Domaće kiflice sa sirom

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 25 minuta
40 komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Kiflice sa sirom mekane i mirisne, pričaju svoje priče.

Pričaju o mojoj majci koja je ustajala rano ujutru pre svih, nebili ih spremila nama tople za doručak. Pričaju i o tetkinim kiflicama na tanjiriću, odvojene samo za mene, svakoj savršenoj i posutoj susamom. Pričaju i o mom nestrpljenju, ako sam ustala ranije ujutru, a one još nisu gotove.

Pričaju sada priču i o mojoj deci koja ih obožavaju i na čijim su rođendanima obavezne kao deo posluženja.

kiflice sa sirom

Ljubav prema proizvodima od testa

Moja mama je Slavonka, pa u skladu sa poreklom, bila je vrsna u pripremanju proizvoda od testa, počevši od študli i testenine, pa do hleba i kiflica.

Ipak, nikako nisam uspevala da ukačim njen recept i meru za kiflice. Moram priznati da sam brzo i odustajala i to vidno ljuta, čim bi njena receptura krenula da niže sastojke, a bez konkretnih mera.

Tako je to išlo sve dok nisam bila trudna sa svojim mlađim sinom.

Pred kraj trudnoće, usled dosta slobodnog vremena, krenula da eksperimentišem po kuhinji. Među prvim receptima koje sam savladala, kada su testa u pitanju i to ispobavaljući i kombinujući razne recepte sa neta, su upravo kiflice sa sirom.

kiflice sa sirom

Kiflice sa sirom mislim da nikada neće izaći iz domova.

Možete da ih kupite i u pekarama, ali ove koje sami pripremite su zdravija varijanta jer nemaju margarina, šećera i pekarskih aditiva.

Postoji par caka kojih se pridržavam u postupku pripreme i rado ću ih podeliti sa vama.

kiflice sa sirom i puterom

Važne napomene za uspešnu pripremu kiflica sa sirom

  • Najmekše su kiflice ako se za pripremu koristi speltino  brašno fino mleveno tip 630. Često ih napravim i od 100% speltinog brašna od celog zrna spelte, samo je bitno da je ovo brašno fino samleveno.
  • U slučaju da koristite integralna brašna od celog zrna (kao  ražano,  heljdino) ide se sa manjom ukupnom količinom brašna od navedene u receptu i to za 50 g manje. Isprobala sam razna integralna brašna, ali u kombinaciji sa speltinim tip 630 (razmera 1:1) i kiflice su podjednako ukusne, samo malo tvrđe;
  • Testo kada se zamesi treba da bude mekano i rastegljivo i to je ključno. Vodite računa da ne preterate sa brašnom koje naknadno dodajete, kada treba da premesite testo.
  • Kada trouglić filujete, malo ga razvucite u stranu i po dužini, za lepši oblik kiflica.
  • Tečnost tj. voda u koju se stavlja kvasac ne sme biti vruća.

Kiflice sa sirom recept

Recept za kiflice sa sirom je u nastavku, skroluj naniže.

PREPORUKA:

Ukoliko si ljubitelj testa predlažem ti da pogledaš i isprobaš i recept – Posni spelta štapići sa belim lukom.

spelta stapići

6 Responses

  1. Marina, ja sam tvoje kiflice pravila i sve pohvale za testo. To što sam ja stavila manje soli nije nas sprečilo da pojedemo pola pleha. Tačan recept do detalja i baš tako, u pleh staje 5 redova po 8 kiflica. Sjajno, hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 500 g brašna od spelte mekog (ili tip 630)
  • 250 ml  tople vode
  • 20g svežeg kvasca
  • Pola kašičice soli
  • 1 jaja + 1  žumace za premazivanje
  • 50 ml maslinovog ulja
  •  250g sitnog sira + 1 jaje za fil
  • susam za posipanje
  • 60g putera

Priprema

  1. Smlačiti vodu i dodati izmrvljen sveć kvasac. Ostaviti poklopljeno 5 minuta da kvasac proradi.
  2. U činiju umešati brašno i so, zatim dodati kvasac i preostale sastojke te lagano umešati testo varjačom. Činiju sa testom prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu, da naraste 30 minuta.
  3. Nakon 30 minuta testo premesiti na pobrašnjavljenoj površini.
  4. Testo i podeliti  ga na pet loptica. Lopticu razvući oklagijom u pravilan krug. Preseći nožem horizontalno i vertikalno po sredini, a onda još jednom po sredini tako dobijene trouglova. Od svakeloptice  izađe po 8 kiflica.
  5. Kiflice filovati smesom od sira i jaja. i ređati u pleh od rerne obložen papirom za perenje. U pet redova po osam kliflica.
  6. Na kraju ih premazati razmućenim žumancetom  i posuti susamom a između kiflica poređati isečen puter na kockice.
  7.  Peći u zagrejanoj rerni na 200C –  25 minuta

Povezani recepti

hleb od palente

Bezglutenski hleb od palente

Palenta u kombinaciiji sa povrćem, tikvicom i šargarepom. Puno je varijanti u kojima možete koristiti bezglutenski hleb od palente.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.