Puno je varijanti u kojima možete koristiti bezglutenski hleb od palente. Za sendviče, kao podlogu za pizzu, za grickanje onako samog za sebe, ali i uz dodatak omiljenog namaza i svežu salatu.
Recept hleb od palente
Potrebni sastojci:
- 1 manja tikvica
- 1 šargarepa
- 6 kašika kukuruzne palente bez glutena
- 3 kašike brašna od helje ili (lanenog brašna, bundevinog brašna ili brašna od leblebija)
- 1 kašika mlevenih lanenih semenki
- 200 ml domaćeg kefira ( jogurta ili kisele/ obične vode)
- 50 ml vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- Pola kašičice soli
- Susam za posipanje
Priprema:
- Pomešati sve sastojke: narendanu šargarepu i tikvicu, so, laneno seme, brašno, kefir, vodu i ulje.
- Sve lagano sjediniti i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.
- Rernu uključiti na 200 C. Kada se rerna zagreje, tepsiju prečnika 27 cm obložiti papirom za pečenje, a zatim po istoj ravnomerno u tankom sloju, rasporediti smesu za hleb. Hleb odozgo posututi sa susamom.
- Peći na 200C – 45 minuta.
- Kada je hleb od palente pečen, izvaditi ga iz tepsije sa sve papirom za pečenje i ostaviti da se prohladi na rešetki 10 minuta.
- Nakon toga lagano odkloniti papir za pečenje sa dna hleba, iseći hleb na trougliće i uživati u ukusu.
Sa čim će te ih jest je stvar izbora i raspoloženja.
Neki od mojih predloga za serviranje hleba od palente su uz dimljeni losos i sir bree ili uz svežu salatu, namaz od suncokreta i dimljeni sir sa bosiljkom.
BEZ GLUTENA
Ukoliko ste na ishranu bez glutena, dopašće vam se sigurno i recept za hleb od leblebija.