Hleb od leblebija

Hleb od leblebija vodi poreklo iz Čortanovaca, gde sam sličan hleb prvi put probala (pre nešto više od dve ipo godine). Izbacila sam industrijske slatkiše i slaniše iz upotrebe i valjalo je naći zdravu zamenu, jer odreći se poslastica nije dolazilo u obzir. Tako sam i otišla na radionicu pripreme sirovih torti . Tu se našla namerno i divna mama Bilja,  sa ćerkom koja ima celijakiju, pa je u njenu čast bio i pripremljen bezglutenski hleb.

Hleb me je odmah očarao ukusom. Do tada hleb od leblebija nikada nisam ni jela. Toliko se dopao svima, da nakon ovog hleba konzumiranje torti je išlo, baš teško. Ali recept  za hleb nismo dobili. Pa platili smo samo recepte za torte!

Šalu na stranu, recept domaćini nisu želeli da podele, pa smo se tako mi radoznali igrali pogađanja ne bili izvukli od njih makar neki osnovni sastav. I tako dođosmo do odgovora da je osnova brašno od pirinča i leblebija. Da se radi o veganskom hlebu i da je korišćen kvasac. Toliko.

Ubrzo sam se pri povratku kući upustila u avanturu pripreme hleba od leblebija. Pri tome sam sebi zadala dodatni izazov da hleb bude bez kvasca. Bila je tu i jedna tura tvrdog hleba, ko starinska proja,ali je već naredna bila zadovoljavajuća. Koliko sam samo ponosna svaki put kada prelomim hleb, probam ga i shvatim da je to ta tekstura za kojom sam tragala.

Dugo razmišljam da podelim ovaj recept, ali sam sve iz poštovanja prema poreklu odustajala. Neću vam navoditi njihove razloge za ne otkrivanje recepta, jer verujem da bi se pokrenula oooozbiljna diskusija. A to je uostalom i njihovo pravo. Ali osvestivši da su mi oni bili inspiracija, a da sam hleb od leblebija koji spremam u BIO Prostor kuhinji sama kreirala, ma rado recept za isti delim sa vama.

Ovaj hleb je odlična zamena za tradicionalni hleb za sve one intolerantne na gluten, obolele od celijakije, oni koji iz bilo kod razloga ne koriste kvasac, vegane  vegetarijance i sve one koji bi da probaju nešto drugačije. Naći ćete se već sami u ovom receptu, ili nećete.

 

Hleb od leblebija na BIO Prostor način

Potrebno

  • 250 g brašna od leblebija ( možete kupiti i suvu leblebiju u zrnu pa je sami samleti )
  • 250 g pirinčanog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • malo bibera
  • 2 ravne kašike ljuspica od psilijuma
  • 50 ml maslinovog ulja
  •  800 ml gazirane mineralne vode
  • po kašika suncokretovog i bundevinog semena za posipanje

 

Postupak:

  1. Pomešati u dubljoj činiji brašna, dodati prašak za pecivo, so, biber, ljuspice psilijuma i sve izmešati
  2. Postepeno dodavati gaziranu vodu i mešati kutlačom. Na kraju dodati i ulje. Sve još malo umutiti mikserom kako bi se dobilo glatko testo kao za projaru.
  3.  Testo izlijte u četvrtasti veliki pleh od rerne, prethodno obloženim papirom za pečenje i pospite semenkama;
  4. Peći na 200 C oko 40  minuta dok gornja kora ne porumeni, a i dok se ne zapeče sa donje strane. Isprobajte bockajući čačkalicom po hlebu da li je pečen. Ako se testo ne lepi za čačkalicu,  gotov je.
  5. Pečen hleb pokriti krpom i ostaviti 20 minuta da se prohladi.
  6. Seći ga fino nožem ( ako želite precizne kocke) ili samo lomiti rukom kao kakvu pogaču.

Zasitan je, tako da uz komade sira i sezonsku salatu dobijate lagan letnji obrok.

Napomena: Brašno od leblebija nije skroz glatko već podseća na fino projino kukuruzno brašno. 

Ukoliko bi da probate još neko jelo sa leblebijom pogledajte ovde 

Ako se pitate šta je to psilijum, evo par reči i o tome.

Psilijum je ljuska semena Indijske bokvice. Sadrži dijetalna vlakna koja podstiču probavu na prirodan način. Naime, ove ljuspice su odlične za čišćenje toksina iz tankog creva, jer bubre u istom upijajući  u sebe naslage sa zidova creva i toksine.

Pored toga, psilijum se koristi i u pripremi hleba i peciva  posebno onih bez glutena i bez kvasca,  jer daje testu rastresitost.

Takođe ljuspice psilijuma stvaraju osećaj sitosti ( umanjuju apetit), smanjuju holesterol i šećer u krvi.  Možete ih naći u prodavnicama zdrave hrane ali i marketima koji imaju deo sa organskom / zdravom hranom.

Recept za štampanje u nastavku

Hleb od leblebija

Efektivno vreme pripreme: 5 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta

Potrebni sastojci:

  • 250 g brašna od leblebija ( možete kupiti i suvu leblebiju u zrnu pa je sami samleti )
  • 250 g pirinčanog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • Malo bibera
  • 2 ravne kašike ljuspica od psilijuma
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 800 ml gazirane mineralne vode
  • po kašika sirovog suncokretovog i bundevinog semena za posipanje

Priprema:

  1. Pomešati u dubljoj činiji brašna, dodati prašak za pecivo, so, biber, ljuspice psilijuma i sve izmešati
  2. Postepeno dodavati gaziranu vodu i mešati kutlačom. Na kraju dodati i ulje. Sve još malo umutiti mikserom kako bi se dobilo glatko testo kao za projaru.
  3. Izliti testo u četvrtasti veliki pleh od štoreta, prethodno obloženim papirom za pečenje i pospite semenkama.
  4. Peći na 200 C oko 40 minuta dok kora dornja lepo ne porumeni a i dok se ne zapeče sa donje strane. Isprobajte bockajući čačkalicom po hlebu da li je pečen. Ako se testo ne lepi za drvo čačkalice gotov je
  5. Pokriti ga krpom i ostaviti 20 minuta da se prohladi.
  6. Seći ga fino nožem ( ako želite precizne kocke )ili samo lomiti rukom kao pogaču.

Dodatne Informacije

Napomena: Brašno od leblebija nije skroz glatko već podseća na fino projno kukuruzno .

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Hleb od leblebija"

    Leave a reply

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom