Hleb od spelte

Ovo je jednostavan, provereni recept za hleb od spelte. Za njegovu pripremu vam je potrebno svega 5 sastojaka: brasno, voda, suvi kvasac, so, sećer. Bez dodavanja ulja. Ako bi i vi da pripremite domaći hleb, a nemate svoj recept, držite se ovog mog proverenog recepta. Uvek uspeva, nema greške. Pri tome hleb od spelte može da stoji par dana bez da promeni ukus.

Zašto toliko volim speltu i najčešće spremam hleb baš od spelte?

Tema o spelti zaslužuje jedan poseban post u segment BIO priča. Do tada evo ukratko moje priče koja me je dovela do spelte.

Nekada sam bila veliki ljubitelj proizvoda od testa i hleba. U stvari i dalje sam. Gotovo da je bilo nezamislivo da mi obrok prođe bez hleba na stolu. Ali su mi onda, na prvom mestu proizvodi pripremljeni od belog brašna, počeli jako da smetaju.

Nakon konzumiranja pšeničnog belog hleba, stomak bi mi se naduo i imala bih neprijatnost i gasove, a neretko bih dobila odmah sutradan i zatvor.

Tako očigledno da mi belo brašno ne prija. Organizam mi je sam slao, i svaki put pošalje signale, opomenu.

Ovakva reakcija mog organizma na belo pšenično brašno me je navela da hleb i proizvode od belog brašna gotovo potpuno izbacim iz ishrane.

Jer svaki put kada bih zaboravila i pojela nešto od pšeničnog brašna (a što mi se i dan danas desi, posebno kada sam na odmoru) koštalo bi me novih  neprijatnih tegoba koje bi ubrzo bile tu.

Prednosti spelte

A onda sam otkrila speltu. Naime pokazalo se da mnogi ljudi koji su intolerantni i/ili alergični na pšenicu su tolerantni na speltu, što je i moj slučaj. Ovo ne uključuje ljude obolele od celijakije.  Spelta takođe sadrži gluten kao i pšenica, ali u manjoj količini.

Spelta ima debelu opnu koja je bolje štiti zrno od insekata i pesticida i drugih otrovnih materija, tako da je to njena dodatna prednost.

Dodatni plus za speltu je što je nutritivno bogatija i hranljivija u odnosu na pšenicu. Pri tome hranljive materije iz spelte ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja i vari i brzo ulaze u krvotok.

Hleb od spelte i uopšte spelta u ishrani preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju dijareje, konstipacije, slabog varenja, grčeva, i raznih drugih poremećaja varenja i bolesti digestivnog trakta.

Hleb od spelte recept

Hleb više nije obavezni deo obroka moje porodice. A kada pozelimo da jedemo neki od namaza za doručak ili nam se prosto prijede hleb, onda volim da ga sama umesim.

Naravno, tada je izbor najčešće hleb pripremljen speltinim brašnom.

Potrebni sastojci:

 • 200g speltinog brasna 630
 • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
 • 300 ml vode
 • 3g suvog kvasca (jedna ravna kafena kašičica)
 • 1 kašičica soli
 • 1/2 kašičice nerafinisanog šećera

Priprema:

 1.  Smlačiti vodu. U istu dodati šećer, so, kvasac i izmešati.
 2.  Odmeriti i izmešati brašno.
 3.  Čim kvasac počne da peni (nakon minut – dva) dodati ga brašnu i zamesiti testo. Ja sve mešam u većoj plastičnoj posudi za mešanje testa za koju imam i poklopac. Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
 4.  Sada pustiti neku finu muziku koja prija i mesiti testo narednih 10 minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug. i to sve direktno u činiji. Moze sve ovo i na radnoj površini ali je meni lakše u činiji, manje posla kasnije oko čišćenja.
 5.  Nakon 10 minuta poklopiti ciniju (ili prekriti tankom folijom) i odložiti tokom noći testo u frižider.
 6.  Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini (sada se nece lepiti).
 7. Kalup za pečenje hleba blago nauljiti. Prebaciti testo u kalup, prekriti cistom krpom i ostaviti 2h da naraste.
 8.  Peći na 200 C – 40 minuta.
 9.  Kada se ispeče, hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi.
hleb od spelte

Hleb obično zamesim uveče i pečem naredno jutro. Mada možete i suprotno, da ga zamesite ujutru i pečete uveče.

Takođe ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba ranije hleb, onda ga zamesite, ostavite  testo bar 2 h da odmori na sobnoj temperaturi, lagano ga premesite i stavite u kalup za pečenje. Nakon novih  2h, stavite ga da se peče.

SAZNAJ VIŠE

Predlažem vam da isprobate još jedan recept za jako ukusan i nutritivno bogat hleb – Hleb od leblebija.

hleb od leblebija

Hleb od spelte

Efektivno vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta

Potrebni sastojci:

 • 200g speltinog brasna 630
 • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
 • 300 ml vode
 • 3g suvog kvasca ( jedna ravna kafena kašičica)
 • 1 kašičica soli
 • 1/2 kašičice šećera

Priprema:

 1. Smlačiti vodu. U istu dodati šećer, so, kvasac i izmešati.
 2. Odmeriti i izmešati brašno.
 3. Čim kvasac počne da peni ( nakon minut - dva) dodati ga brašnu i zamesiti testo. Ja sve mešam u većoj plastičnoj posudi za mešanje testa za koju imam i poklopac. Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
 4. Sada pustiti neku finu muziku koja prija i mesiti testo narednih 10 minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug. i to sve direktno u činiji. Moze sve ovo i na radnoj površini ali je meni lakše u činiji, manje posla kasnije oko čišćenja.
 5. Nakon 10 minuta poklopiti ciniju ( ili prekriti tankom folijom ) i odložiti tokom noći testo u frižider.
 6. Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini ( sada se nece lepiti)
 7. Kalup za pečenje hleba blago nauljiti. Prebaciti testo u kalup, prekriti cistom krpom i ostaviti 2h da naraste.
 8. Peći na 200 C - 40 minuta.
 9. Kada se ispeče, hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi.

Dodatne Informacije

Obično zamesim hleb od spelte uveče i pečem ga naredno jutro. Mada možete i suprotno, da ga zamesite ujutru i pečete uveče. Takođe ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba ranije hleb , onda ga zamesite, ostavite  testo bar 2 h da odmori na sobnoj temperaturi, lagano ga premesite i stavite u kalup za pečenje i nakon novih  2h provedenih u kalupu stavite da se peče. 

author-avatar

Marina Erceg je urednik sajta Bio Prostor.

Nema komentara na "Hleb od spelte"

  Ostavi komentar

  Ili se prijavite sa Facebook nalogom