Svi volimo za novogodišnje i božićne praznike da u kući imamo kolače ili tortu ( ili još bolje oba ) da počastimo i sebe i goste. To praznicima i prazničnoj trpezi daje posebnu čaroliju a i popravlja raspoloženje.
U mom domu pored novogodišnjih keksića ginger bread biće i ova sirova čoko bomba torta.
Naravno da su slatkiši sasvim ok, kako tokom praznika, tako i nakon njih. Ali, pripemljeni od kvalitetnih namirnica. To znači da margarin, šlag krem,slatka pavlaka, piškote… pri izradi torte, ne dolaze u obzir.
Ne jedem često slatkiše i torte, ali kada poželim parče torte onda volim da je jaka, po mogućstvu čokoladna i punog ukusa. I to mi je bila i osnovna smernica pri izradi ove sirove torte.
Uspomene na torte iz detinjstva
Kada sam ja bila mala, mama nam je stalno, što za rođendane, što za novu godinu, pripremala tortu koje se zvala bomba torta. I to se znalo, a rođendan, bomba torta, Nova godina, bomba torta. Bilo je tu i drugih keksića i novogodišnjih/božićnih kolačića, ali bez ove torte ništa.
Ne sećam se po čemu je ta torta bila toliko bombastična, samo znam da se vukla od mog prvog rođendana dosta dugo, a onda nam je u nekom trenutku dosadila i pala u zaborav. Nju je zatim nasledila čokoladna torta, pa banana torta.
Uglavnom uvek smo imali po neku tortu, koja je određeni duži period bila na meniju a onda bi je zamenila neka druga,
Bio je tu i onaj period pravog buma torti od piškota i raznih šlag kremova, različitih aroma i ukusa. Brza priprema glavni adut ovih torti, kao i niska cena, smuti/umuti varijanta bez pečenja. A ako bi pročitali dekleraciju namirnica koje čine ove torte, samo da se smrzneš i zaobiđeš ih.
Sirova torta Čoko bomba
I ova moja sirova torta Čoko bomba je smuti varijanta, ali i te kako znam zašto je bombastična i zašto ću je rado pripremati kada god poželim parče čokoladne torte.
Pripremljena je od kvalitetnih, celovitih namernica. Jaka je, punog čokoladnog ukusa i to zahvaljujući kako kakao prahu, tako i kakao butteru.
I ako spade u sirove poslastice, čvrsta je, kompaktna i nema potrebe da se zamrzava.
To je zahvaljujući i avokadu koji je sastavni deo fila. I ne da je ova sirova torta zdravija, nego je 100% zdrava sirova torta, a priperma se brzo i lako.
Ps. Od svih torti iz detinjstva koje nam je mama pripremala, moram priznati, da se banana torti i dalje vraćam i uvek je rado priperemam.
PREPORUKA
Ako volite sirove poslastice, predlažem vam da probate i ovaj recept za Sirovu Čoko mus tortu. U pitanju je lagana torta gotova za 15 minuta.
4 Responses
Ja sam srećnica koja je parče ove torte dobila „ničim izazvano“ i ne znam da li je odstojalo ili ne, ali TVRDIM da je FANTASTIČNA! Sve sa malinama odozgo. Hvala ti i bravo za tebe!
I baš je novogodišnja!
Hvala Majo! Nema na čemu! Ti si dobila sveže pripremljenu , nakon jedno 7 sati 🙂
Reci mi molim te, ukoliko nemam seckalicu (crkla!) da li imaš „tajnu“ kako da je napravim? Misliš da mogu samo koristeći blender?
Za fil blender svakako. A za koru probaj ručno da sitno nasečkaš urme, a orahe ili u mašinicu pa da ih samelješ ili bolje očišćene u krpu pa ih izlupaš cekićem, drškom od noža…. Verujem da će podjednako biti dobro 🙂