Na tržištu postoji veliki broj industrijskih proizvođača čoko – lešnik kremova. Od onih par svima poznatih brendova, pa do velikog broja malih, ne baš našire poznatih proizvođača. Svima je zajedničko da na ambalažama svojih proizvoda ističu prisustvo lešnika i kakaa.
A koliko u stvari u njima ima lešnika i kaka? Lako je utvrditi ako pročitate dekleraciju.
Svojevremeno sam se pozabavila ovom temom i konstatovala da najveći deo ovih industrijskih kremova čine šećer i ulja (suncokretovo ulje i palmina mast) i preko preko 80%, u najboljem slučaju, pa čak i do 95% sadržaja.
Uz to učešće lešnika se kreće od 3%-13% kod poznatijih marki pa do 0,1% kod manje poznati proizvođača. Procenat kakao mase je od 7% -3% pa i niže. Pored toga, ne prolaze bez: emulgator sojin lecitin, aroma, proizvoda od soje.
Kada osvestite činjenicu da u industrijskim kremovima ima najmanje lešnika i kakaa, verujem da ćete poželeti da napravite ovu domaću varijantu čoko – lešnik krema (domaće hutele). A ako ste ljubitelj pečenih lešnika onda vam to toplo i preporučujem.
Po čemu je tako poseban domaći krem?
Za moju porodicu je domaći čoko-lešnik krem postao značajan onog trenutka kada sam donela odluku da neću kupovati industijske kremove, a adekvatnu zamenu je trebalo naći.
Posebnost domaćeg čoko lešnik krema je u tome što je bogat lešnikom. Praktično je njegova osnova puter od lešnika. Zatim tu je sirovi kakao u prahu. Ima i on šećera (šećer iz svežih urmi), malo kokosovog ulja, vode i to je to.
Pripremam ga jednostavno i brzo od svega 5 sastojaka. Jedina masnoća ovog krema je iz lešnika i malo dodatog kokosovog ulja.
Da se podsetimo
Lešnik – U 100 g ploda sadrži: oko 60g masti, 17g ugljenih hidrata ( od toga vlakana 11g), 15g proteina. Minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum,forfor, mangan. Lešnici su bogati vitaminima A, B i E i folnom kiselinom. Sadrže i 6,3 mg vitamina C.
Ovaj krem nije tako gladak i sjajan kao industrijski kremovi, ali punoća ukusa i činjenica da je napravljen od svega 5 kvalitetnih zdravih sastojaka, dovoljni su razlozi da mu ovo ne zamerite.
Upotreba i čuvanje
Fenomenalan je kao namaz na hleb za sladak doručak, uz sveže iseckano voće po izboru. Kao namaz za palačinke, galete, ili kao namaz za spajanje keksića.
Za punjenje kiflica ili pak knedli. Sam na kašičicu ide savršeno, a možete da iskoristite ovaj domaći čoko – lešnik krem i kao fil za neku sirovu poslasticu.
Od date mere dobije se jedna puna manja teglica, baš kao ova na slici.
Kod nas čoko-lešnik krem nikada nije trajao duže od 7 dana, uz čuvanje u frižideru. To znači da se u roku od sedam dana pojede (da ne dođe do zabune).
PREPORUKA
Preporučujem vam da pogledate i isprobate recept za knedle punjene lešnik kuglicama.