nar je mediteranska biljka čija je sezona od kraja septembra pa do kraja februara. U ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u našim marketima i pijacama.

Još ako imate prijatelje ili rođake sa Crnogorskog ili Hrvatskog primorja koji će vam  doneti svoj iz bašte ili dvorišta ili rođake ima vaša komšinica pa sa vama podeli koji, savršeno!

Uz nar jačamo imunitet na prirodan način

Plod nara je bogat vitaminom C pa je odličan za jačanje imuniteta i to na prirodan način.

U 100 g očišćenog ploda nalazi se:  oko 11 mg vitamina C i približno ista količina kalcijuma, dok je magnezijuma nešto više, oko 12 mg, a kalijuma 236 mg. Ugljenih hidrata 19 g od čega 4 g čine vlakna a 14g šećer. Pored toga sadrži u manjim količinama i fosfor, gvožđe, bakar i mangan.

Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje antioksidansno delovanje. Plod kao i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone.

Lekovita svojstva nara

Koristi se za smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih sudova, (arteroskleroze) i visokog krvog pritiska. Soku od nara se pripisuju antibakterijska svojstva.

Takođe, smanjuje rizik od raka prostate i dojke, smanjuje loš holesterol i pomaže kod dijareje, Ističe se da je za ublažavanje tegoba u menopauzi dovoljno uzimati jedan nar na dan.

U sezoni, ovo voće je stalno prisutan u mojoj kući i gotovo ga svakodnevno konzumiramo. Jedemo ga samostalno a volim da ga dodam i u salate, porciju sirove granole, kolače…

Nakon branja nar ne dozreva. Najbolje je čuvati ga na hladnom ili u frižideru kako bi što duže opstao. U frižideru može da se čuva oko 2 meseca.

Kako očistiti nar?

Iz priče sa kolegama i prijateljima, zaključila sam da dosta njih voli nar, ali ga jedu retko jer im je komplikovano čišćenje. Tokom čišćenja isprskaju i sebe i oko sebe.

Slažem se da čišćenje nara zahtevnije, nego oljuštiti i pojesti bananu , ali je rezultat vredan toga truda.

Predlog kako da uspešno očistiti nar:

  • Prvo odsečete kružno deo oko „krune“,
  • Zatim pravite 4 reza po kori odozgo na dole ( kao kada sečete pomorandžu);
  • Uzmete malo dublju činiju u koju spustite nar. Odlomite mu koru po zarezima koje ste napravili ( kao da se rascveta) i  istresete zrna. Kao pomoć može da posluži drvena kašičica, kojom lupkate po kori u krug.
  • Kada sva zrna završe u činiji, nalijte ih vodom. Ostaci kore isplivaju na površinu, pa ih je lako ukloniti.
  • Nakon toga zrna procedite i spremna su za konzumiranje.

PREPORUKA:

Preporučujem da pogledaš recept za kelj salatu sa crvenim kupusom:

kelj salata

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani recepti

kokosov orah

Kokosov orah

Kokosov orah je plod kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, pogotovo na obalama Tihog i Indijskog okeana. Ali je poznat i koristi se svuda