Sirova lenja pita sa malinama

Sirova lenja pita sa malinama, laganija varijanta sirove poslastice u odnosu na moju bombastičnu čokoladnu sirovu tortu. Zdrava, ukusna i praktična za tople, letnje dane.

Poznanstvo sa sirovim tortama i kolačima pre pune 4 godine

Da li još neko voli sirove, raw poslastice? Prvi put sam spremila sirovi kolač tj. tortu pre više od 4 godine, kada sam prešla na zdraviji režim ishrane. Izbacila sam industrijske slatkiše i bilo je neophodno naći zdravu zamenu. Brzo su me osvojile, a evo i zašto.

Prednosti sirovih poslastica iz mog ugla

Neke od glavnih prednosti sirovih poslastica, pa i ove moje sirove lenje pite sa malinama, su:

  • Od celovitih su namirnica, što znači da su veganske i posne;
  • Nema pečenja i termičke obrade sastojaka, već samo kratko blendiranje, miksanje, eventualno seckanje;
  • Brzo se pripremaju, gotove za tili čas;
  • Nutritivno bogate, sačuvana sva hranljiva svojstva namirnica;
  • Jakooo ukusne.
Sirova lenja pita sa malinama

Najveći broj prijatelja, koji su probali sirove poslastice koje spremam (a nisu ih pre toga jeli) se iznenade punoćom njihovog ukusa.

Sirove poslastice bogate orašastim plodovima

E sada, u ovim sirovim poslasticama dominiraju orađasti plodovi, pa to može biti problem, ako je neko alergičan na iste.

Uvek se trudim da u sirovi kolač ubacim neku sezonsku voćkicu, a vremenom sam naučila da smanjim količinu orašastih plodova i zamenim je drugim namirnicama ( npr. Ovsenim paljuljicama ili pahuljicama amaranta).

Ok, u slučaju zamene to više nije sirov kolač, torta, ali je princip isti. Ovsene pahuljice kao i pahuljice amaranta sadržavaju sva hranljiva svojstva zrna. A tu je i moja nova ljubimica heljda. Ona je takođe pogodna za filove kod sirovih poslastica.

Uskoro recept za sirovu torticu sa filom od heljde. Samo da stigne na red.

Sirova lenja pita sa malinama recept

Potrebne namirnice:

Donja kora:

  • 1 šolja sirovih badema (brašna od badema)
  • 1/2 šolje kokosovog proteina
  • 3 kašike meda
  • 1 kašika kokosovog ulja

Maline fil:

  • 150g svežih malina (1 šolja)
  • 10 svežih urmi ( oljuštenih i očišćenih od koštica)
  • Sok od ½  limuna

Gornja mrvičasta kora:

  • 1/3 šolje oraha,
  • ¼ šolje kokosovog proteina,
  • 2 kašičice kokosovog ulja,
  • 1 kašika soka od limuna

Priprema:

Donja Kora:

  1. U multipraktik ili u secka prvo staviti bademe i usitniti ih, da se dobije sitno mleveni badem, gotovo brašno od badema. Zatim dodati preostale sastojke i miksati da se svi sastojci lepo povežu. Smesa je dobra kada sastojci, u stisku šake, ostaju sjedinjeni.
  2. Manju keremičku posudu 20cmx13cm, sam prvo obložila tankom prijanjajućom folijom, kako bih kolač kasnije lakše izvadila iz posude. Zatim sam koru ravnomerno rasporedila po dnu posude i prstima utisnula.
  3. Odložila sam posudu sa korom u frižider da se rashladi dok pripremim fil (sirovi džem od malina).

Fil ( sirovi džem) od malina:

  1. Urme oljuštiti i očistiti ih od koštica. Važno je da oljuštite urme kako bi fil bio gladak. Ako se urme teže ljušte, potopite ih na par minuta u toplu vodu. Tako će urme omekšati i lakše će se oljuštiti.
  2. Staviti urme i sveže maline u blender i izmiksati ih na srednjoj brzini, da se lepo sjedine i dobije kremast fil – džem.
  3. Fil od malina rasporediti ravnomerno preko donje kore i vrati u frižider.

Gornja mrvičasta kora:

  1. Sve sastojke za koru ubaciti u multipraktik ili secka i usitniti. Posuti ravnomerno mrvičastu smesu preko fila od malina.

Kolač odložiti u zamrzivač na 2h da se fino rashladi. Nakon toga da prebaciti i čuvati u frizideru.

Imajte u vidu da je ovo jedan zdrav kolač koji sadrži prirodne, zdrave šećere, pa kako je moderno da se kaže: „možete da ga jedete bez griže savesti“.

Ovo za odsustvo griže savesti važi samo kod prvog i eventualno drugo parčeta pite na dan. I pored toga što sadrži prirodne šećere, na zaboraavite da je kaloričan jer sadrži zdrave masnoće iz badema i oraha, ali i zdrave šećere iz zrelih urmi.

Uživajte u ukusima i sirovim slatkišima, ali umereno.

Sirova lenja pita sa malinama

Vreme pripreme:: 15 minuta
Ukupno komada: 16

Potrebni sastojci:

  • Donja kora: 1 šolja badema ( brašna od badema), 1/2 šolje kokosovog brašna proteina , 3 kašike meda i 1 kašika kokosovog ulja.
  • Maline fil: 150g svežih malina (1 šolja), 10 svežih urmi ( oljuštenih i očišćenih od koštica) i sok od ½ limuna
  • Gornja mrvičasta kora: 1/3 šolje oraha, ¼ šolje kokosovg proteina, 2 kašičice kokosovog ulja, 1 kašika soka od limuna ( da smesa bude zrnasta).

Način pripreme:

  1. Donja kora: U multipraktik ili u secka prvo staviti bademe i usitniti ih, da se dobije sitno mleveni badem, gotovo brašno od badema. Zatim dodati preostale sastojke i miksati da se svi sastojci lepo povežu. Smesa je dobra kada sastojci, u stisku šake, ostaju sjedinjeni.
  2. Manju keremičku posudu 20cmx13cm, sam prvo obložila tankom prijanjajućom folijom, kako bih kolač kasnije lakše izvadila iz posude. Zatim sam koru ravnomerno rasporedila po dnu posude i prstima utisnula.
  3. Odložila sam posudu sa korom u frižider da se rashladi dok pripremim fil (sirovi džem od malina).
  4. Fil od malina: Urme oljuštiti i očistiti ih od koštica. Staviti urme i sveže maline u blender i izmiksati ih na srednjoj brzini, da se lepo sjedine i dobije kremast fil – džem. Fil od malina rasporediti ravnomerno preko donje kore i vrati u frižider.
  5. Gornja mrvičasta kora: Sve sastojke za koru ubaciti u multipraktik ili secka i usitniti. Posuti ravnomerno mrvičastu smesu preko fila od malina.
  6. Kolač odložiti u zamrzivač na 2h da se fino rashladi. Nakon toga da prebaciti i čuvati u frizideru.

Dodatne napomene:

Važno je da oljuštite urme kako bi fil bio gladak. Ako se urme teže ljušte, potopite ih na par minuta u toplu vodu. Tako će urme omekšati i lakše će se oljuštiti. Umesto malina možete koristiti i višnje, borovnice ili jabuke.

No Replies to "Sirova lenja pita sa malinama"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom