Pita sa domaćim korama od 3 sastojka

Priprema 40 minuta
Vreme pečenja 40 minuta
4-6 porcija komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Pita sa domačim korama. Domaće kore sam probala da napravim prvi put pre više od deset godina i taj pokušaj se završio neslavno. Naime bili smo na letovanju, a vlasnica apartmana u kome smo odseli (bosanka rodom) nas je pozvala na doručak na pitu sa sirom. Kaže njena pomoćnica oko apartmana, sama razvlači kore i pravi savršenu sirnicu.

Prihvatili smo rado, a ja sam se ponudila da pripomognem (da zamešam sir i jaja) i ako je moguće  da me poduči toj veštini razvlačenja kora, koja me je  potpuno fascinirala.

Ipak i suprugovi roditelji su rodom iz Bosne, tako da je sa oduševljenjem pričao o bakinoj piti, koju sada više niko nije pravio.

Sve je to izgledalo na prvi pogled jednostavno. Sećam se da je kore pripremila sa toliko lakoće. Stavila kilogram brašna i polako dodavala vodu po osećaju . Ko zna koliko je ona pita do tada umesila! Mislim da je mogla i žmureći da zamesi testo. Testo se lagano razvlači, kore savršene, pita božanstvena.

Pri povratku u Beograd, puna entuzijazma krenula sam u pripremu pite i završila sa testom u kanti. Testo je bilo je tvrdo i lomilo se. Razvući koru nemoguća misija. I moja najveća frustracija je i ovde, postala moj najveći naprijatelj, a to su tačne mere.

Volim da znam tačne mere šta god da pripremam i spremam, a posebno kada je testo u pitanju. Naravno kada nešto spremam puno puta, onda znam napamet recep i mere iz recepa, ali ni tada ništa nije od prilike.

Moja mantra je drži se tačnih mera i nema greške, uvek uspeva.

U novu avanturu zvanu pita sa domaćim korama, krenula sam kada sam bila u devetom mesecu trudnoće, sa mojim mlađim sinom. Prestala da radim, stariji sin u vrtiću, a ja sa višakom slobodnog vremena. To slobodno vreme uglavnom sam provodila u kuhinji, isprobavajući jela i stare tradicionlne recepte. Bilo je tu študli, uštipaka, urmašica, torti i naravno pita savijača sa domćim korama.

Nije ni čudo da je moj mlađi sin gurman koji uživa u hrani. Voli sve da proba, a i da pripomogne mami u kuhinji.

Ova neumorna petljancija po kuhinji u poslednjem mesecu trudnoće me je košta dodatnih 5 kilograma, kojim nije baš bilo mesto tu. Ali vredelo je. Ipak oprez i samo umereno, da ne prođeš kao ja.

U početku sam pravila kore od pšeničnog belog brašna, a sa prelaskom na zdraviji režim ishrane, moj izbor je isključivo meko brašno od spelte.

Meko brašno od spelta je dobra opcija kod razvijanja kora za pitu. jer se kore se savršeno razvlače. Uz to brašno od spelte je  svakako bolja opcija u odnosu na belo brašno i  zbog manje količine  glutena, više hranljivih materija i nižeg glikemijskog indeksa. 

Ipak sa testom oprezno i ponekad. Ja preferiram da kada jedemo testo i pitu, da to bude za doručak.

Pita savijača sa domaćim korama od speltinog brašna

Potrebni sastojci:

Mera za 6 kora:

  • 700 g brašna od spelte mekog ili tip 630
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica soli

Nadev:

  • Od sira: 500 g sira ( sitan za pitu ili feta sira ili 200 g fete + 200 rikote)  +3 jaja
  • Sa zeljem: 400 g sira +100 g zelja ( ili blitve, spanaća, …)

I dodatno:

  • malo ulja za premazivanje kora

Po želji pitu možete filovati i drugim nadevima slatkim ili slanim i napraviti pitu sa pečurkama (proprženi šampinjomi i praziluk, ili kupusom, krompirom, jabukama, bundevom….)

