Humus sa avokadom

Humus je odličan je izvor proteina, zdravih masti, bogat je vitaminima i mineralim, sve to u jednom, savršeno kremastom namazu.

Ni jedan od sastojaka koji ulaze u njegov sastav ne dominira u ukusu, zapravo tako se dobro slažu, da je svakom od njih baš tu mesto.

13. Maja svake godine se obeležava Svetski dan humusa što dovoljno govori o planetarnoj popularnosti ovog jela.

Možete ga vrlo lako pripremiti kod kuće.Verujem da je domaći humus , pripremljen kod kuće, bolji nego bilo koji kupovni koji možete da nađete u gotovo svim prehrambenim prodavnicama.

Šta je humus?

U pitanju je ukusan namaz napravljen u osnovi od leblebija, tahinija, soka od limuna i začina. Obično se jede na Bliskom Istoku i Mediteranu.

Poslednjih par godina, izašavši iz krugova vegana i vegertarijanaca, postao je planetarno popularan namaz. Možete ga pronaći, u različitim ukusima, u prodavnicama, ali mislim da bi trebalo kupovni humus da preskočite i napravite svoj, jer je priprema vrlo jednostavna.

Humus sastojci

Leblebije

Leblebije su glavni sastojak svakog humusa. Kuvana leblebija se u procesoru ili blenderu pretvara u glatki namaz. Za izradu možete koristiti kozervirane leblebije ili leblebije koje ste sami skuvali. Kuvam i sama leblebije za humus, ali najčešće koristim kupovnu konzerviranu.

Ako vas interesuje kako da sami skuvati leblebiju, molim vas pogledajte recept za Supu od leblebija u kojoj je objašnjen ceo postupak kuvanja.

Tahini

Tahini je pasta napravljena od mlevenih susamovih semenki i daje humusu neverovatan ukus. Tahini možete kupiti u prodavnici ili ga sami možete napraviti.

Tahini najčešće kupujem u prodavnicama zdrave hrane ili u marketima na odeljku za zdravu hranu, pri tome vodim računa da je napravljen 100% od susamovih semenki bez drugih dodataka.

Izrada humusa bez tahinija: U svetu koji voli humus, postoje dve struje. Neki vole zreli, ukus tahinija, drugi vole humus bez njeg. Za mene je najbolji humus sa tahinijem, ali ko niste ljubitelj susamove paste, možete da napravite humus bez tahinija. Jednostavno ga u receptu izostavite.

Isprobala sam pa vam mogu reći da je namaz od leblebija bez tahinija i dalje prilično ukusan, samo dodajte još maslinovog ulja.

Druga opcija je da umesto tahinija koristite puter od kikirikija.

Sok od limuna

Sveže naceđen sok od limuna je važan za odličan ukus humusa.  Nikako ga nemojte zaboraviti.

Beli luk

Beli luk takođe možete izostaviti, ali predlažem vam da dodate jedan manji češanj belog luka, to će biti sasvim dovoljno da obogati ukus.

Mleveni kumin

Mleveni kumin i so doprinose da ukus postane sjajan, ako do sada niste koristili kumin kao začin, preporučujem vam da ga nabavite i koristite kako za humus tako i za pripremu čorbi od mahunarki (pasulja, sočiva, kuvane čorbe od leblebija). Neverovatno je kako obogati ukus mahunarki.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje teksturu ovog namaza čini luksuznom. Na vrh činije napunjene gotovim humusom dodajem i kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja pre serviranja.   

Neretko koristim, dodatno pred serviranje i susamovo hladno ceđeno ulje ili laneno. Ako volite ukus ovih ulja isprobajte ih.  Pored dodatnog ulja pred serviranje, humus posipam najčešće i sa malo slatke crvene paprike.

humus sa avokadom

Avokado

Svi gore iznad navedeni sastojci su sastojci za osnovni humus. Dodatno volim da dodam i pola zrelog avokada, time učinim kremastu strukturu ovog namaza bogatijom, a sam namaz hranljivijim.

Avokado je bogat zdravim mastima, sadrži značajnu količinu biljnih vlakana, vitamina C, vitamina iz B grupe, a od minerala najviše magnezijuma.

Zdrave masti koje avokado sadrži pomažu boljoj apsorpciji nutrijetenata iz ostalih namirnica koje ulaze u sastav jela.

Humus sa avokadom recept

Potrebni sastojci:

  • 240 g kuvanih leblebija (ili jedna mala konzerva)
  • 1 kašika tahinija
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli i malo kumina u prahu 1/3 kašičice
  • ½ zrelog avokada
  • 2 kašike tečnosti od leblebija

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna.

  1. Ocedite leblebiju od tečnosti u kojoj se kuvala ili tečnost iz konzerve. Tečnost izdvojite sa strane i ona će vam trebati u pripremi namaza.
  2. Zatim sve sastojke stavite u blender ili porcesor za hranu i izmiksate da dobije kompaktni glatki namaz.

Za minut – dva zavisno od jačine procesora ili blendera humus namaz sa avokadom biće spreman.

Sa čime jesti humus?

Uz krekere sa semenkama ( ili druge koje već u tom trenutku imam), pirinčane galete, sa svežom šargarepom, krastavacem ili papirkom se lepo dopunjuje.

PREPORUKA:

Ukoliko ste ljubitelj leblebija ili želite sa isprobate još neki recept sa leblebijom i obogatite svoj svoj jelovnik, preporučujem vam da isporbete i recept za supu od leblebija.

Supa od leblebija

Za još recepata sa leblebijom klinknite na tag leblebija, na dnu strane, odmah ispod štampane verzije recepta.

Humus sa avokadom

Vreme pripreme : 10 minuta

Potrebi sastojci:

  • 240 g kuvanih leblebija (ili jedna mala konzerva)
  • 1 kašika tahinija
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • Sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja
  • Malo kumina u prahu 1/3 kašičice
  • 1/2 kašičice soli
  • ½ zrelog avokada
  • 2 kašike tečnosti od leblebija ili hladne vode

Način pripreme:

  1. Ocedite leblebiju od tečnosti u kojoj se kuvala ili tečnost iz konzerve. Izdvojenu tečnost odvojite sa strane i ona će vam trebati u pripremi namaza.
  2. Jednostavno sve sastojke stavite u blender ili porcesor za hranu i izmiksate da dobije kompaktni glatki namaz. Za minut-dva zavisno od jačine procesora ili blendera humus namaza sa avokadom biće spreman.

Dodatne informacije:

Humus čuvajte u frižideru poklopljen i pojedite ga u naredna 3-4 dana.

Nema komentara na "Humus sa avokadom"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom