Ovseni keks do sada nisam pripremala. Ovsene pahuljice volim u obliku kuvane kaše, sa njima da obogatim voćni smoothie, ali za pripremu keksa ih nisam koristila. A onda me je nedavno prijateljica zamolila za recept za ovseni keks. Kako takav recept nisam imala, krenula je avantura osmišljavanja recepta.
Odmah sam odlučila da ovo bude ovseni keks bez brašna, tako da je uz ovsene pahuljice valjalo dodati orašaste plodove. Ovog puta je izbor pao na orahe jer sam njih imala ponajviše.
Cimet obavezni sastojak. Bez cimeta za mene nema ni keksa. Zatim malo ulja, ovog puta kokosovog ulja i za kraj tečni zaslađivač da sve poveže. Kada je zaslađivač u pitanju, odlučila sam se za malteks.
Ovseni keks zaslađen malteksom
Koristite li malteks u ishrani?
Malteks je makrobiotički proizvod koji se dobija se ekstrakcijom celog zrna ječmenog slada.
To je poseban tehnološki postupak kojim su maksimalno sačuvana hranljiva svojstva zrna ječma. Po teksturi podseća na gust med. Tamne je boje sa izraženim mirisom i ukusom.
Malteks je izuzetno hranljiv. Pored ugljenih hidrata (šećera) sadrži i belančevine.
Od mineral bogat je kalijumom, fosforom , natrijumom , magnezijumom, kalcijumom i gvožđem. Od vitamina sadrži vitamine kompleksa B, E ,i provitamin vitamina A. Odličan je kod ublažavanja tegoba hroničnog bronhitisa, kašlja i otežanog disanja jer olakšava iskašljavanje.
Odličan je upravo u izradi keksa jer proizvodima produžava trajnost i svežinu, pa se može reci da je prirodni konzervans.
Malteks uvek imam u kući, ne koristim ga previš, ali ga uvek rado dodam kao zaslađivač u izradi keksa. Obožavam njegovu aromu koja me podseća na karamel.
Ovseni keks bez brašna recept
I tako od par sastojaka, polazeći od onoga čime sam trenutno raspolagala u kući, nastao je Moj ovseni keks. Ovo je definitivno jedna zdrava, posna, veganska, varijanta domaćeg ovsenog keksa: bez brašna, jaja, rafinisanog šećera. Od svega 7 sastojaka.
Bazu ovog keksa uvek možete dopuniti nekim od dodataka po izboru. Npr. dodati kakao prah, umesto suvog grožđa brusnice, lešnike umesto oraha…
Potrebni sastojci – za 10 ovsenik keksića:
- 100g ovsenih pahuljica
- 100 g oraha
- 1 narendana veća kisela jabuka
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike ravne kokosovog ulja
- 1/3 šolje malteksa
- šaka suvog grožđa
Postupak pripreme:
- Orahe i ovsene pahuljice usitniti u posudi za suvu obradu blendera ili multipraktiku / seckalici.
- U smesu dodati kašičicu cimeta, suvo grožđe i narendanu jabuku.
- Zatim kokosovo ulje i malteks i zamesiti testo.
- Testo je vlažno i lepljivo pa ga vaditi kašikom i ređati u pleh obložen papirom za pečenje
- Prstima oblikovati keks . Peću u zagrajanoj rerni na 200C oko 15-20 minuta .
Umest oraha možete koristiti bademe ili lešnike. Umesto suvog grožđa: brusnicu , suvu šljivu, suvu kajsiju, a umesto malteksa neki drugi tečni zaslađivač, npr. med.
RECEPTI ZA KEKS
Ukoliko volite miris cimeta, đumbira i muskatnog oraščića, preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za Keksiće – ginger bread. Ovi keksići zamirišu u mojoj kuhinji sa prvim, hladnim jesenjim danima.