Proteinski krekeri sa brašnom od leblebija. Brašno od leblebija je bogato proteinima, sadrži 22g proteina na 100g proizvoda. Dobija se od sušenih ili sirovih leblebija.
Kako ne jedem meso, trudim se da uz svaki obrok unesem proteine kroz neku od namirnica. Otuda dodajem u šejkove, smoothie obavezno i kokosov ili konopljin protein, koristim dosta i proteinska brašna lana, bundeve, kokosa, leblebija i dr.
Aroma brašna od leblebija u kombinaciji sa aromom kima u zrnu dominira ovim krekerima, savršeno se međusobno uklapaju i dopunju.
Proteinski krekeri su zdrava grickalica sama za sebe, a dobro se kombinuju uz svežu salatu ili neki sos kao namaz od suncokreta ili gvakamole sos. Posni su i bez glutena.
Leblebija, slanutak, naut, su različiti nazivi za istu biljku
U biohemijskom sastavu, leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki. 100g leblebija sadrži: 6g masti, 61g ugljenih hidrata, 22 g proteina, 13g vlakana. Bogata je gvožđem, kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom.
Količina gvožđa koju sadrži, čak i kuvana, a to je dva puta više nego ista količina mesa, dovoljan je razlog da je uvrstimo i redovnije koristimo u ishrani.
Leblebiju možemo da koristimo kuvanu (supa od leblebija, varivo , dodatak salatama), kao namaz (humus od leblebija), mleti u brašno i koristiti u pripremi hleba od leblebija i peciva, ili peći i jesti kao grickalicu.
Proteinski krekeri sa brašnom od leblebija – recept
Za ovu zdravu grickalicu potrebni su vam sledeći sastojci.
Potrebni sastojci:
- 200 g brašna od leblebija
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica kurkume u prahu
- 1 kašika kima u zrnu
- 2 kašike suncokreta
- 2 kašike čia semena
- 2 kašike lana (samlevenog )
- ¼ šolje kokosovog ulja (50 ml)
- 2 kašike susamovog putera (tahinija)
- 125 ml tople vode.
Postupak priprema:
- Uključiti rernu da se zagreje na 180C.
- Pomešati sve suve sastojke;
- Dodati im vlažne: kokosovo ulje, susamov puter i vodu i zamesiti testo, prvo kutlačom, a onda umestiti rukama.
- Rastanjiti testo za krekere oklagijom između dva papira za pečenje jer je testo lepljivo.
- Staviti da se peče u zagrejanu rernu 25 minuta.
- Nakon 15 minuta izvaditi testo i nožem preseći po dužini i širini. zatim vratiti u rernu testo na preostalih 10 minuta.
- Krekeri sa brašnom od leblebija su gotovi. Stavite ih na rešetku od šporeta da se prohlade i uživajte.
Krekere čuvajte u hermetički zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi.
PREPORUČUJEM:
Ukoliko ste ljubitelj zdravih slanih grickalica, preporučujem vam da isprobate i moj recept za krekere sa semenkama. Ovi krekeri su takođe bez glutena i posni, ali i bez brašna.