Priprema domaćih kora za pitu:

  1. Odmeriti i prosejati 700 g brašna i smlačiti vodu;
  2. U brašno dodati kašičicu soli, mlaku vodu i zamesiti testo.

Testo možete nastaviti da mesite ručno ili spiralnim nastavkom miksera (dok se fino ne sjedini i dobije kompaktno testo – oko 3-5 minuta)

3. Odvojiti od testa 6 loptica koje će biti 6 kora za pitu. Svaku lopticu premazati sa malo ulja;

4.Pripremiti fil po želji. Za fil sa sirom, viljuškom ulupati jaja, blago posoliti, dodati sir i sve sjediniti . Ukoliko želite zeljanicu dodate i 100 grama zelja,  blitve ili spanaća.

5. Na sto raširiti pamučni stoljnjak, preko koga će te razvlačiti kore i pomoću koga će te pitu saviti.

Pita sa domaćim korama od 3 sastojka 4

6. Svaku lopticu-koru  u ruci blago rastanjiti polazeći od centra. Najlakše je to uraditi preko dlana. Nakon toga spustiti testo na sto i lagano tanjiti koru prstima, razvlačeći je idući konstantno u krug. Malo po malo dok je potpuno ne rastanjite.7. Na svaku koru dodati po tri kašike nadeva.

pita

8. Nakon završenog filovanja, ivice kore blago pokupite u oblik pravougaonika ( koliko je moguće)  kako bi pita imala istu debljinu celom dužinom. Zatim savite koru dužom stranom uz pomoć stoljnjaka, povlačenjem stoljnjaka na gore.

9.Ređati pitu u podmazanu tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje.  Pre pečenja premazati pitu sa malo maslinovog ulja ili rastopljenog putera

10. Peći na 200 C oko 30-40 minuta , dok fino ne porumeni.

Pita sa domaćim korama od 3 sastojka 5

11. Nakon što je pečena,  blago je poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.

2 Responses

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 700 g brašna od spelte mekog ili tip 630
  • 400 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • Od sira: 500 g sira ( sitan za pitu ili feta sira ili 200 g fete + 200 rikote)  +3 jaj
  • Sa zeljem: 400 g sira +100 g zelja ( ili blitve, spanaća, …)

Priprema

    1. Odmeriti i prosejati 700 g brašna i smlačiti vodu;U brašno dodati kašičicu soli, mlaku vodu i zamesiti testo.Testo možete nastaviti da mesite ručno ili spiralnim nastavkom miksera (dok se fino ne sjedini i dobije kompaktno testo – oko 3-5 minuta).
    2. Odvojiti od testa 6 loptica koje će biti 6 kora za pitu. Svaku lopticu premazati sa malo ulja;
    3. Pripremiti fil po želji. Za fil sa sirom, viljuškom ulupati jaja, blago posoliti, dodati sir i sve sjediniti .
    4. Ukoliko želite zeljanicu dodate i 100 grama zelja,  blitve ili spanaća.
    5. Na sto raširiti pamučni stoljnjak, preko koga će te razvlačiti kore i pomoću koga će te saviti pitu.
    6. Svaku lopticu-koru u ruci blago rastanjiti polazeći od centra. Najlakše je to uraditi preko dlana. Nakon toga spustiti testo na sto i lagano tanjiti koru prstima, razvlačeći je idući konstantno u krug. Malo po malo dok je potpuno ne rastanjite.
    7. Na svaku koru dodati po tri kašike nadeva.Nakon završenog filovanja, ivice kore blago pokupite u oblik pravougaonika ( koliko je moguće) kako bi pita imala istu debljinu celom dužinom. Zatim savite koru dužom stranom uz pomoć stolnjaka, povlačenjem stolnjaka na gore.
    8. Ređati pitu u podmazanu tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje.  Pre pečenja premazati pitu sa malo maslinovog ulja ili rastopljenog putera.Peći na 200 C oko 30-40 minuta, dok fino ne porumeni.
    9. Nakon što je pečena, blago je poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti da se prohladi.

i.

Povezani recepti

Domaća granola

Domaća Granola u kikiriki karamelu

Da li volite granolu? Ja je obožavam! Par kašika hrskave domaće granole, hladno biljno mleko ili jogurt uz dodatak svežeg voća, je doručak koji me

Mafini od ovsenog brašna

Mafini od ovsenog brašna sa borovnicama, sladak, a zdrav doručak, za početak nove radne nedelje. Može i užina, ko već kako voli.

Proso kačamak

Proso kačamak za doručak ili večeru. Lako se priprema, veoma je ukusan i lako se vari.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.