Potaž od bundeve okrepljuje i prija tokom jesenjih dana. Ako se organizujete i bundevu ostavite u zamrzivaču, onda potaž možete brzo i lako pripremiti i uživati u istom tokom svih zimskih meseci.
U pitanju je posni potaž od bundeve sa kokosovim mlekom koji mu daje laganu, kremastu strukturu.
Potaž od bundeve – Recept
Za potaž (4 porcije) potrebni sastojci:
- 1/2 manje glavica crnog luka;
- 2 šargarepe
- 300 g bundeve isečene na kockice
- 4 dl vode
- 100 ml kokosovog mleka
- Suvi začin, so i biber po ukusu
Priprema:
- Na malo maslinovog uljua (na srednjoj temperatur) propržiti sitno naseckan luk.
- Nakon što luk omekša dodati vodu. Kada voda proključa ubaciti naseckanu šargarepu na kolutove i nastaviti sa kuvanjem.
- Nakon 5 minuta kuvanja, dodati bundevu naseckanu na kockice. Kuvati sve zajedno još 10 minuta.
- Na samom kraju dodati so i biber po ukusu.
- Odložiti šerpu sa strane i kada se malo prohladi prebaciti u blender, dodati kokosovo mleko i izblendirati. Za ovu potrebu može da poslući i štapni mikser.
Predlog za serviranje
Potaž od bundeve servirati:
- posut semenkama bundeve uz dodatak kašičice hladno ceđenog bundevinog ulja i naseckan svež list peršuna ili korijandera.
- Uz kockice prepečenog integralnog hleba.
SAZNAJ VIŠE
Preporučujem vam da pročitate BIO Priču – Bundeva u glavnoj ulozi i saznate koje sve vrste bundeve postoje, koje su zdravstvene koristi od kozumiranja bundeve i još zanimljivih stvari o kraljici jeseni.