Domaći banini keks je hrskav spolja, meki unutra, tope se u ustima. Šta ćeš više od keksa. Skuvajte čaj ili pristavite kafu i uživajte u svakom zalogaju. Mi navijamo za čaj.
Banini keks je jedan od onih koji vraća u detinjstvo. Recept za banini keks među prvima sam prepisala iz mamine, u svoju svesku receptata. Tako jednostavan, a opet uvek kada je na stolu prati ga oduševljenje i mlađih i starijih. Pristavlja se čaj ili kafa i ono mmmm… baš je dobar, izgovara se.
Recept za banini keks koji vam donosim je jedna modifikacija tradicionalno recepta, u želji da ga učinim zdravijom verzijom banini keksa. To znači da u receptu nema rafinisanog šećera i belog brašna. Avo čega ima.
Korišćeni sastojci u pripremi keksa i zamena
Speltino brašno
Korisila sam speltino crno brašno tip 1100, možet uzmesto speltinog koristiti i druga brašna po želji.
Šećer
Koristite nerafinisani šećer šećerne trske ili kokosov šećer ili druge opcije merafinisanih zaslađivača. Po mogućstvu sameljite ga u prah u mlinu.
Đem
Ovog puta sam ih punila džemom od kajsija. Možete koristit koje god džem želite (maline, jagode, džem od šljive) ili ih punite banini keks lešnih kremom.
Puter
Običan mlečni puter ili gi puter (prečišćen puter bez laktoze).
Za vegansku varijantu banini keksa izabrati neku od opcija veganskog biljnog putera ili maslinovo ulje.
Jaja
Domaća kokošja jaja po mogustvu.
Za vegansku varijantu banini keksa upotrebite čia jaje jedna kašika čia semena + 3 kašike vode) ili jaje od lanenih semenki (kašika mlevenih lanenih semenki i tri kašike vode da odstoje 10 minuta).
Domaći banini keks recept
Potrebni sastojci za 25 banini keksa:
- 420g brašna (kod mene spelta tip 1100 ili meko speltino)
- 80g nerafinisanog šećera od šećerne trske
- 2 jaja
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200g putera sobne temperature (razmekšali)
- Oko 100g džema po želji ( kod nas ovog puta domaći džem od kajsija)
Priprema
- Zagrejte rernu na 180C. Pleh u kome ćete peći banini keks obložite papirom za pečenje
- U činiji umutite mikserom razmekšali puter i šećer, da budu penasti.
- Umućenom puteru i šećeru dodajte jaja, kratko sjedinite i dodajte brašno (u koje je zamešan prašak za pecivo) i zamesite testo (miskerom nastavcima za testo ili rukama).
- Testo podelite na 25 delova, približno iste veličine, od kojih formirajte lopitce (kuglice) između dlanova. Na svaku lopticu utisnite rupu na sredini (zadnjom straniom varjače) koju ćete puniti džemom.
- Pecite banini keks u zagrejanoj rerni na srednjoj rešetki 15 minuta.
- Ostavite ih da se prohlade pre serviranja.
Saveti kod pripreme domaćeg banini keksa
Puter koji se koristi u pripremi keksa treba da je sa sobne temperature, omakšao. Obično stavim da odstoji puter na sobnoj temperaturi 20 minuta pre nego krenem sa pripremom. Preporučujem da ga isečete na kockice kako bi brže i ravnomernije omekšao.
Puter treba da je mekan, nikako otopljen!
Šećer je najbolji da je u formi praha, tako se potpuno sjedini sa puterom. Ja ga ovog puta nisam samlela, a vas ako ne mrži ovaj korak ko mene, ne preskačite ga.
Ako želite da vam svaki keksić bude iste veličine koristite kuhinjsku vagicu. Ukupnu težinu testa podelite na 25 keksića. Meni testo po keksu težilo 30 g
Poređajte banini keks u pleh praveći između svakog razmak (da ne budu sabijeni) obzirom da će se tokom pečenja uvećati i napunite ih đemom. Ja ih ređam 5×5, u pet redova po pet keksića.
Za pravljenje udubljenja u keksu možete koristiti zadnju stranu drvene varjače ili štaputule, ili svoj palac.
Čuvajte banini keks nakon što se ohladi u hermetički zatvorenoj posudi kako se nebi isušio.
HVALA VAM NA POVERENJU
Ukoliko isprobate recept za zdraviji domaći Banini keks, zamolila bih vas da ostavite komentar i ocenite recept kroz boks na dnu stranice. Tu sam i za sva vaša pitanja.
Takođe, ne zaboratite da tagujete @bioprostor ili upotrebite tag #bioprostorecept ukoliko podelite recept na društvenim mrežama Instagramu ili Facebooku.
Biće mi drago da vidim kako je i vama ispalo i da podelim vaše slike na Story.