Slane bezglutenske krofne sa tikvicama

Slane krofne sa tikvicama mogu biti i slane pločice ili mafini u zavisnosti od kalupa koji imate

Juče sam kupila silikonski kalup za krofne, biće uskoro i slatkih krofni, ali sam  jutros kalup iskoristila za brzinske slane mafine sa tikvicama samo ovog puta u krofna varijanti.

Slane krofne /mafine sa tikvicama često spremam svojim klincima kada je sezona tikvic, dok ih još uvek ima na pijacama  po povoljnoj ceni.

A kako krofne na svim slikama imaju i preliv ( bilo čokoladni , šećerne mrvice ili nešto treće) tako i ove slane nisu mogle da prođu bez preliva. Za preliv sam korisila namaz od suncokreta.

Slažete li se da su dobra doručak varijanta? Pa eto inspiracije,  možda već za nedeljni doručak.

Slane krofne sa tikvicama recept

Potrebni sastojci:

  • 10 kašika belog kukuruznog brašna
  • 6 kašika brašna od heljde ili drugog bezglutenskog brašna
  • 1 prašaka za pecivo
  • 1 srednja tikvica narendana
  • 2 srednje šargarepe narendane
  • ½ male glavice ljubičastog luka
  • 1 jaje
  • 1 čaša jogurta – 200ml
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • biber po ukusu

Priprema:

  1. U činiju narendati tikvicu i šargarepu, dodati naseckan sitno luk, jaje, so, biber. Na kraju dodati 200 ml ( 1 čašu) jogurta, ulje i sve dobro izmešati.
  2. U drugu činiju umešati brašna i prašak za pecivo.
  3. Sjediniti dve smese.
  4. Peći u zagrejanoj pećnici na 200C – 25 minuta, da porumene.

PREPORUKA:

Ako želite recept za još jednostavnije projice / mafine predlažem vam da pogledate ovaj recept: Lagane Projice.

projice

Slane bezglutenske krofne

Ukupno vreme pripreme: 30 minuta
Vreme pečenja: 20 minuta
Mera za: 6 krofni

Potrebni sastojci:

  • 10 kašika belog kukuruznog brašna
  • 6 kašika brašna od heljde, leblebija ili drugog bezglutenskog brašna
  • 1 prašaka za pecivo
  • 1 srednja tikvica narendana
  • 2 srednje šargarepe narendane
  • ½ male glavice ljubičastog luka
  • 1 jaje
  • 1 čaša jogurta - 200ml
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • Malo bibera

Priprema:

  1. U činiju narendati tikvicu i šargarepu, dodati naseckan sitno luk, jaje, so, biber. Na kraju dodati 200 ml ( 1 čašu) jogurta, ulje i sve dobro izmešati
  2. U drugu činiju umešati brašna i prašak za pecivo.
  3. Sjediniti dve smese.
  4. Puniti ravnomerno kalupe ( do 1/3 ) i peći na 200 C - 20 minuta (da porumene ).

Dodatne Informacije

Za premaz sam koristila namaz od suncokreta. Umesto bezglutenskog brašna možete koristitii druga brašna npr. speltino, integralno pšenično, ražano već po ličnom izboru.

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Slane bezglutenske krofne sa tikvicama"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom