Povrtna lazanja je jelo koje tokom leta često pripremam. Za mene je lagana, u skladu sa godišnjim dobom, a opet zasitna i u isto vreme jako ukusna!
Lazanja me uvek asocira na odmor i more, koje sa nestrpljenjem očekujemo i ove godine, aroma začina je za to zaslužna.
Najčešće smo, do sada, išli na odmor u Grčku i to je uvek prilika da kupim mešavine usitnjenog suvog začinskog bilja, preporučeno za određena tradicionalna grčka jela, bogata povrćem.
Začinsko bilje pored prijatnog ukusa i mirisa koji daje jelima, veoma je bogato vitaminima i mineralima i imaju brojna lekovita svojstva. Stimulišu lučenje sokova za varenje, podstiču lakšu svarljivost jela i ublažavaju određene tegobe u organizmu.
Šta ima od začina u povrtnoj lazanji?
Origano je obavezni deo povrtne lazanje. On upravo pomaže varenju i stimuliše želudačne sokove, a efikasam je u lečenju upale disajnih organa, prehlade i glavobolje .
Majčina dušica deluje kao prirodni konzervans. Umiruje nerve i ublažava stomačne tegobe. A bosiljak se odlično slaže sa paradajzom. Pojačava varenje i apetit. Dodatno, ima umirujuće dejstvo i opušta.
Biber najpopularniji začin zastupljen u svim svetskim kuhinjama. Olakšava varenje hrane i deluje stimulativno na krvotok.
Recept – Povrtna lazanja
Potrebno:
- 15 kora za lazanju
- 1 srednja tikvica
- 1 manji plavi patlidžan
- 250g šampinjona,
- štap praziluka (ili veća glavica crnog luka)
- 2 srednje šargarepe
- ½ konzerve kukuruza šećerca (može i ne mora)
- 2 paradajza
- ½ konzerve pelata
- 1 kesica permezana za posipanje
Začini:
- 2 kašičice domaćeg suvog začina
- 1 kašičica majčine dušice,
- 1 kašičica origana
- ½ kašičice bosiljka
- biber i morska so po ukusu
Za bešamel:
- 0,5l biljnog mleka ili vode
- 30 grama putera ili maslinovog ulja
- 30 ga brašna
Priprema:
Fil:
- Praziluk isecite na kolutove. Naseckajte plavi patlidžan na kolutove, posolite i stavite ga 5-10 minuta da ostoji i pusti tečnost. A zatim ga naseckajte na kockice. Takođe na kockice naseckajte i tikvicu. I usitnite sitno šampinjone. A šargarepu narendajte na krupnije ( kao jabuku).
- Propržite praziluk na maslinovom ulju par minuta dok ne omekša, a zatim dodajte naseckane šampinjone i ostaviti ih da se prodinstaju u sopstvenom soku oko 10 minuta.
- Nakon toga dodajte pelat i kukuruz šećerac a onda i začine.
- Nakon 5 minuta dodajte tikvicu i plavi patlidžan, i ostavite par minuta da se sve fino ukrčka.
Bešamel:
- U šerpici otopite puter, dodajte brašno, sve zajedno sjedinite i kratko upržite.
- Zagrejte mleko/vodu do ključanja. Kada krene da ključa dodati brašno sa puterom uz konstantno mešalje. Kuvati 3-5 minuta da se zgusne.
Filovanje kora za lazanju:
- Na dno tepsije ( koristim pravougaonu manju đuvečaru) dodati i razmazati malo bešamela, a zatim poređati tri kore.
- Preko kora dodati fil, a preko fila malo narendane šargarepe i svež paradajz isečen na kolutove. Preko toga ponovo malo bešamela. Pa drugi red kora, fil, šargarepa i preko malo bešamela. I tako dok se ne potroše sve kore i fil. Svež paradajz ređati na svaki drugi red kora.
- Poslednji red kora bogato preliti sa preostalim bešamelom i posuti permezanom.
- Peći na 200 C – 40 minuta.
PREPORUKA
Preporučujem vam da pogledate i recept za paprike punjene sa sirom i jajima, recept za još jedan lagan letnji obrok.