Šumsko pile – kremasti potaž

Priprema 15 minuta
Vreme pečenja 15 minuta
4 porcije komada
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ako do sada niste probali gljivu šumsko pile (poznatu i pod nazivom vrbovača) onda je sada idealna prilika. Na pijacama je možete najčešće naći tokom meseca maja do sredine juna, a izbija i kasnije tokom septembra.

Obzirom da spade u šumske gljive, potražite je na tezgama prodavaca samoniklih gljiva. U sezoni je ima i kod redovnih prodavaca pečuraka.

Cena joj je krece od 500 do 1000 dinara za kilogram. Ali je zasitna, tako da vam je 250g sasvim dovoljno za dve porcije. Specifična je po ukusu koji podseća na piletinu, pa otuda i naziva šumsko pile.

Kako prepoznati šumsko pile?

Šumsko pile je izrazito žuto–narandžaste boje i uglavnom raste na starim, oborenim stablima ili panjevima vrbe, hrasta, bagrema…).  Imala sam priliku da je vidim u prirodnom okruženju početkom septembra prošle godine na Avali, upravo na jednom oborenom stablu.

Lako se prepoznaje po lepezastom obliku, a raste u grupama. Tako da na jednom mestu može da se nabere značajna količina šumskog pileta.

Dobra vest je da nema svog otrovnog para među gljivama sa kojom bi mogli da je zamenite.

Generalno, hranljiva vrednost pečurki je velika. Ovi šumski plodovi izrazito su bogati proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima (pre svega vitaminima iz grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom).

Takođe, bogate su i mineralima – fosforom, natrijumom,kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom.

Priprema pred pripremu

Šumsko pile sadrži oksalnu kiselinu, pa spade u gljive koje se ne smeju jesti sirove.

Ukoliko umesto potaža želite da je ispečete (iseckanu na štapiće) ili pohujete, obavezno je prvo kratko kuvajte / blanširajte par minuta, kako bi se oksalna kiselina neutralisala.

Ostavite da se ocedi od viška vode i prohladi, a onda je dalje možete pohovati ili peći. Odlično se kombinuje i sa drugim gljivama.

U kombinaciji sa jelima od šumskog pileta nije preporučljivo da se pije alkohol, jer može da izazove stomačne tegobe, neprijatnost i nadutost u stomaku.

Kako je mesec maj pri kraju i kreću prvi junski dani, možda je ovo idealna prilika da probate ovu gljivu, ako do sada niste. Tako da nemojte je zaobići, ako se susretnete na pijaci.

Šumsko pile - kremasti potaž 1

Potaž od šumskog pileta – recept

Potrebni sastojci:

  • 250 g pečuraka šumsko pile ( ovog puta sam koristila mešavinu dve vrste pečuraka, šumsko pile i sunčanice)
  • Veza zeleni za supu (3 mlade šargarepe,1 pašknat i 1 koren peršuna)
  • 3 kašike hladno cedjenog ulja ( pogodnog za termičku obradu)
  • 1 štap praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 3 lovorova lista
  • 1/3 veze peršuna
  • 500 ml vode
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Praziluk iseći na kolutove i propržiti na ulju. Koja su hladno cedjena ulja pogodna za termičku obradu možete pročitati ovde.
  2. Kada praziluk omekša dodati dva izgnječena čena belog luka, a nakon minut i naseckane pečurke
  3. Sačekati 1-2 minuta da pečurke krenu da ispuštaju tečnost a onda dodati kašičicu suvog začina, lovorov list, kašičicu soli , naseckanu šargarepu, paškanat , peršun i na kraju naliti vodom.
  4. Kuvati 15 minuta u polu pokrivenoj šerpi, uz povremeno mešanje.
  5. Štapnim mikserom izblendirati smesu ( pre bledndiranja izvaditi lovorov list).
  6. Servirati porciju potaža posutog sa kašikom naseckanog peršunovog lista. Ako volite, možete  dodati u porciju i po kašiku kisele pavlake.

PREPORUKA:

Potaž od bundeve, za svaku preporuku.

potaz od bundeve

2 Responses

  1. Hvala draga Marina za odličnu ideju! Nisam probala šumsko pile a privlači me! Za svaku pohvalu je tvoj stav prema zdravoj hrani i zdravom načinu pripreme hrane koji nam predlažeš. Kod tebe nema mora!, nema obavezno! nema ko zna kakvih i ko zna odakle obaveznih začina, tipa senf u prahu! Šumsko pile možete i da pohujete i pečete, a da stavite i kašiku pavlake. Tako je! A svako prema izboru. Hvala ti na tome. Samo napred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 250 g pečuraka šumsko pile
  • Veza zeleni za supu (3 mlade šargarepe,1 pašknat i 1 koren peršuna)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 štap praziluka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica suvog biljnog začina
  • 3 lovorova lista
  • 1/3 veze peršuna
  • 600 ml vode
  • So i biber po ukusu

Priprema

  1. Praziluk iseći na kolutove i propržiti na ulju. Kada praziluk omekša, dodati beli luk, a nakon minut i naseckane pečurke. Sačekati 1-2 minuta da pečurke krenu da ispuštaju tečnost, a onda dodati kašičicu suvog začina, lovorov list, kašičicu soli , naseckanu šargarepu, paškanat, peršun i na kraju naliti vodom.
  2. Kuvati 15 minuta u polu pokrivenoj šerpi, uz povremeno mešanje.
  3. Štapnim mikserom izblendirati smesu (pre bledndiranja izvaditi lovorov list).
  4. Servirati porciju potaža posutog sa kašikom naseckanog peršunovog lista.
  5. Ako volite, možete dodati u porciju i po kašiku kisele pavlake.

Povezani recepti

potaz od bundeve

Potaž od bundeve

U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.

Lazanja od povrća

Povrtna lazanja

Povrtna lazanja je bogata povrćem, lagana, u skladu sa godišnjim dobom, a opet zasitna i u isto vreme jako ukusna!

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.