Pretraga

Ovseni keksići sa bananom i bundevom

Priprema 10 minuta
Vreme pečenja 20 minuta
10 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Ovi ovseni keksići sa bananom i bundevom su bez brašna, posni, biljni, a ako kao zaslađivač izaberete neku drugu tečnu opciju umesto meda, biće i vegan friendly.

Jednostavno se pripremaju od svega par sastojaka: banana, bundeva, puter od orašastih plodova i tečni zaslađivač.


Sočni su i mekani, najlepši topli tek izašli iz rerne. Provereno su dobra kombinacija kako za zdrav doručak, tako i za užinu.

Ovseni keksići sa bananom i bundevom 1


Do kombinacije bundeve i banana u pripremi ovsenihih keksića sam došla iz želje da iskoristim preostala 3 komada pečene bundeve od prethodnog dana.


Koristite ovaj spoj namirnica za ovsene keksiće sa bananom i bundevomm kao osnovu, uz druge dodatke kao što su: suvo grožđe, brusnice, orasi, lešnici… Budite slobodni da eksperimentišete sa dodacima kako bi dobili svoje savršene ovsene keksiće.

Sastojci korišćeni u pripremi ovsenog keksa


Ovsene pahiljice


Ovsene pahuljice obiluju mineralima i vitaminima B grupe, pa i nije tako čudno zašto su postale planetarno popularna opcija za doručak i u pripremi slatkiša.


U pripemi ovsenih keksića sa bananom koristila sam krupne ovsene pahuljce od celog zrna ovsa, ali su podjednako dobra opcija i sitnije tj. usitnjene pahuljice.


Banane


Banana spada medju najzdravije voce. Bogata je vitaminom B6 i triptofanom, koji podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormon sreće.


Takodje sadrže i vitamin C, magnezijum i gvožđe. Možete ih jesti svaki dan. U našoj kući je upravo tako. Banana je voće koje gotovo uvek moramo da imamo u kući.


U izradi ovsenih keksića koristite zrele banane, one su slađe pa su time i izvor slatkoće. Ponekad su toliko slatke da dodatni zaslađivač nije potrebno dodavati.


Bundeva


Koristila sam u pripremi ovih keksića pečene komade muskantne tikve.


Za sve vrste bundeve je zajedničko da su bogate: karotenom ili provitaminom A, vitaminom C, i vitaminima B grupe – B1, B2, B3, B6 ali i nijacinom i folnom kiselinom.


Od minerala bogate su: kalijumom, kalcijumom gvožđem, fosform, selenom, cinkom, magnezijum ali i biljnim proteinima i belančevinama.
Obiluju biljnim vlaknima te su lako svarljive i povoljno utiču na digestivni trakt.


Više o bundevi pročitajte u članku:


Umesto bundeve možete koristiti pasiranu pečenu (kuvanu) jabuku.


Puter od kikirikija


Kikiriki puter ne kupujem, pravim ga sama u multipraktiku najčešće od kupovnog blanširaanog kikirikija.
Umesto putera od kikirikija možete koristiti i puter od drugih orašastih plodova ili maslinovo, kokosovo ulje, gi puter ili običan (mlečni) puter ya vegetarijansku varijanstu keksića.

Med


Domaći med ali i bilo koji drugi tečni zaslađivači se mogu koristiti ( agavin sirup, javorov sirup…). Ponekad dodatni zalslađivač nije ni potreban, posebno ako koristite zrale banane ili je još i bundeva slatka.

Crna čokolada

Komadići crne čokolade su se su se savrešno uklopili u slatkastu notu testa od banane i bundeve. Umesto komadića crne čokolade možete koristiti i druge opicije: orašaste plodove, brusnice, suvo grožđe…

Ovseni keksići sa bananom i bundevom 2

Ovseni keksići sa bananom i bundevom

Potrebni sastojci za 10 keksića

  • 3 komada pečene bundeve (koristila sam muskatnu tikvu)
  • 2 zrele banane
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 2 kašičice meda
  • 1 + ½ šolje ovsenih pahuljica (šolja 200 ml)
  • 50g seckane crne čokolade
  • Pola kašičice cimeta

Priprema:

  • Ispasirati zajedno bananu, bundevu (ohlađenu), med i puter od kikirikija.
  • Dodati u smasu ovsene pahuljice i cimet, sve lepo sjediniti.
  • Na kraju umešati i seckanu crnu čokoladu.
  • Od po kašike smese formirati kolačiće i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  • Peći ih u zagrejanoj rerni na 180C – 20 minuta, da lepo porumene.

Napomena: Bundeva (ili pasirana pečena/ kuvana jabuka) treba da bude potpuno ohlađena pre mešanja sa preostalim sastojcima.

Čuvanje ovsenih keksića: Čuvajte keksiće u posudi sa poklopcem (najbolje staklenoj) kako se nebi isušili.

Najbolje je da ih pojedete u narednih 3-5 dana.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko ste isprobali recept za ovsene keksiće sa bananom i bundevom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

JOŠ RECEPATA ZA KEKSIĆE

Moj ovseni keks bez brašna

Keksići – Gingerbread

Keks pun ljubavi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 3 komada pečene bundeve (koristila sam muskatnu tikvu)
  • 2 zrele banane
  • 1 kašika putera od kikirikija
  • 2 kašičice meda
  • 1 + ½ šolje ovsenih pahuljica (šolja 200 ml)
  • 50g seckane crne čokolade
  • Pola kašičice cimeta

Priprema

  1. Ispasirati zajedno bananu, bundevu (ohlađenu), med i puter od kikirikija.
  2. Dodati u smasu ovsene pahuljice i cimet, sve lepo sjediniti.
  3. Na kraju umešati i seckanu crnu čokoladu.
  4. Od po kašike smese formirati kolačiće i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180C – 20 minuta, da lepo porumene

 

Napomena: Bundeva (ili pasirana pečena/ kuvana jabuka) treba da bude potpuno ohlađena pre mešanja sa preostalim sastojcima.

Povezani recepti

Kremasta paradajz čorba - Čorba od paradajza recept Bio Prostor

Paradajz čorba sa povrćem

Ova paradajz čorba je kremasta, aromatična i punog ukusa. Sveže povrće, začini i paradajz, kao glavni sastojci paradajz čorbe, su se savršeno uklopili.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.