Ovi ovseni keksići sa bananom i bundevom su bez brašna, posni, biljni, a ako kao zaslađivač izaberete neku drugu tečnu opciju umesto meda, biće i vegan friendly.
Jednostavno se pripremaju od svega par sastojaka: banana, bundeva, puter od orašastih plodova i tečni zaslađivač.
Sočni su i mekani, najlepši topli tek izašli iz rerne. Provereno su dobra kombinacija kako za zdrav doručak, tako i za užinu.
Do kombinacije bundeve i banana u pripremi ovsenihih keksića sam došla iz želje da iskoristim preostala 3 komada pečene bundeve od prethodnog dana.
Koristite ovaj spoj namirnica za ovsene keksiće sa bananom i bundevomm kao osnovu, uz druge dodatke kao što su: suvo grožđe, brusnice, orasi, lešnici… Budite slobodni da eksperimentišete sa dodacima kako bi dobili svoje savršene ovsene keksiće.
Sastojci korišćeni u pripremi ovsenog keksa
Ovsene pahiljice
Ovsene pahuljice obiluju mineralima i vitaminima B grupe, pa i nije tako čudno zašto su postale planetarno popularna opcija za doručak i u pripremi slatkiša.
U pripemi ovsenih keksića sa bananom koristila sam krupne ovsene pahuljce od celog zrna ovsa, ali su podjednako dobra opcija i sitnije tj. usitnjene pahuljice.
Banane
Banana spada medju najzdravije voce. Bogata je vitaminom B6 i triptofanom, koji podstiču stvaranje seratonina, poznatog kao hormon sreće.
Takodje sadrže i vitamin C, magnezijum i gvožđe. Možete ih jesti svaki dan. U našoj kući je upravo tako. Banana je voće koje gotovo uvek moramo da imamo u kući.
U izradi ovsenih keksića koristite zrele banane, one su slađe pa su time i izvor slatkoće. Ponekad su toliko slatke da dodatni zaslađivač nije potrebno dodavati.
Bundeva
Koristila sam u pripremi ovih keksića pečene komade muskantne tikve.
Za sve vrste bundeve je zajedničko da su bogate: karotenom ili provitaminom A, vitaminom C, i vitaminima B grupe – B1, B2, B3, B6 ali i nijacinom i folnom kiselinom.
Od minerala bogate su: kalijumom, kalcijumom gvožđem, fosform, selenom, cinkom, magnezijum ali i biljnim proteinima i belančevinama.
Obiluju biljnim vlaknima te su lako svarljive i povoljno utiču na digestivni trakt.
Više o bundevi pročitajte u članku:
Umesto bundeve možete koristiti pasiranu pečenu (kuvanu) jabuku.
Puter od kikirikija
Kikiriki puter ne kupujem, pravim ga sama u multipraktiku najčešće od kupovnog blanširaanog kikirikija.
Umesto putera od kikirikija možete koristiti i puter od drugih orašastih plodova ili maslinovo, kokosovo ulje, gi puter ili običan (mlečni) puter ya vegetarijansku varijanstu keksića.
Med
Domaći med ali i bilo koji drugi tečni zaslađivači se mogu koristiti ( agavin sirup, javorov sirup…). Ponekad dodatni zalslađivač nije ni potreban, posebno ako koristite zrale banane ili je još i bundeva slatka.
Crna čokolada
Komadići crne čokolade su se su se savrešno uklopili u slatkastu notu testa od banane i bundeve. Umesto komadića crne čokolade možete koristiti i druge opicije: orašaste plodove, brusnice, suvo grožđe…
Ovseni keksići sa bananom i bundevom
Potrebni sastojci za 10 keksića
- 3 komada pečene bundeve (koristila sam muskatnu tikvu)
- 2 zrele banane
- 1 kašika putera od kikirikija
- 2 kašičice meda
- 1 + ½ šolje ovsenih pahuljica (šolja 200 ml)
- 50g seckane crne čokolade
- Pola kašičice cimeta
Priprema:
- Ispasirati zajedno bananu, bundevu (ohlađenu), med i puter od kikirikija.
- Dodati u smasu ovsene pahuljice i cimet, sve lepo sjediniti.
- Na kraju umešati i seckanu crnu čokoladu.
- Od po kašike smese formirati kolačiće i ređati ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- Peći ih u zagrejanoj rerni na 180C – 20 minuta, da lepo porumene.
Napomena: Bundeva (ili pasirana pečena/ kuvana jabuka) treba da bude potpuno ohlađena pre mešanja sa preostalim sastojcima.
Čuvanje ovsenih keksića: Čuvajte keksiće u posudi sa poklopcem (najbolje staklenoj) kako se nebi isušili.
Najbolje je da ih pojedete u narednih 3-5 dana.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko ste isprobali recept za ovsene keksiće sa bananom i bundevom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.
JOŠ RECEPATA ZA KEKSIĆE