Obožavam paprike u svim varijantama. Najviše volim da jedem svežu i to onu zelenu duguljastu, poznatu pod nazivom šilja. Krupne crvene nisu moj broj, ne mame me.
Iako su u našem narodu popularne krupne, crvene, ravne, dvostrane, velike gotovo kao šaka ( kurtovka, slonovo uvo), radije biram makedonke. One su manje, uže, narandžaste i svetlo crvene boje.
Uvek se držim toga da na pijaci nabavljam povrće u sezoni, ali ga u sezoni , kada je i najlepše i najpovoljnije, ostavljam i za zimske mesece. Tako da se u mom skromnom zamrzivaču, našlo mesta i za pečene paprika i babure za punjenje.
Ukiseljena paprika takozvana „turšija“ zadržava osobine sveže paprike. Sa paprikom u istom postupku mogu da se ukisele i krastavci, karfiol, zeleni paradajz… Na ovaj način, se za zimu dobija jako zdrava hrana.
Paprika je vrlo bogata vitaminom C, dva puta više nego limun i narandža, zato je jako korisna tokom zimskih meseci.
Suve punjene paprike
Tokom zimskih meseci na pijacama se mogu kupiti suve paprika. Ovo je još jedan fenomenalan način da se paprika konzumira i van sezone.
Suve punjene paprike su specijalitet i neizostavno jelo kako na posnim slavama, tako i tokom ostalih praznika. A ukoliko i vi slavite Božić, kao moja porodica, ove paprika su preporuka za trpezu na Badnje veče.
Kod nas će biti na meniju puno svežih salata, prebranac i naravno punjene suva paprika. Ali zaista ne treba čekati nikakvu posebnu priliku da bi ste uživali u ovom ukusnom jelu.
Recept za punjene posne suve paprika sam dobila pre 10 godina od koleginice koja ih je pripremala kao deo svoje posne slavske trpeze. Malo sam ga samo modifikovala. Glavna modifikacija tog izvornog recepta je da sam izbacila zapršku, koja se dodavala pri kraju pripreme.
Pre nego što pređem na recept, dodala bih samo da je neophodno da paprike lepo isperete pod vodom i očistite od semena. A sve pre potapanja u mlaku vodu. Ovo je bitno, jer seme zna da zaljuti papriku i kompleto jelo.
Da bi se osetio ukus svake namirice iz fila i ukus paprike, bitno je da se dobro očisti paprika od semena.
PREPORUKA:
Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za još jedno posno jelo, sočne Bukovače u paradajz sosu.
Za recept za Suve punjene paprike, skroluj naniže.