Slane krofne sa tikvicama mogu biti i slane pločice ili mafini u zavisnosti od kalupa koji imate
Juče sam kupila silikonski kalup za krofne, biće uskoro i slatkih krofni, ali sam jutros kalup iskoristila za brzinske slane mafine sa tikvicama samo ovog puta u krofna varijanti.
Slane krofne /mafine sa tikvicama često spremam svojim klincima kada je sezona tikvic, dok ih još uvek ima na pijacama po povoljnoj ceni.
A kako krofne na svim slikama imaju i preliv (bilo čokoladni , šećerne mrvice ili nešto treće) tako i ove slane nisu mogle da prođu bez preliva. Za preliv sam korisila namaz od suncokreta.
Slažete li se da su dobra doručak varijanta? Pa eto inspiracije, možda već za nedeljni doručak.
Izborom brašna mogu biti bez glutena, kakav je upravo i ovaj recept.
Slane krofne sa tikvicama recept
Potrebni sastojci:
- 10 kašika belog kukuruznog brašna
- 6 kašika brašna od heljde ili drugog bezglutenskog brašna
- 1 prašaka za pecivo
- 1 srednja tikvica narendana
- 2 srednje šargarepe narendane
- ½ male glavice ljubičastog luka
- 1 jaje
- 1 čaša jogurta – 200ml
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
Priprema:
- U činiju narendati tikvicu i šargarepu, dodati naseckan sitno luk, jaje, so, biber. Na kraju dodati 200 ml ( 1 čašu) jogurta, ulje i sve dobro izmešati.
- U drugu činiju umešati brašna i prašak za pecivo.
- Sjediniti dve smese.
- Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 25 minuta, da porumene.
PREPORUKA
Ako želite recept za još jednostavnije projice / mafine, predlažem vam da pogledate recept: za Lagane Projice.