Bundeva u glavnoj ulozi

Bundeva, tikva, dulek, ludaja, peca….

U prošlosti se bundeva uzgajala pre svega za ishranu životinja beli dulek) , dok je primenjena u ljudskoj ishrani obeležena kao hrana za siromašne.

Na našim prostorima, bundeva je od davnina nezaobilazna na  trpezi za badnje veče i to pečena u šporetu ili iskorićena narendana kao nadev za pitu bundevaru.

Narodno verovanje je, da ako želite da vam deca budu debeljuškasta ( što je bio sinonim za zdravlje) onda prvo što treba da pojedu u božićno jutro je komad pečene bundeve ili pece.

Vremenom je bundeva našla svoje mesto na jelovniku svih kultura zahvaljujući svom  prijatno slatkastom ukusu, ali i bogatstvu nutrijetenata koje nosi i to kako u plodu tako i u semenu.

Upotreba bundeve

Danas se od mesa bundeve spremaju brojni specijaliteti: pite bundevare, potaži, variva sa dodatkom bundeve, knedle i njoke, mermelade i đemovi, a dodaje se i u testa za pripremu hleba, peciva i kolača.

Pečeno seme bundeve se koristi kao ukusna grickalica, a u sirovom stanju kao dodatak salatama, kašama, sirovim kolačima ili sirovoj granoli. Seme bundeve se koristi i za pripremu jestivog ulja, koje ako je hladno ceđeno ima lekovita svojstva.

Kikinđani bundevu slave i kroz festival, koji organizuju u njenu čast „ Dani Ludaje“. Festival je organizovan po 32. put, u septembru ove godine. Najteža bundeva ikada izmerena na ovom festivalu, iznosi rekordnih 507 kg.

Bundeva dodatno očarava bogatstvom boja i oblika, pa je savršena za jesenju i zimsku dekoraciju. Posebno su interesantne male, ukrasne bundeve sa dugom drškom, koje se stajanjem isušuju.

Nakon što se meso ove bundeve osuši, u njima ostaje seme, pa mogu da posluže i kao igračka za najmlađe tj zvečka.

Vrste bundeve

Postoji veliki broj vrsta bundeva. Najpoznatije na našim prostorima, a koje možete naći na pijacama i marketima su:

  • obična bela ( beli dulek),
  • hokaido,
  • butternut (muskantna tikva),
  • turkinja (turban tikva),
  • azijska kaboča.
bundeva

Bogatstvo bundeve

Za sve vrste bundeve je zajedničko da su bogate: karotenom ili provitaminom A, vitaminom C, i vitaminima B grupe – B1, B2, B3, B6 ali i nijacinom i folnom kiselinom. Od minerala bogate su: kalijumom, kalcijumom gvožđem, fosform, selenom, cinkom, magnezijum ali i biljnim proteinima i belančevinama.

Obiluju prehrambenim vlaknima te su lako svarljive i povoljno utiču na digestivni trakt.

Hladno ceđeno ulje bundeve je bogato linolenskom kiselinom. Ulje semena bundeve sadrži više od 80% nezasicenih masnih kiselina pre svega omega 6 i 9 masne kiseline.

Semenke bundeve koriiste se za lečenje psorijaze. A hladno veđeno ulje povoljno deluje kod uvećanje prostate, upale tankog creva, teškoća pri mokrenju, upale bubrega i protiv crevnih parazita. Ali i regulisanja nivoa holesterola i triglicerida u krvi.

Recepti od bundeve

Bundeva je jedna od prvih namirnica koja se uvodi bebama sa prelaskom na nemlečnu dohranu, nakon navršenih 6 meseci.

Kašica od bundeve (6+ meseci )

kašica od bundeve može da se pripremi samostalno ili u kombinacijama: bundeva – jabuka; bundeva – šargarepa; bundeva – krompir, bundeva- šargarepa-krompir.

Povrće se dobro opere, oljušti, nasecka na kockice i dinsta u malo vode ili još bolje kuva na pari.

Nakon što omekša sve se ispasira i hranljiva i ukusna klopica je gotova.

Preporučujem vam da pogledaj i isprobate recept za Potaž od bundeve.

potaz od bundeve

Nema komentara na "Bundeva u glavnoj ulozi"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom