Pretraga

Hleb od spelte

Priprema 20 minuta
Vreme pečenja 40 minuta
14 komada
Facebook
Pinterest
WhatsApp

Ovo je jednostavan, provereni recept za hleb od spelte. Za njegovu pripremu vam je potrebno svega 5 sastojaka: brasno od spelte, voda, suvi kvasac, so i malo sećera. Bez dodavanja ulja.

Ako želite da pripremite domaći hleb od spelte, a nemate svoj recept, držite se ovog mog proverenog recepta. Uvek uspeva, nema greške. Ovaj hleb od spelte može da vam stoji par dana, bez da promeni ukus.

Hleb od spelte 1

Zašto toliko volim speltu i najčešće spremam baš hleb od spelte?

Tema o spelti zaslužuje jedan poseban post u segment BIO priča. Do tada evo ukratko moje priče koja me je dovela do spelte.

Nekada sam bila veliki ljubitelj proizvoda od testa i hleba, ustvari i dalje sam. Bilo je nezamislivo da mi obrok prođe bez hleba na stolu, ali su onda, proizvodi pripremljeni od belog brašna, počeli da mi smetaju.

Nakon konzumiranja belog hleba ili peciva pripremljenih od pšeničnog belog brašna, stomak bi mi se naduo, imala bih neprijatnost i gasove, a neretko bih, sutradan, dobila i zatvor.

Tako očigledno da mi belo brašno ne prija. Stomak mi je slao svaki put iste opomene.

Ovakva reakcija mog organizma na belo pšenično brašno me je navela da hleb i proizvode od belog brašna potpuno izbacim iz ishrane.

Jer svaki put kada bih zaboravila i pojela nešto od pšeničnog brašna (a što mi se i dan danas desi, posebno kada sam na odmoru) koštalo bi me novih neprijatnih tegoba koje bi ubrzo bile tu.

Prednosti spelte

Onda sam otkrila speltu. Pokazalo se da mnogi ljudi koji su intolerantni i/ili alergični na pšenicu, su tolerantni na speltu, što je i moj slučaj.

Ovo ne uključuje ljude obolele od celijakije, jer spelta, mada u manjoj količini, takođe sadrži gluten kao i pšenica.

Spelta ima debelu opnu koja bolje štiti zrno od insekata i pesticida i drugih otrovnih materija, što je njena dodatna prednost.

Plus za speltu je i što je nutritivno bogatija i hranljivija u odnosu na pšenicu. Pri tome, hranljive materije iz spelte ne opterećuju probavni sistem, organizam ih lako usvaja i vari, pa brzo ulaze u krvotok.

Hleb od spelte i uopšte spelta u ishrani, preporučuje se iscrpljenim, slabim osobama npr. u slučaju dijareje, konstipacije, slabog varenja, grčeva, kao i raznih drugih poremećaja varenja i bolesti digestivnog trakta.

Hleb od spelte recept

Hleb više nije obavezni deo obroka moje porodice, a kada pozelimo da jedemo neki od namaza za doručak ili nam se prosto prijede hleb, onda volim da ga sama umesim.

Naravno, tada je izbor najčešće na hleb pripremljen sa speltinim brašnom.

Potrebni sastojci:

  • 200g speltinog brasna TIP 630 ili mekog speltinog brašna
  • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
  • 300 ml vode
  • 3g suvog kvasca (jedna ravna kafena kašičica)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice nerafinisanog šećera ili meda

Priprema:

