Hleb od spelte

Ovo je jednostavan recept za hleb od spelte. Za njegovu pripremu je potrebno 5 sastojaka: brasno, voda, suvi kvasac, so, sećer. Bez dodavanja ulja. Ako bi i vi da pripremite domaći hleb a nemate svoj recept, držite se ovog mog, proverenog recepta. Uvek uspeva, nema greške.Pri tome hleb od spelte može da stoji par dana, bez da promeni ukus.

Zašto toliko volim speltu i najčešće spremam hleb baš od spelte?!

Tema o spelti zaslužuje jedan poseban post u segment BIO priča. Do tada evo ukratko moje priče koja me je dovela do spelte.

Nekada sam bila veliki ljubitelj proizvoda od testa i hleba. Gotovo da je bilo nezamislivo da mi obrok prođe bez hleba na stolu. Ali su mi onda, i to na prvom mestu proizvodi pripremljeni od belog brašna, počeli jako da smetaju. Nakon konzumiranja pšeničnog hleba, stomak bi mi se naduo i imala bih neprijatnost i gasove a neretko bih dobila i zatvor. Nikada nisam radila test intolerancije na pšenicu, a nisam ni morala, jer je bilo tako očigledno, organizam mi je sam slao signale. Ovakva reakcija mog organizma na belo brašno me je navela da hleb i proizvode od brašna gotovo potpuno izbacila iz ishrane. Jer svaki put kada bih zaboravila i pojela nešto od pšeničnog brašna ( a što mi se i dan danas desi) to bi me koštalo novih  neprijatnih tegoba koje bi ubrzo bile tu.

A onda sam otkrila speltu. Naime pokazalo se da mnogi ljudi koji su intolerantni tj alergični na pšenicu nisu alergični na speltu , što je i moj slučaj ( ovo ne uključuje ljude obolele od celijakije).  Spelta takođe sadrži gluten kao i pšenica , ali u manjoj količini.

Spelta ima debelu opnu koja je bolje štiti zrno od insekata ali i pesticida i drugih otrovnih materija, tako da je to njena dodatna prednost. Ali ja uvek biram kada god mogu da nabavim brašno od organski uzgajane spelte.

Dodatni plus za speltu je što je nutritivno bogatija i hranljivija u odnosu na običnu pšenicu. Pri tome hranljive materije iz spelte ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja i brzo ulaze u krvotok.

Hleb od spelte i uopšte spelta u ishrani,preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju dijareje, konstipacije, slabog varenja, grčeva, i raznih drugih poremećaja varenja.

Hleb od spelte

hleb spelta

 

Hleb više nije obavezni deo obroka moje porodice. A kada pozelimo da jedemo neki od namaza za doručak ili nam se prosto prijede hleb, onda volim da ga sama umesim. Naravno da je izbor upravo na hleb pripremljen speltinim brašnom.

Potrebno:

 • 200g speltinog brasna 630
 • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
 • 300 ml vode
 • 3g suvog kvasca ( jedna ravna kafena kašičica)
 • 1 kašičica soli
 • 1/2 kašičice šećera

Priprema

 1.  Smlačiti vodu. U istu dodati šećer, so, kvasac i izmešati.
 2.  Odmeriti i izmešati brašno.
 3.  Čim kvasac počne da peni ( nakon minut – dva) dodati ga brašnu i zamesiti testo. Ja sve mešam u većoj plastičnoj posudi za mešanje testa za koju imam i poklopac.Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
 4.  Sada pustiti neku finu muziku koja prija i mesiti testo narednih 10 minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug. i to sve direktno u činiji.Moze sve ovo i na radnoj površini ali je meni lakše u činiji, manje posla kasnije oko čišćenja.
 5.  Nakon 10 minuta poklopiti ciniju ( ili prekriti tankom folijom ) i odložiti tokom noći testo u frižider.
 6.  Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini ( sada se nece lepiti).
 7. Kalup za pečenje hleba blago nauljiti. Prebaciti testo u kalup, prekriti cistom krpom i ostaviti 2h da naraste.
 8.  Peći na 200 C – 40 minuta.
 9.  Kada se ispeče, hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi.


Ja ga obično zamesim uveče i pečem naredno jutro. Mada možete i suprotno. Da ga zamesite ujutru i pečete uveče. Takođe ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba ranije hleb , onda ga zamesite, ostavite  testo bar 2 h da odstoji na sobnoj temperaturi, lagano premesite i nakon novih  2h provedenih u kalupu stavite da se peče.

 

Hleb od spelte

Efektivno vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta

Potrebni sastojci:

 • 200g speltinog brasna 630
 • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
 • 300 ml vode
 • 3g suvog kvasca ( jedna ravna kafena kašičica)
 • 1 kašičica soli
 • 1/2 kašičice šećera

Priprema:

 1. Smlačiti vodu. U istu dodati šećer, so, kvasac i izmešati.
 2. Odmeriti i izmešati brašno.
 3. . Čim kvasac počne da peni ( nakon minut - dva) dodati ga brašnu i zamesiti testo. Ja sve mešam u većoj plastičnoj posudi za mešanje testa za koju imam i poklopac. Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
 4. Sada pustiti neku finu muziku koja prija i mesiti testo narednih 10 minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug. i to sve direktno u činiji. Moze sve ovo i na radnoj površini ali je meni lakše u činiji, manje posla kasnije oko čišćenja.
 5. Nakon 10 minuta poklopiti ciniju ( ili prekriti tankom folijom ) i odložiti tokom noći testo u frižider.
 6. Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini ( sada se nece lepiti)
 7. Kalup za pečenje hleba blago nauljiti. Prebaciti testo u kalup, prekriti cistom krpom i ostaviti 2h da naraste.
 8. Peći na 200 C - 40 minuta.
 9. Kada se ispeče, hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi.

Dodatne Informacije

Ja ga obično zamesim hleb od spelte uveče i pečem naredno jutro. Mada možete i suprotno. Da ga zamesite ujutru i pečete uveče. Takođe ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba ranije hleb , onda ga zamesite, ostavite  testo bar 2 h da odstoji na sobnoj temperaturi, lagano premesite i nakon novih  2h provedenih u kalupu stavite da se peče. 

author-avatar

This author has not supplied a bio yet.

No Replies to "Hleb od spelte"

  Leave a reply

  Ili se prijavite sa Facebook nalogom