Već neko vreme se raspitujem kako pripremiti džem od šljiva, gde je džem = šljive.
I čula sam da je koleginicina tetka i prijateljicina baka spremala ovakav džem od šljiva i da tu nekog recepta i nema. Ili, ako ga ima, glasi ovako:
Zrele šljive staviti u rernu, peći dok se ne zgusne i to je to.
A meni nekako trebalo samo malo više detalja. Ali kako ih nisam imala, rešila sam da se upustim u avanturu i da već jednom probam da ga pripremim, bez izgovora.
Prethodnih dana sam imala problem da nađem šljive na pijaci. Više gotovo da ih i nema, a ono našta sam nailazila po kvalitetu nije bilo prihvatljivo.
I taman kada sam rešila da odrešim kese iz zamrzivača, danas naletim na pijaci na stenlejke. Tako da džem se krčka u rerni i miriše fenomenalno!
Sav umor koji sam osećala do pre sat vremena i dilema da li da ovo ostavim za sutra, su isparili kao voda iz šliva, sa mirisom koji seširio pri prvom otvaranju rerne i mešanju džema.
Imala sam dilemu i u čemu da ga pečem? I nakom merenja i odmeravanja, odlučila sam se za vatrostalnu posudu sa poklopcem i to pre svega zato što vidim ceo proces pripeme. Prskanja džema pri pečenju uopšte nema. I toga sam se pribojavala.
Džem od šljiva recep
Recept za džem od šljiva sa onih malo više detalja.
Potrebni sastojci:
- 2 kg zrelih šljiva (oprati, izvaditi košticu i razdvoiti polovine).
Postupak pripreme:
- Šljive staviti u vatrostalnu posudu sa poklopcem ( li neku dublju šerpu) pa u prethodno zagrejanoj rernu peći oko 2,5h na 200 stepeni. Mešati ih na svakih sat vremena.
- Posle dva sata pečenja džem se stegao po mom ukusu, ali sam ga ipak ostavila još dvadeset minuta u rerni uz još dva mešanja.
- Staklene tegle oprati pa staviti u vruću rernu na 5 minuta da se sterilišu,
- A zatim u vrele tegle sipati vreo džem. Tegle otvorene vratiti u rernu na još 10 minuta.
- Nakon toga ih zatvoriti poklopcem, umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladie na sobnoj temperaturi.
Od 2 kg šljiva ispadne oko 1,2 kg džema.
Čuvanje džema od šljiva
Ukus džema je fenomenalan, slatko – kiselkast (ukus varira uzavisnosti od ukusa/ zrelosti šljiva), a jedina mana je što ga nema više. Tako da slobodno duplirajte meru, ukoliko imate odgovaarajuću šerpu za pečenje.
Obzirom da nema nikakvih dodataka treba ga iskoristiti u roku do 15 dana nakon otvaranja. Iz tog razloga bilo bi dobro da se pakuje u manje teglice, sve naravno u zavisnosti od individualnih potreba.
Međutim, moje iskustvo je pokazalo da može da traje i duže od dve nedelje nakon otvaranja. Najduže opstao, a da ne promeni ukus, tri nedelje (21 dan).
Čuva se na tamnom i hladnom mestu i kažu da tako može da traje celu zimu. Nama je trajao najduže 5 meseci. Možda bi trajao i duže, ali smo ga pojeli.
Po istom principu možete da pravite i džem od ostalog voća: kajsija, breskvi, borovnica. Sve varijacije na temu sam isprobala i od sada džem pravim isključivo na ovaj način,100% voće i ništa više.
PREPORUKA
Evo i odličnog recepta za Rolat sa džemom od kajsija a može i sa džemom od šljiva.