Proso kačamak za doručak. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.
½ šolje prosa sam potopila sinoć, jutros sam ga isprala i stavila da se kuva u vodi. Odnos prosa i vode 1:3 ( na pola šolje prosa, polja ipo vode).
Kuva se na srednjoj temperaturi dok voda ne ukuva (oko 10 minuta) . Pred kraj posoliti i dodati komadić putera, a zatim u kuvan, vruć proso izmrviti komad feta sira ( ili drugog sira po izboru) i izmešati sa prosom.
Ovo je taman porcija doručka za mene, a može i večere, što da ne!
Ko voli ukus klasičnog starinskog belog kačamaka ili palete, svideće mu se i proso kačamak.
Zašto je vredno da uključite proso u ishranu?
Proso potiče iz severne Indije, a danas se koristi u celom svetu. U pitanju je dijetalna žitarica, lako se vari i ima nizak glikemijski indeks.
U ishrani se koristi ošušteno zrno prosa jer mu ljuska nije svarljiva zbog velike količine celuloze. Kao i kod ostalih integralnih žitarica hranljiva, biološka vrednost prosa je izuzetno velika.
Proso sadrži: 73% ugljenih hidrata, 10% belančevina, 3% masti, 2,5% minerala. Od minerala najviše ima kalijuma, fosfora i magnezijuma a sadrži i gvožđe.
U 100g prosa ima oko 327 kalorija.
Lekovita svojstva proso kačamaka
Povoljno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja, bolesti organa za varenje, grčeva u stomaku, dijareje i bolesti bubrega jer pročišćava creva. Čisti kožu i utiče na lepši ten, jača kosu i nokte…
One Response
Meni je ovo super obrok i zaista dugo vec osecam povoljno dejstvo na organizam.Da sve bude jos savrsenije kuvam proso sa preciscenom nobel vodom sto mi dodatno ubrzava metabolizam.A proso je otkrovenje za mene.