Koristite li leblebiju u ishrani? Ja sam bila od onih koji su je kupovali i držali u fioci dok joj ne istekne rok upotrebe, a sve sa namerom pripremiću je. Ko zna, dokle bi ta moja praksa beskorisnog skladištenja trajala, da nisam izbacila meso iz ishrane.
U potrazi za dodatnim izvorima proteina, konačno sam se upustila u avanturu pripreme i konzumiranja jela i od leblebija. I nova ljubav je rođena! Supa od leblebija je prvo jelo, koje sam spremila sa ovom mahunarkom.
Proteine najčešće vezujemo za meso i mesne prerađevine. Međutim, brojne namirnice biljnog porekla su bogate proteinima. Leblebija je upravo jedna od njih.
Obzirom da naše telo ne sintetiše proteine samostalno, neophodno je da ih redovno, svakodnevno unosimo putem hrane.
Činjenice o leblebiji
U nastavku par činjenica o leblebiji, pre samog recepta za supu od leblebija, zbog kojih verujem da ćete je i vi zavoleti.
Leblebija, slanutak, naut, su različiti nazivi za istu biljku. U biohemijskom sastavu, leblebija se ne razlikuje mnogo od ostalih mahunarki. 100g leblebija sadrži: 6g masti, 19 g proteina, 61g ugljenih hidrata. Bogata je kalijumom, natrijumom, kalcijumom i magnezijumom.
Složiće te se da je količina gvožđa koju sadrži, čak i kuvana, a to je dva puta više nego ista količina mesa, dovoljan razlog da je uvrstimo i redovnije koristimo u ishrani.
Možemo je koristiti kuvanu (supa, varivo, dodatak salatama), kao namaz (humus), mleti u brašno i koristiti u pripremi hleba i peciva, ili peći i jesti kao grickalicu.
Bitno je da se leblebija namoči pre pripreme (bar 12h), tako da planirajte premu supe od leblebije dan pre.
Namakanje potpomaže oslobađanje enzima koji razlažu složene ugljene hidrate i pretvaraju ih u proste, time leblebija postaje lakša za varenje (smanjuje se nadutost posle konzumiranja).
Biljni začini koji su nezaobilazni kod prirpeme supe do leblebija su: kumin, kari, majčina dušica, beli luk, tucana crvena paprika.
Supa od leblebija recept
Za spisak potrebnih namirnica i postupak pripreme skroluj naniže.
Supa od leblebija se odlično salaže uz sočan pirinač sa tikvicom i plavim patlidžanom.
SAZNAJ VIŠE
Još recepata sa leblebijom u glavnoj ulozi: