Pirinač sa tikvicom i patlidžanom je savršen prilog uz ribu, bareno ili grilovano povrće ili supu od mahunarki. Pripremljenog na ovaj način, koristim ga najčešće uz supu od leblebija ili sočiva.
Koristim ga i kao samostalni obrok ali u tom slučaju dodam i sitno naseckane šampinjone.
Da bi prilog od pirinča bio sočan, potrebno je dovoljno tečnosti.
Količina potrebne tečnosti varira u zavisnosti od kvaliteta pirinča i količine vode iz povrća. Ako vam nakon 15 minuta kuvanja gotovo sva voda ispari, dodajte još pola čaše vode. Sačekajte da proključa, a onda sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji poklopljeno bar 15 minuta.
Kada odstoji, pirinač će upiti sav višak tečnosti, biti mekan i sočan.
Pirinač sa tikvicom i patlidžanom recept
Potrebni sastojci:
- 1 štap praziluka
- 1 zelena paprika, šilja
- 1 manja tikvica
- 1 manji patliđan
- 1 šolja integralnog pirinča
- 2 + 1/2 šolje vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičice mirođije
- biber po ukusu
- 2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
- Plavi patlidžan oljuštiti, narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Nakon toga ga narezati na kockice.
- Tikvice ošuštiti i narezati na kockice
- Pirinač dobro isprati u par voda i ostaviti potopljenog u poslednjoj vodi dok ne dođe vreme da se doda (bar 10 minuta).
- U šerpu sipati ulje, kada se zagreje dodati sitno seckan praziluk i papriku i propržiti par minuta.
- Dodati proceđen pirinač, naseckanu tikvicu, patlidžan i naliti vodom
- Zatim začine: so, mirođiju, biber i sve dobro izmešati.
- Kada proključa, kuvati na tihoj vatri 15 minuta. Nakon 15 minuta isključiti ringlu i ostaviti poklopljen još oko 15 minuta bez otvaranja poklopca.
Ukoliko u 4-tom koraku uz praziluk i papriku dodate i 200g seckanih šampinjona, dobiće te ukusan obrok sam za sebe.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko isprobate recept za prilog od Integralnog pirinača sa tikvicom i patlidžanom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.
SAZNAJ VIŠE
Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept Supa od leblebija uz koju je prilog od pirinač sa tikvicom i palidžanom obavezan dodatak.
JOŠ RECEPATA SA INTEGRALNIM PIRINČEM