Kiflice sa sirom od speltinog brašna, mekane i mirisne. Savršene za doručak ili verčeru. Nezaobilazni deo odrastanja i uvek rado viđene kao deo posluženja za sve prilike.
Kiflice sa sirom pričaju svoje priče
Kiflice sa sirom pričaju i priče. Pričaju o mojoj majci koja je ustajala rano ujutru pre svih, nebili ih spremila nama tople za doručak.
Pričaju i o tetkinim kiflicama na tanjiriću, odvojene samo za mene, svakoj savršenoj i posutoj susamom.
Pričaju i o mom nestrpljenju, ako sam ustala ranije ujutru, a one još nisu gotove.
Sada pričaju priču i moje dece koja ih obožavaju za doručak ili večeru uz šolju jogurta i na čijim su rođendanima omiljeni deo posluženja.
Kiflice sa sirom mislim da nikada neće izaći iz domova. Možete da ih kupite i u pekarama, ali ove koje sami pripremite su zdravija varijanta jer nemaju margarina, rafinisanog šećera i pekarskih aditiva.
Dodatno su hranljivije i zdravije ako ih spremate od integralnog brašna ( pšeničnog, speltinog…).
Ljubav prema proizvodima od testa
Moja mama je Slavonka, pa u skladu sa poreklom, bila je vrsna u pripremanju proizvoda od testa, počevši od študli i testenine, pa do hleba i kiflica.
Ipak, nikako nisam uspevala da ukačim njen recept i meru za kiflice sa sirom. Moram priznati da sam brzo i odustajala i to vidno ljuta čim bi njena receptura krenula da niže sastojke, a bez konkretnih mera.
Tako je to išlo sve dok nisam ostala trudna.
Pred kraj trudnoće, usled dosta slobodnog vremena, krenula da eksperimentišem po kuhinji. Među prvim receptima koje sam savladala kada su testa u pitanju i to ispobavaljući i kombinujući razne recepte sa neta, su upravo kiflice sa sirom.
Pri tome sam se trudila da kombinacijom namirnica, uvek da dobijem jednu zdraviju varijantu tradicionalnih recepata za kiflice sa sirom.
Korišćene namirnice i predlog zamene
Brašno
U pripremi kiflica koristim najčešće tamno speltino brašno ili kombinaciju speltinog mekog (ili tamnog ) brašna i integralnog brašna celog zrna spelte.
Umesto integralnog brašna od spelte, možete koristiti i druga integralna brašna kao: pšenično, heljdino i dr. Pri tome odnos neka bude 1:1 koliko mekog brašna, toliko i integralnog brašna.
Svež pekarski kvasav
Volim da zamesim testo sa svežim pekarskim kvascem. Možete koristiti i suvi kvasav kao zamenu. U slučaju suvog kvasca ide jedna kesica suvog kvasca ( 6-7g) na 500g brašna.
Možete koristiti i divlji kvasac za pripremu kiflica sa sirom. Na ovaj način dobićete zaista zdrave kiflice sa sirom. O načinu pripreme kiflica sa divljim kvasem pišem vam uskoro.
Mleko
Umesto mleka možete zamesiti kiflice i sa vodom.
Ulje
Maslnovo ulje je uvek moj izbor broj 1, ali umesto njega možete koristiti i druga ulja po želji.
Jaja
Po mogućstvu domaća jaja.
Sitan sir
Sir za filovanje kiflica. Najčešće biram sitan sir za pite, mada možete koristiti i feta sir, ili sirka – sirni namaz. Siru možete dodati jaje ili filovati kiflice samo sa sirom.
Umesto sira koristite i druge namaze za filovanje kiflica, npr. ajvar, đem po izboru, Čoko – lešnik krem, kikiriki puter…
Susam
Susam za posipanje kiflica. Umesto susama možete koristiti i kim u zrnu ili samo krupnu morsku so.
Ako pravite slatke kiflice, filujete ih džemom ili drugim slatkim namazom, onda posipanje preskočite.
Puter
Za dodatnu sočnost i miris između kiflica sa sirom naseckam puter na listiće.
Ovaj korak možete i da preskočite ako želite da vam kiflice budu posnije (manje masne) ili prepolovite predloženu količinu putera.
Kada spremam kiflice u slatkoj varijanti ovaj korak uvek preskočim.
I bez dodatog putera kiflice sa sirom su savršeno mekane.
Napomene za uspešnu pripremu kiflica sa sirom
- Najmekše su kiflice ako se za pripremu koristi speltino meko brašno. Odlične su i sa crnim speltinim brašnom tip 1100.
- Često ih napravim i od 100% speltinog brašna od celog zrna, samo je bitno da je ovo brašnom fino mleveno. U slučaju da koristite isključivo integralna brašna od celog zrna (speltino, pšenično) povećajte količinu tečnosti na 300ml.
- Testo kada se zamesi treba da bude mekano i rastegljivo i to je ključno. Vodite računa da ne preterate sa brašnom koje naknadno dodajete, kada treba da premesite testo.
- Kada podelite testo na loptice i krenete da ih razvlačite i filujete jednu po jednu jufkicu, preostalo testo pokrite krpom da se ne isušuje.
- Kada trouglić filujete, malo ga razvucite po dužini i u stranu (za svaki krak) za lepši oblik kiflica.
- Mleko/ voda u koju se stavlja kvasac treba da je mlako, nikako vruće.
Kiflice sa sirom recept
Potrebni sastojci:
- 450 g brašna od spelte (meko speltino ili kombinacija mekog i integralnog speltinog brašna)
- 250 ml toplog mleka
- 20g svežeg kvasca
- Pola kašičice soli
- 1 jaja + 1 žumace za premazivanje
- 50 ml maslinovog ulja
- 250g sitnog sira + 1 jaje za fil
- susam za posipanje
- 60g putera
Priprema:
- Smlačiti mleko i dodati izmrvljen sveć kvasac. Ostaviti poklopljeno 5 minuta da kvasac proradi.
- U činiju umešati brašno i so, zatim dodati kvasac i preostale sastojke te lagano umešati testo varjačom. Činiju sa testom prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu, da naraste 30 minuta.
- Nakon 30 minuta testo premesiti na pobrašnjavljenoj površini.
- Testo i podeliti ga na pet loptica. Lopticu razvući oklagijom u pravilan krug. Preseći nožem horizontalno i vertikalno po sredini, a onda još jednom po sredini tako dobijene trouglova. Ukupno će biti 8 trouglića. Svaki trouglić filovati sa nadevom od sira i jaja.
5. Pre filovanja svaki trouglić još malo razvuči po dužini i širini ( za svaki krak malo razvući). Kiflice filovati smesom od sira i jaja i ređati u pleh od rerne obložen papirom za perenje. U pet redova po osam kliflica.
- Na kraju ih premazati razmućenim žumancetom i posuti susamom, a između kiflica poređati isečen puter na kockice ili listiće.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200C – 20 minuta, da fino porumene.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko isprobate recept za domaće kiflice sa sirom sa speltinim brašnom, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebook.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.
8 Responses
Kiflice su prvo što ću probati, i javljam.
🙂 Radujem se! Očekujem utiske.
Gde stavljam maslinovo ulje? 🙂
Maslinovo ulje se stavlja u testo . Korak 2. Brašno, so, jaje, kvasac, ulje.
Marina, ja sam tvoje kiflice pravila i sve pohvale za testo. To što sam ja stavila manje soli nije nas sprečilo da pojedemo pola pleha. Tačan recept do detalja i baš tako, u pleh staje 5 redova po 8 kiflica. Sjajno, hvala!
Hvala na podeljenom utisku!
Fantastican recept i kiflice su stvarno preukusne!
Hvala Marija. Uživate!