Čoko-heljda krem ili krem od heljde

Savršen krem čokoladnog ukusa čija je baza kuvana heljda. Oduševljena sam ukusom! Ovog puta je korišćen kao namaz za palačinke, ali i za guštanje samog na kašičicu.

Obavezno ga uskoro isprobavam i kao fil za torticu. Mislim da će biti odličana kombinacija ovog krema sa svežim malinama ili borovnicma.

Krem od heljde recept

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje kuvane heljde
  • 10 svežih urmi
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • ¼ šolje mleka od pirinča ( ili drugog biljnog mleka)
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika meda ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica (puna) kokosovog ulja

Postupak pripreme:

  1. Heljdu veče pre potopiti u vodi. Ujutru je dobro isprati ( pustiće tokom noći  sluz) i staviti da se kuva u pola šolje čiste vode ( odnos helje i vode 1:1). Kuvati oko 10 minuta možda i kraće, taman kada voda ispari i heljda je kuvana. Staviti je sa strane da se ohladi.
  2. Urme potopiti u vodi ( par minuta) a zatim ih očistiti od koštice.
  3. Prohlađenu heljdu staviti u blender sa ostalim sastojcima i  miksati da se dobije kremast, kompaktni namaz.  

Od ovih namirnica sam dobila 400g krema.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujem vam da pročitate tekst u okviru Bio priča „Heljda zdrava i lekovita“ i upoznate se sa dobrobitima uključivanja heljde u redovnu ishranu.

heljda

Recept - Namaz od heljde

Vreme pripreme ukupno: 15
Kuvanje heljde : 10 minuta
Gramaža: 400 g namaza

Potrebne namirnice

  • ½ šolje sirove heljde
  • 10 svežih urmi
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • ¼ šolje mleka od pirinča ( ili drugog biljnog mleka)
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika meda ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica (puna) kokosovog ulja

Postupak pripreme:

  1. Heljdu veče pre potopiti u vodi. Ujutru je dobro isprati ( pustiće tokom noći sluz) i staviti da se kuva u pola šolje čiste vode ( odnos helje i vode 1:1). Kuvati oko 10 minuta možda i kraće, taman kada voda ispari i heljda je kuvana. Staviti je sa strane da se ohladi.
  2. Urme potopiti u vodi ( par minuta) a zatim ih očistiti od koštice.
  3. Prohlađenu heljdu staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati da se dobije kremast, kompaktni namaz.

Dodatne informacije

Od ovih namirnica sam dobila 400g krema. Čuvati u fruižideru i iskoristiti u narednih 5 dana.

Nema komentara na "Čoko-heljda krem ili krem od heljde"

    Ostavi komentar

    Ili se prijavite sa Facebook nalogom