  1.  Smlačiti vodu. U istu dodati zaslađivač, so, kvasac i izmešati.
  2.  Odmeriti i izmešati brašno.
  3.  Čim kvasac počne da peni (nakon minut – dva) dodati ga u brašno i zamesiti testo. Ja sve mešam u većoj posudi za mešanje testa za koju imam i poklopac. Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
  4.  Sada pustiti neku finu muziku koja vam prija i mesiti testo narednih 5 minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug i to sve direktno u činiji. Moze sve ovo i na radnoj površini, ali je meni lakše u činiji, manje posla kasnije oko čišćenja.
  5.  Nakon 5 minuta poklopiti ciniju (ili prekriti tankom folijom) i odložiti tokom noći testo u frižider.
  6.  Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini (sada se uopšte nece lepiti).
  7. Prebaciti testo u kalup za pečenje hleba (koji ste obložili papirom za pečenje), prekrijte ga cistom krpom i ostaviti 1h da naraste.
  8.  Peći na 200 C – 40 minuta.
  9.  Ispečen hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi pre rezanja.
hleb od spelte

Hleb obično zamesim uveče i pečem naredno jutro. Mada možete i suprotno, da ga zamesite ujutru i pečete uveče.

Hleb od spelte bez noćnog odmaranja testa u frižideru

Ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba ranije hleb, onda ga samo zamesite i ostavite testo u činiji na 1h, da odmori na sobnoj temperaturi. Potom ga lagano premesite i stavite u kalup za pečenje. Nakon novih 1h, spreman je za rernu i pečenje.

HVALA VAM NA POVERENJU

Ukoliko isprobate recept za hleb od spelte zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.

Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.

Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.

SAZNAJ VIŠE

Predlažem vam da isprobate još jedan recept za jako ukusan i nutritivno bogat hleb – Hleb od leblebija.

hleb od leblebija

Još recepata za hleb ili zamena za hleb

Bezglutenski hleb od palente

Banana hleb

Spelta štapići

Lagane projice

6 Responses

  1. Hleb je prosto odličan, nisam očekivao da će ukusu biti na nivou hlebova od pšeničnog brašna. Hvala za recept.
    @ Dragan – izgleda da samo momci prave hleb, kakva su vremena došla 🙂

  2. Pravila sinoć, jutros probali!! Mekan, sočan i ukusan. Preporuka jer ga i deca jedu.
    Hvala za recept 👌

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sastojci

  • 200g speltinog brasna TIP 630 ili meko speltino brašno
  • 220 g speltinog integralnog brasna od celog zrna
  • 300 ml vode
  • 3g suvog kvasca (jedna ravna kafena kašičica)
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice nerafinisanog šećera

Priprema

  1. Smlačiti vodu. U istu dodati šećer, so, kvasac i izmešati.
  2. Odmeriti i izmešati brašno u posudi za mešanje testa.
  3. Čim kvasac počne da peni (nakon minut – dva) dodati ga brašnu i zamesiti testo.  Testo je mekano i lepljivo i baš takvo i treba da bude.
  4. Sada pustiti neku finu muziku koja prija i mesiti testo narednih 5minuta. Prstima lagano odvajati od zidova posude pa u krug i to sve direktno u činiji.
  5. Nakon 5 minuta poklopiti ciniju (ili prekriti tankom folijom) i odložiti tokom noći testo u frižider.
  6. Ujutru testo izvaditi iz činije i lagano premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini (sada se testo nece lepiti). Zatim ga vratite u činiju,  prekrijte  cistom krpom i ostaviti 1h da naraste.
  7. Prebaciti testo u kalup za pečenje hleba (koji ste obložili papirom za pečenje). Peći u zagrejanoj rerni na  200 C – 40 minuta.
  8. Kada se ispeče, hleb uviti u krpu i sačekati oko 1h da se prohladi pre sečenja.

Ako vam nije zgodno da čekate ceo dan ili noć, jer vam treba hleb ranije,  onda ga zamesite i ostavite testo u činiji bar 1h da odmori na sobnoj temperaturi. Potom ga lagano premesite i stavite u kalup za pečenje. Nakon novih 1h, stavite ga da se peče.

Povezani recepti

hleb od palente

Bezglutenski hleb od palente

Palenta u kombinaciiji sa povrćem, tikvicom i šargarepom. Puno je varijanti u kojima možete koristiti bezglutenski hleb od palente.

BIO PROSTOR

Ukoliko imate pitanje, sugesiju ili predlog za saradnju pišite mi.