Domaće kiflice sa sirom

Kiflice sa sirom mekane i mirisne, pričaju svoje priče. Pričaju o mojoj majci koja je ustajala rano ujutru pre svih nebili ih spremila nama, tople za doručak. Pričaju i o tetkinim kiflicama na tanjiriću, odvojene samo za mene, svakoj savršenoj i posutoj susamom. Pričaju i o mom nestrpljenju, ako sam ustala ranije ujutru a one još nisu gotove.

Pričaju sada priču i o mojoj deci koja ih obožavaju i na čijim su rođendanima obavezne za posluženje.

Ljubav prema proizvodima od testa

Moja mama je Slavonka, pa u skladu sa poreklom, bila je vrsna u pripremanju proizvoda od testa počevši od študli i testenine, pa do hleba i kiflica.

Ipak, nikako nisam uspevala da ukačim njen recept i meru za kiflice. Moram priznati da sam brzo i odustajala i to vidno ljuta, čim bi njena receptura krenula da niže sastojke, a bez konkretnih mera.

Tako je to išlo sve dok nisam bila trudna sa svojim mlađim sinom.

Pred kraj trudnoće, usled dosta slobodnog vremena, krenula da eksperimentišem po kuhinji. Među prvim receptima koje sam savladala, kada su testa u pitanju i to ispobavaljući i kombinujući razne recepte sa neta, su upravo kiflice sa sirom.

kiflice sa sirom

Kiflice sa sirom mislim da nikada neće izaći iz domova.

Sada mogu da se kupe i u pekarama, ali ove koje sami pripremite su  zdravija varijanta jer nemaju margarina, šećera i pekarskih aditiva.

Postoji par caka koje sam savladala, da bi priprema bila uspršna i rado ću ih podeliti sa vama.

kiflice sa sirom i puterom

Važne napomene za uspešnu pripremu kiflica sa sirom

  • Najmekše su kiflice ako se za pripremu koristi speltino  brašno fino mleveno tip 630. Često ih napravim i od 100% speltinog brašna od celog zrna spelte, samo je bitno da je ovo brašno fino samleveno.
  • U slučaju da koristite integralna brašna od celog zrna ( kao  ražano,  heljdino) ide se sa manjom ukupnom količinom brašna od navedene u receptu i to za 50 g manje. Isprobala sam razna integralna brašna ali u kombinaciji sa speltinim tip 630 (razmera 1:1) i kiflice su podjednako ukusne, samo malo tvrđe;
  • Testo kada se zamesi treba da bude mekano i rastegljivo. I to je ključno. Vodite računa da ne preterate sa brašnom koje naknadno dodajete, kada treba da premesite testo.
  • Kada trouglić filujete malo ga razvucite u stranu i po dužini, za lepši oblik kiflica.
  • Tečnost tj. voda u koju se stavlja kvasac ne sme biti vruća.

Kiflice sa sirom recept

Recept za kiflice sa sirom je u nastavku, skroluj naniže.

PREPORUKA:

Ukoliko si ljubitelj testa predlažem ti da pogledaš i isprobaš i recept – Posni spelta štapići sa belim lukom.

spelta stapići

kiflice sa sirom

Ukupno vreme pripreme: 1h i 30 minuta
Vreme pečenja: 25 minuta
Mera za: 40 kiflica

Potrebni sastojci:

  • 500 g brašna od spelte mekog ( ili tip 630)
  • 250 ml vode
  • 20g svežeg kvasca
  • Pola kašičice soli
  • 1 celo jaje i jedno žumace za premazivanje
  • 50 ml maslinovog ulja
  • Za fil: 250g sitnog sira
  • susam za posipanje
  • 60g putera

Priprema:

  1. Smlačiti vodu i dodati kvasac. Ostaviti poklopljeno 5 minuta da kvasac proradi.
  2. U činiju umešati brašno i so, zatim dodati kvasac i preostale sastojke te lagano umešati testo varjačom.
  3. Činiju sa testom prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu, da naraste 30 minuta.
  4. Nakon 30 minuta testo premesiti na pobrašnjavljenoj površini i podeliti na pet loptica.
  5. Svaku lopticu, jednu po jednu, razvući oklagijom u pravilan krug. Preseći nožem horizontalno i vertikalno po sredini a onda još jednom po sredini tako dobijenih trouglova. Od svake juške izađe po 8 kiflica.
  6. Kiflice filovati sirom i ređati u pleh od rerne obložen papirom za perenje. U pet redova po osam kliflica.
  7. Na kraju ih premazati razmućenim žumancetom i posuti susamom. Pre pečenja između kiflica narezati puter.
  8. Peče se 25 minuta na 200C.

Dodatne Informacije

Ja sam kiflice ovog puta filovala sa sirom. Ali fil možete da menjate i prilagodite sopstvenom ukusu. Mi volimo i slatke kiflice, punjene domaćim džemom. Jedina mana slatkih kiflica je što džem najčešće iscuri sa strane.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

6 Komentari na "Domaće kiflice sa sirom"

Ostavi komentar

Ili se prijavite sa Facebook nalogom