Čoko-heljda krem

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 0 minuta
400 ml komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Savršen krem čokoladnog ukusa čija je baza kuvana heljda. Oduševljena sam ukusom! Ovog puta je korišćen kao namaz za palačinke, ali i za guštanje samog na kašičicu.

Obavezno ga uskoro isprobavam i kao fil za torticu. Mislim da će biti odličana kombinacija krema od heljde sa svežim malinama ili borovnicma.

Krem od heljde recept

Potrebni sastojci:

  • ½ šolje kuvane heljde
  • 10 svežih urmi
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • ¼ šolje mleka od pirinča ( ili drugog biljnog mleka)
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika meda ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica (puna) kokosovog ulja

Postupak pripreme:

  1. Heljdu veče pre potopiti u vodi. Ujutru je dobro isprati (isprati sluz koju je heljda ispustila tokom noći) i staviti da se kuva u pola šolje čiste vode (odnos helje i vode 1:1). Kuvati oko 10 minuta možda i kraće, taman kada voda ispari i heljda je kuvana. Staviti je sa strane da se ohladi.
  2. Urme potopiti u vodi par minuta), a zatim ih očistiti od koštice.
  3. Prohlađenu heljdu staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati da se dobije kremast, kompaktni namaz.  

Od ovih namirnica sam dobila 400g krema od heljde.

SAZNAJ VIŠE

Preporučujem vam da pročitate tekst u okviru Bio priča „Heljda zdrava i lekovita“ i upoznate se sa dobrobitima uključivanja heljde u redovnu ishranu.

heljda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • ½ šolje kuvane heljde
  • 10 svežih urmi
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • ¼ šolje mleka od pirinča ( ili drugog biljnog mleka)
  • ½ kašičice cimeta
  • 1 kašika meda ili drugog tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica (puna) kokosovog ulja

Priprema

  1. Heljdu veče pre potopiti u vodi. Ujutru je dobro isprati (isprati sluz koju je heljda ispustila tokom noći) i staviti da se kuva u pola šolje čiste vode (odnos helje i vode 1:1). Kuvati oko 10 minuta možda i kraće, taman kada voda ispari i heljda je kuvana. Staviti je sa strane da se ohladi.
  2. Urme potopiti u vodi par minuta), a zatim ih očistiti od koštice.
  3. Prohlađenu heljdu staviti u blender sa ostalim sastojcima i miksati da se dobije kremast, kompaktni namaz.

Od ovih namirnica sam dobila 400g krema od heljde.

 

Povezani recepti

humus sa avokadom

Humus sa avokadom

Humus je odličan izvor proteina, zdravih masti, bogat je vitaminima i mineralim, sve to u jednom, savršeno kremastom namazu.

lešnik krem

Čoko-lešnik krem

Kada osvestite da u industrijskim kremovima ima najmanje lešnika i kakaa, napravite ovu domaću varijantu nutele.

namaz od suncokreta

Namaz od suncokreta

Namaz od suncokreta je posni, veganski, sirovi namaz. Bez glutena. Zdrava pašteta uz hleb, krekere, povrće.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.