Savršen krem čokoladnog ukusa čija je baza kuvana heljda. Oduševljena sam ukusom! Ovog puta je korišćen kao namaz za palačinke, ali i za guštanje samog na kašičicu.
Obavezno ga uskoro isprobavam i kao fil za torticu. Mislim da će biti odličana kombinacija krema od heljde sa svežim malinama ili borovnicma.
Krem od heljde recept
Potrebni sastojci:
- ½ šolje kuvane heljde
- 10 svežih urmi
- 2 kašike sirovog kakao praha
- ¼ šolje mleka od pirinča ( ili drugog biljnog mleka)
- ½ kašičice cimeta
- 1 kašika meda ili drugog tečnog zaslađivača
- 1 kašičica (puna) kokosovog ulja
Postupak pripreme:
- Heljdu veče pre potopiti u vodi. Ujutru je dobro isprati (isprati sluz koju je heljda ispustila tokom noći) i staviti da se kuva u pola šolje čiste vode (odnos helje i vode 1:1). Kuvati oko 10 minuta možda i kraće, taman kada voda ispari i heljda je kuvana. Staviti je sa strane da se ohladi.
- Urme potopiti u vodi par minuta), a zatim ih očistiti od koštice.
- Prohlađenu heljdu staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati da se dobije kremast, kompaktni namaz.
Od ovih namirnica sam dobila 400g krema od heljde.
SAZNAJ VIŠE
Preporučujem vam da pročitate tekst u okviru Bio priča „Heljda zdrava i lekovita“ i upoznate se sa dobrobitima uključivanja heljde u redovnu ishranu.