Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.
Obradujte sebe, porodicu ili prijatelje sa ovom ukusnom i hranljivom čorbom i poslužite je sa hrskavim komadićima prepečenog hleba.
Jednostavno se i brzo priprema (biće na stolu za oko 35 minuta) a zagrejaće vas tokom hladnih, snežnih zimskih dana.
Krem paradajz čorba je posna, veganska, bez glutena, bogata vlaknima, hranljiva i zdrava.
U nastavku teksta saznaćete:
Koji su sastojci korišćeni kod propreme paradajz čorbe i sa kojima ih zameniti
Dodatne predloge za serviranje čorbe
Sastojci korišćeni u pripremi paradaz čorbe i šta umesto…
Maslinovo ulje
Koristite hladno ceđeno ili maslonovo ulje od komine masline koje je pogodno za kuvanje. Maslinovo ulje možete zameniti uljem od koštica grožđa.
Crni luk
Crni luk je važan i nezamenljiv sastojak svake dobre čorbe. Birajte između klasičnog ili ljubičastog luka, nema greške koji god da izaberete.
Beli luk
Beli luk dodajte u svežem stanju iseckan ili izgnječen. Nemojte ga zaobići obzirom da deluje kao antiseptik i poboljšava probavu, a svojom aromom obogatiće ukusu čorbe.
Kao zamenu za svež beli luk možete koristiti beli luk u prahu.
Šargarepa
Prilikom kupovine šargarepe proverite da li miriše, da li je slatkstog mirisa. Ništa gore od bezukusne šargarepe koje nema miris.
Nasekajte šargarepu na kolutove ili sitnije kockice, kako vam je lakše, jer će se svakako izmiksati na kraju.
Beli krompir
Beli kropir dodatno će pojačati nutritivnu vrednost čorbe, učiniti je krastijom i ukusnijom.
Stabljike celera rebraša
Celer rebraš je celer bez korena koji se koristi za pripremu soka od celera. Jako je aromatičan i obogatiće ukus paradajz čorbe.
Očistite štapove od viška lišća i iseckajte na manje komade kako bi se dobro skuvao.
Paradajz pelat
Kupite seckani paradajz na kockice u konzervi ili ukoliko imate svoj domaći kuvani paradajz koristite njega.
Začini i začinsko bilje
Od biljnih začina preporučujem da koristite: suvi začin, biber u prahu, mlevenu slatku crvenu papriku, svež ili sušeni bosiljak i so.
Dodajte malo ljute papričice ako želite dodatno da se zagrejete i pojačate cirkulaciju..
Slobodno prilagodite izbor začine prema sopstvenom ukusu.
Ponekad tokom kuvanja dodam i lovorov list koji uklonim iz čorbe nakon kuvanja a pre miksanja. Možete dodatu pri serviranju paradajz čorbe i svež peršun ako ga volite.
Saveti za pripremu čorbe
Sledi nam malo pripremnog posla pre nego što stavimo povrće da se kuva za našu čorbu.
- Operite i isecite povrće pre nego ga stavite da se kuva.
- Očistite i sitno naseckajte crni i beli luk (ručno nožem ili u seckalici)
- Šargarepu i celer nasecite na kolutove brže će se kuvati.
- Beli krompir operite, oljuštie i isecite na kockice kako bi se potpuno skuvao.
- Obratite pažnju kada supa proključa da nastavite da je kuvate na umerenoj temperaturi. Povremeno je promešajte tokom 15 minuta kuvanja
- Za kraj kod miksanja/ blendanja supe u čorbu, obatite pažnju da je povrće dobro izmiksano jer u ovoj paradajz čorbi nebi trebalo da ima većih komada povrća.
Čorba treba da je potpuno glatka i kremasta. Za tu namenu možete koristiti štapni mikser ili blender (samo ukoliko vaš blender ima opciju blendiranja vrele tečnosti).
Paradajz čorba recept
Za pripremu paradazj čorbe dovoljne za 4-6 osoba, potrebne su vam sledeće količine navedenih namirnica:
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe srednje
- 2 štapa celera (rebraš)
- 1 srednji beli krompir
- 2 kašike maslinovog ulja
- Konzerva pelata (kockice) – 400g
- 800 ml vode
- Začini (po kašičica): suvi začin, bosiljak, so, tucana slatka paprika i biber po ukusu
Postupak pripreme čorbe od paradajza
- Na maslinovom ulju kratko prodinstati naseckan luk, šargarepu i celer svega 2 minuta. Zatim im dodati pelat i krompir. Dodati začine i sve kratko još prodinstati 2-3 minuta
- Zatim naliti povrće sa vodom i kuvati kada proključa na srednjoj temperaturi 15 minuta.
- Nakon što je povrće skuvano izmiksati štapnim mikserom supu u kremastu čorbu.
- Poslužiti toplu čorbu uz komadiće prepečenog hleba.
Dodatni predlozi za serviranje čorbe
Paradajz čorba se može servirati uz prepečene komadiće hleba – krutone, krekere, kriške svežeg hleba ili spelta štapiće.
Budite slobodni da obogatite svoju paradajz čorbu kašikom kisele pavlake, naseckanom ljutom papričicom ili samo svežim peršunom.
Još predloga za supe i potaže
NAPOMENA
Ako vam preostane praradajz čorba, čuvajte je u frižideru. U frižideru paradajz čorba može da se čuva 5 dana.
Zagrevajte ponovo samo onoliko koliko ćete da pojedete po obroku. Nemojte zagrevati svu količinu preostale čorbe i ponovo je vraćati u frižider.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko ste isprobali recept za paradajz čorbu sa povrćem, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.