Nar ili šipak

Uz nar jačamo imunitet na prirodan način

Sezona nara je od kraja septembra pa do februara. Tako da se u ovom periodu, najlepši nar sa mediterana može naći i u našim marketima i pijacama. Još ako imate prijatelje ili rođake sa Crnogorskog ili Hrvatskog primorja koji će vam  doneti svoj iz bašte ili dvorišta ( ili rođake ima vaša komšinica pa sa vama podeli koji  kada dobije), savršeno!

Plod nara je, između ostalog ,bogat vitaminom C pa je odličan za jačanje imuniteta i to na prirodan način.

U 100 g očišćenog ploda nalazi se:  oko 11 mg vitamina C i približno ista količina kalcijuma, dok je magnezijuma nešto više, oko 12 mg, a kalijuma 236 mg. Ugljenih hidrata 19 g od čega 4 g čine vlakna a 14g šećer. Pored toga sadrži u manjim količinama i fosfor, gvožđe, bakar i mangan. Poseduje i dve vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje antioksidansno delovanje. Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone.

Nar se koristi za smanjenje rizika od bolesti srca i krvnih sudova, (arteroskleroze) i visokog krvog pritiska. Soku od nara se pripisuju antibakterijska svojstva. Smanjuje rizik od raka prostate i dojke, smanjuje loš holesterol i pomaže kod dijareje, Ističe se da je za ublažavanje tegoba u menopauzi dovoljno uzimati jedan nar na dan,

U sezoni, nar je stalno prisutan u mojoj kući i gotovo ga svakodnevno konzumiramo. Jedemo ga samostalno a volim da ga dodam i u salate , porciju sirove granole,kolače…

 

Nar nakon branja ne dozreva. Najbolje je čuvati ga na hladnom ili u frižideru kako bi što duže opstao. U frižideru može da se čuva oko 2 meseca.

 

Čišćenje nara

Iz priče sa kolegama i prijateljima,  zaključila sam da dosta njih voli nar, ali ga jedu retko jer im je komplikovano čišćenje. Tokom čišćenja isprskaju i sebe i oko sebe.

Slažem se da čišćenje nara zahtevnije, nego oljuštiti i pojesti bananu , ali je rezultata vredan toga truda.

Moj metod čišćenja nara je sledeći:

  • Prvo odsečem kružno deo oko „krune“,
  • Zatim pravim 4 reza po kori nara, odozgo na dole ( kao kada sečete pomorandžu);
  • Uzmem malo dublju činiju u koju spustim nar. Odlomim koru nara po zarezima koje sam napravila ( kao da se rascveta) i  istresam zrna. Kao pomoć mi posluži drvena kašičica, kojom lupkam nar u krug.
  • Kada sva zrna završe u činiji, nalijem ih vodom. Ostaci kore isplivaju na površinu, pa ih je lako ukloniti.
  • Nakon toga zrna procedim i spremno je za konzumiranje.

No Replies to "Nar ili šipak"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom